Фраза, която мразя

• 1 217 451
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 5 130
кукумицинка, имам по 4 знака на някои бутони на клавиатурата на лаптопа. и някои от тези знаци не знам как да използвам. не съм се упражнявала усърдно, де Blush

На тези виртуалните клавиатури знаците са разделени на две клавиатури - кирилица и латиница. На физическа клавиатура са надписани клавишите с всички възможни символи, които може да се получат при използването на най-разпространените азбуки в съответната държава, за която е предназначена физическата клавиатура. За България - кирилица и латиница, за Гърция - латиница и гръцка азбука и т.н. Това не значи, че можеш да достигнеш абсолютно всички символи, изписани на клавиатурата, само с едната азбука, ако символът е от другата азбука. Каквито и бутони да натискаш. Иначе да, някои символи се достигат с алт - например на латиница може да напиша буква с умлаут, въпреки че на клавиатурата нямам подобни символи.

# 5 131
  • София
символът за номер N го имам, но не мога да го изкарам в целостта му. на лат. и Бг, и шифт, и алт, и никак. трябва да видя дали имам ударено и.
извинете за спама, дами Peace

# 5 132
символът за номер N го имам, но не мога да го изкарам в целостта му. на лат. и Бг, и шифт, и алт, и никак. трябва да видя дали имам ударено и.
извинете за спама, дами Peace

Този символ № на фонетична се получава, ако натиснеш Шифт и цифрата 3, поне при мен. На БДС би трябвало да е на цифрата 0, със или без шифт, ще пробваш, не ти трябва алт.

Удареното ѝ на фонетична е на клавиша с латинската буква Х, но с натиснат шифт. На БДС сега не помня къде беше, но пак не трябва алт. И аз имам на някои от клавишите на клавиатурата на лаптопа по 4 знака изписани, но обърни внимание, че са с 2 различни цвята 4-те знака - един цвят за 2-та знака на латиница, друг за кирилица, като единият знак се получава направо на съответната азбука, другият с шифт.

# 5 133
  • София
ѝ
благодаря  Hug

# 5 134

"Водене на счетоводство" си е нормален израз. Както и водене на регистър и всякакви подобни. Съвсем правилна употреба на думата е това.
Обратно, услугите, дори и счетоводни, не мисля, че могат да се водят. Услугите например се извършват или оказват.

Ами тя самата дума счетоводство включва думата водя.
Водене на сметки.

# 5 135
Цитат
шефът ми комуникира нещо, което не е сигурно!

Tired дразнат ме такива чуждици, за които си има достатъчно много български думи.  Tired

И аз мразя някой да употребява чуждици. Имаме толкова богат и красив български език.

# 5 136
  • Пловдив

Ами тя самата дума счетоводство включва думата водя.
Водене на сметки.

Вярно е, да.  Laughing  Обаче воденето във "водството" се е загубило някак, не се усеща, и е останало само сметкуването. Иначе чисто формално наистина е повторение. Но само чисто формално.

# 5 137
– С какво се занимаваш?
– Водя счетоводството на фирма Х...

– С какво се занимаваш?
– Счетоводя фирма Х...

Ами, добре.  Rolling Eyes

# 5 138
  • София
социално приемлива тавтология Simple Smile

# 5 139
Цитат
шефът ми комуникира нещо, което не е сигурно!

Tired дразнат ме такива чуждици, за които си има достатъчно много български думи.  Tired

И аз мразя някой да употребява чуждици. Имаме толкова богат и красив български език.

Но има неща, за които си нямаме дума. А в другите езици има. И ако си живял в страна, в която си говорил този език, случва се да използваш тази дума. Днес една дама използва "флъшвам". Факт. Нямаме си кратка дума за пускане на водата в тоалетната. И не само.

Имам думи от професионалното ми ежедневие, за които просто в българския език няма съответстваща дума. Може да се каже описателно. Никой в офиса не го прави. Ползваме си чуждиците. И никой не се впечатлява от това.  Peace

# 5 140

Но има неща, за които си нямаме дума. А в другите езици има. И ако си живял в страна, в която си говорил този език, случва се да използваш тази дума. Днес една дама използва "флъшвам". Факт. Нямаме си кратка дума за пускане на водата в тоалетната. И не само.

Не е и нужно. Не се изисква висше образование за да напишеш "Не е позволено да се пуска водата в тоалетната.", вместо "Не е позволено да се флъшва."
Приемам го като излишно натъртване върху факта, че някой владее английски, което е смешно.

Имам позната, която говори по този начин.

"Не съм съгласна, че трябва да го направя така, това си е мой чойс, ще действам както съм решила и дат'с ит."

"Когато пристигнахме в Америка кучето все още нямаше пейпърс и ъф корс не му бяха поставени и ваксини."

# 5 141
Хахаха имам моя братовчедка, живееща в Щатите и която говори на български по същият начин, макар че английския не и е идеален Simple Smile.

# 5 142
А пък един мой приятел съвсем нарочно и от лиготия казва вместо "Ти да видиш!" - " Ю ту сий!"  Joy

# 5 143
  • Пловдив
Е ми нали злополучната Анита Мейзер, както се припомни наскоро, била казала в някакво предаване: "Самото домати си пуска джуса".

Иначе и аз имам познати, които говорят така - в България си живеят. Не са прости и дори иначе не са кой знае какви фръцльовци, ама...
Единият например винаги казва "уотевър".

# 5 144
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Е ми нали злополучната Анита Мейзер, както се припомни наскоро, била казала в някакво предаване: "Самото домати си пуска джуса".

Иначе и аз имам познати, които говорят така - в България си живеят. Не са прости и дори иначе не са кой знае какви фръцльовци, ама...
Единият например винаги казва "уотевър".

щото е по-кратко от "както и да е"  Crazy с три букви.

"флъшвам", а мерси!  Tired

Общи условия

Активация на акаунт