Фраза, която мразя

• 1 217 460
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 4 680
ударението е на главните букви, които съм сложила. кое не е ясно Thinking

аз хОдих на кино, например. преди това кУпих билети и вИкнах...

Отлично те разбрах теб.
Питам тези, за които така поставените ударения са неправилни. Кое не е ясно?

# 4 681
  • в морето до колене
Според мен е правилно
дОйде в сегашно време и дойдЕ в минало свършено.
няма. бъдеще време е. ще дОйде. в сегашно е идва Wink
Защо пък да няма сег. време?
ДОЙДА е свършен вид / ИДВАМ е несвършен вид.
Както казват в Одеса - "две големи разлики".  Wink

П.П. Цялата дискусия е забавна, но мястото и' е по-скоро в темата за особеностите на българския език. Не е точно за таза тема, май.  Peace

# 4 682
Не спорете. По нашия край е ' ши додиш ли в нас'  Laughing. Кой доди бе?

# 4 683
  • SF
Моята приятелка от Пловдив и друга от Сливен казват "казАла, купИла"... Много бях изненадана преди години да ги чуя, че говорят така. И по телевизията от разни репортажи от страната чувам, че хората говорят по този начин. (например снощи при Милен Цветков имаше някакво включване от Пазарджик, където хората са излизАли, слезнАли по стълбите, настигнАли ги някакви...)
Но, ако на някой му е по-приятно, нека го нарича "софийски диалект", може и "марсиански". Сигурно хората от Пловдив и Сливен искат да говорят на софийски диалект и затова така слагат ударенията. Аз не искам да говоря така и не говоря така, нищо, че се различавам от софийския.

# 4 684
  • ту тук, ту там
За Пловдив не знам, но приятелката ти от Сливен се е опитвала да се прави на "софиянка", друго обяснение нямам. Там категорично не говорят така.  Peace

# 4 685
Имам роднини в Пловдив и съвсем скоро ми направи впечатление, че говорят - ходИхми, купИхми, взимАла и т.н., но ударението е като на т.нар. софийски диалект.

# 4 686
Точно за това говоря.
Слагат ударението на друга гласна и си мислят, че са много готини.
А думите звучат абсурдно. Имам доста съученици, които след като заминаха да учат в София и се върнаха през ваканциите говореха така.

там ходИх
вдигнАх телефона
затворИх вратата
питАх приятелка и т.н

# 4 687
  • София
това не е софийско говорене, а махленско такова. среща се в цялата страна Peace

# 4 688
  • Euskal Herria
В Пловдив и-каме, т.е. при изговор "е" преминава/потъмнява в "и"(примерно вместо "зелено", се изговаря "зилено"). Е, не всички така го произнасят. Обаче не съм чувала такова говорене, за което споменава Херц. Но хора различни, може и такова да има.

# 4 689
В Пловдив и-каме, т.е. при изговор "е" преминава/потъмнява в "и"(примерно вместо "зелено", се изговаря "зилено"). Е, не всички така го произнасят. Обаче не съм чувала такова говорене, за което споменава Херц. Но хора различни, може и такова да има.

Точно за това говоря, за и-кането. Аз не знам как да го изпиша това е/и, но вярвам, че ме разбираш какво имам предвид.

# 4 690
  • В един копнеж!
Във фирмата има един индивид, чиято любима фраза е"...., сещаш ли се?!...нали се сещаш?!" Не, не се сещам.  Close Ненавиждам я! На няколко пъти, нарочно заслушвайки се в начина му на говорене, исках да видя колко често го употребява...На всяко 3-4 изречение!  Rolling Eyes Няма такава тъпня.

# 4 691
  • ту тук, ту там
Herz, както си сложила главните букви, наистина се разбираше друго!  Peace

Дразни ме думата "изстинка" вместо "настинка", особено ако е използвана от млад и уж интелигентен човек.

# 4 692
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и "тъпня" не е от най-приятните думи Confused

# 4 693
Във фирмата има един индивид, чиято любима фраза е"...., сещаш ли се?!...нали се сещаш?!" Не, не се сещам.  Close Ненавиждам я! На няколко пъти, нарочно заслушвайки се в начина му на говорене, исках да видя колко често го употребява...На всяко 3-4 изречение!  Rolling Eyes Няма такава тъпня.

Явно модела се копира, защото имам колежка със същия паразит в речника си.
Не се усещат какво повтарят. В някакъв момент ще отмине, най-вероятно, но наистина действа изнервящо.

# 4 694
"Както казваш", то нали знаеш, "както казваш" още не е дошло време "както казваш".
Ама аз нищо не казвам само слушам, а се оказва, че казвам, ако някой слуша отстрани.

Общи условия

Активация на акаунт