Фраза, която мразя

• 1 217 446
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 5 100
Ами радвай се, че не уча децата ти Wink.
Браво Лиле, след 15мин успя да си намериш грешката и да я оправиш. Wink
определено се радвам.
допълни направленията с още едно...
Вместо да се радваш, по-добре се притесни кой учи децата ти и на какво ги учи.

# 5 101
  • София
elleni, съгласна съм с теб, че са дублетни, но в случая ми се струва, че по-подходящо е да се използва удава. Използвам и двете по усет. Допускам, че понякога греша. За техническите грешки е ясно - допускат се.
И да съм по темата - много много често срещам - пОбликувам  Tired

# 5 102
  • София
kikamora,
благодаря за съвета, вследствие на който, ще се радвам, че не ги учиш...

# 5 103
kikamora,
благодаря за съвета, вследствие на който, ще се радвам, че не ги учиш...
Нищо не ме дразни като фраза, обаче като стане въпрос за безмислени изречения, направо ми иде да  #2gunfire. В стремежа си да демонстрираш добър правопис и оригиналност на мисълта, така си оплела нишката на мисълта си, че направо се скъсала.

# 5 104
  • Има много детски смях.
Чета-чета... С някои мнения мислено се съгласявам, други искрено ме забавляват, докато стигнах до категоричното, че "който бърка "и кратко" с "и" при правописа, значи не му достига умствен капацитет".
Това е погрешно заключение.
Първо, знайно е, че повечето хора с техническо образование, не владеят в детайли правописа, но това не ги прави по-глупави.
Второ, цялата дискусия по правописа е извън зададената тема.
И трето, не е лошо част от коментаторите на офтопика да огледат собствените си постове. Защото правописът не е само "и" и "й", има и пунктуация примерно.
Извън зададената тема е, определено. Но това не се оправдава с техническото /или каквото- и- да- било/ образование. Става дума за елементарна грамотност. Peace

Сетих се още нещо- винаги след "по" да се слага тире/ дефиз. Например по- подразбиране, по- пътя и подобни.  Confused

# 5 105
# 5 106
  • Има много детски смях.
ДефиС.   Peace

# 5 107
"ПОмежду другото" Simple Smile

# 5 108
Ума, от всичките 25 нови мнения прочетох само последното - твоето. Не посмях да пиша много, за да не допусна някаква грешка. Embarassed Но точно тази думичка е сравнително нова за мен (сякаш тире ѝ казвахме ние в училище ) и бях сигурна в правописа ѝ.

# 5 109
  • София
И къде е сбъркала кратък и пълен член?  newsm78

newsm62 Нямам проблеми с пълния член, но ето, погрешка съм шибнала една запетая в повече.
Но тук наистина не е олимпиада по правопис.
Предлагам да се върнем към темата - продължавам да използвам архаичното "майка му стара", но ме дразни "би си камшика". ooooh!

# 5 110
  • София
Чета-чета... С някои мнения мислено се съгласявам, други искрено ме забавляват, докато стигнах до категоричното, че "който бърка "и кратко" с "и" при правописа, значи не му достига умствен капацитет".
Това е погрешно заключение.
Скрит текст:
Първо, знайно е, че повечето хора с техническо образование, не владеят в детайли правописа, но това не ги прави по-глупави.
Второ, цялата дискусия по правописа е извън зададената тема.
И трето, не е лошо част от коментаторите на офтопика да огледат собствените си постове. Защото правописът не е само "и" и "й", има и пунктуация примерно.
Извън зададената тема е, определено. Но това не се оправдава с техническото /или каквото- и- да- било/ образование. Става дума за елементарна грамотност. Peace

Сетих се още нещо- винаги след "по" да се слага тире/ дефиз. Например по- подразбиране, по- пътя и подобни.  Confused
Ума, само казах, че няма корелация между умен и грамотен.
Иначе примери за неграмотност, в т.ч. и сравнителните частици, които споменаваш - бол, особено сред днешните учащи.
Смятам да не продължавам с офтопика.
Лека нощ!  bouquet

# 5 111
Предлагам да се върнем към темата - продължавам да използвам архаичното "майка му стара", но ме дразни "би си камшика". ooooh!

Че двата израза имат ли общо помежду си? Вторият съм го чувала от колежките си в съвсем друг смисъл.

# 5 112
Тук ли е мястото да попитам съществува ли фраза като "водене на счетоводство" ?  newsm78 Къде се води това счетоводство - на театър ли, на кино ли?!  Whistling

# 5 113
  • ту тук, ту там
Е, сега! В българския език има и преносно значение на думите, има специфични фрази за различни сфери. Не бъди буквалист. То и дневник се води, и протокол се води, и отчет се води.
Не пречи да те дразни изразът де, но горното е в отговор на въпроса ти за "правилността" на израза.

# 5 114
  • Ямбол
Напълно нормална фраза. Така както някои документи се звеждат, има деловодство, счетоВОДИТЕЛ е човек, който води счетоводство. Други водят разговори, преговори и какво ли още не. Не е лошо да се познават всички з ачения на думите

Общи условия

Активация на акаунт