Фраза, която мразя

• 1 217 537
  • 20 286
  •   6
Отговори
# 4 695
  • SF
Това "сещаш ли се" дойде на мода преди няколко години. Винаги казвам "Не, обясни ми!" и обяснение не следва. Стъписване, тъпа усмивка, усещане, че са прекалили със сещането, но не и обяснение.
То даже се е изродило в "Сешлисе".

# 4 696
Не знам защо, но много лигаво ми звучат "беба" и "бебка". А пък в комбинация "бебка се разплака, а свека реши ..."  Sick.

# 4 697
Ако ти кажат "Сещаш ли се" пак е добре.
Аз обикновено чувам "Сеш'са"

# 4 698
и "тъпня" не е от най-приятните думи Confused

+1 Peace
Както и "лигня".

Имам роднини в Пловдив и съвсем скоро ми направи впечатление, че говорят - ходИхми, купИхми, взимАла и т.н., но ударението е като на т.нар. софийски диалект.

КазАх, ходИх, купИх. Peace
Пловдивски диалект.

# 4 699
Интересна тема. Simple Smile
Да споделя мен какво ме дразни: изразът "Стана майка за втори път". Абсолютно неправилно е да се каже така. Как така е станала майка за втори път? Първо е станала майка за първи път, после е спряла да бъде майка, след това отново е станала майка, така ли? Веднъж като станеш майка, не оставаш ли майка завинаги? Или си майка само в момента на раждането?  Thinking
Сигурно няма да се съгласите с мен, и ще спорите, но според мен по-правилно е да се каже "Стана майка на второ дете", "Роди второ дете" и т.н.  Peace

И друго: "Малко, малко, колко да е малко?" (или с някое друго прилагателно). Не знам откъде идва, но ме дразни, защото се употребява често, и без да има какъвто и да било смисъл.

това не е софийско говорене, а махленско такова. среща се в цялата страна Peace
Абсолютно съгласна съм. Софиянка съм, както и родителите ми, и всичките ми роднини, и не съм чула някой от тях да казва казАх, отидОх, купИх.

# 4 700

И друго: "Малко, малко, колко да е малко?" (или с някое друго прилагателно). Не знам откъде идва, но ме дразни, защото се употребява често, и без да има какъвто и да било смисъл.

От оня тъпак, синоптика, дето се прави на интересен.
Емил Чолаков.
Явно и ти не гледаш БТВ, като мен. Peace
Не знам какво му харесват хората, на мен ми е супер противен с лигавщините си.

# 4 701
и "тъпня" не е от най-приятните думи Confused

Звучи селско!

# 4 702
  • ту тук, ту там
Емо Чолаков и на мен ми е силно неприятен. Но лафът беше в обращение доста преди Емо да изгрее. 2001 г много го ползвахме в една компания.

# 4 703
Ами освен той да го е чул отнякъде. Sunglasses
Около мен стана популярен от неговите лиготии.

# 4 704
  • UK
Сянка, аз на същия принцип не харесвам израза "ново бебе", обикновено някой като каже, че ще има ново бебе, ми иде да попитам какво стана със старото.

# 4 705
Herz, както си сложила главните букви, наистина се разбираше друго!  Peace

Дразни ме думата "изстинка" вместо "настинка", особено ако е използвана от млад и уж интелигентен човек.

Елени, главните букви показват къде е ударението. Тук ми правят забележка за и-кането, факт - между е/и, но не знам как да го изпиша.
Мисля, че Дева ме разбра.

# 4 706
  • ту тук, ту там
Съвсем различно разбрах аз спора, Herz, ама няма да се връщам.  Peace
Аз за потъмняването на гласната съм съгласна с теб, за ударенията не знам, честно казано, че май не съм контактувала с много пловдивчани. Simple Smile

# 4 707
Съвсем различно разбрах аз спора, Herz, ама няма да се връщам.  Peace
Аз за потъмняването на гласната съм съгласна с теб, за ударенията не знам, честно казано, че май не съм контактувала с много пловдивчани. Simple Smile

О, и аз не искам да споря. Просто споделих.

# 4 708
  • ту тук, ту там
Да, да, съвсем не искам да споря! А всъщност може и да съм използвала неправилно думичката "спор", обаче наистина не ми се връща назад да си припомня сега.  Hug

# 4 709
Сянка, аз на същия принцип не харесвам израза "ново бебе", обикновено някой като каже, че ще има ново бебе, ми иде да попитам какво стана със старото.

Да, точно!

Общи условия

Активация на акаунт