Фраза, която мразя

• 1 217 137
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 5 400
  • ту тук, ту там
"Подпълвам" казва и свекърва ми - възрастна (75) и изключително грамотна жена по принцип. Предполагам, че някога, когато тя е учила, е било правилно, та затова.  Peace
Мен ме изумява, че все още има хора във форума (за които знам, че не са толкова стари), които пишат "участвувам" и подобните му.

# 5 401
Наистина е за изумление. При тази тенденция да се съкращават думите (намаля, преценя), те си усложняват живота. Mr. Green

# 5 402
  • Euskal Herria
Да, аз също помня тези думи и изискването за изписването им. Понеже промените се наложиха някъде по средата на училищното ни обучение, затова не всички от моето поколение прилагат новите правила.

П.П. Намаля, преценя са си нормални форми.

# 5 403
Скоро някъде ми се мерна ползУвам.
Направо бях забравила за този правопис. Crazy

# 5 404
  • ту тук, ту там
Всъщност ги разбирам хората, и аз много се бунтувам срещу новостите от 2012 г.  Mr. Green
Така по средата на моето обучение приеха новия немски правопис, та и там се бунтувахме доста със съучениците ми.

# 5 405
Когато се използват вместо "преценява" (той ще преценя вместо мен) и "намалява" (цената се намаля), за мен не са нормални форми. Peace

# 5 406
Когато се използват вместо "преценява" (той ще преценя вместо мен) и "намалява" (цената се намаля), за мен не са нормални форми. Peace
И аз мисля така!

# 5 407
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Всъщност ги разбирам хората, и аз много се бунтувам срещу новостите от 2012 г.  Mr. Green
Така по средата на моето обучение приеха новия немски правопис, та и там се бунтувахме доста със съучениците ми.

участвУвам, ползУвам, възпрепятствУвам и всички подобни *Ува* отпаднаха през 1982  Blush някои от съфорумките не са били родени тогава  Blush

# 5 408
  • ту тук, ту там
Щракайки по каналите, попадам на Биг Брадър. Показват някакви думи там и виждам думата "саркасцизъм". Що за дума е това?! Наистина ли съществува?  Shocked
На мен и артистизъм ми беше в повече, ама това вече...  Rolling Eyes

# 5 409
  • Пловдив
Преценям и намалям са напълно нормални форми точно в споменатия смисъл. Ненормалното им е това, че не се използват в региона или семейството на смятащите ги за ненормални.
За протокола Wink - не ги употребявам.

Колкото до подпълването на бланка - не съм го чувала, но съм чувала за подпушен нос, което било една идея по-различно от напълно запушен. Употребява го мъжът на моя приятелка, така е свикнал от детството си (майка му е учителка по български и едва ли квалификацията и е недостатъчна, също за протокола), в резултат приятелката ми, а и аз, започнахме да се лигавим, че някой с кола подпушва друг с кола (пречи му да мине) и в тоя дух.

# 5 410
Преценям и намалям са напълно нормални форми точно в споменатия смисъл. Ненормалното им е това, че не се използват в региона или семейството на смятащите ги за ненормални.

Странно тогава защо са посочени като неправилни? Thinking

http://www.lentata.com/page_5716.html
http://www.focus-news.net/opinion/2014/05/09/28314/prof-vladko-m … a-negramotni.html

Скрит текст:
Фокус: Говорят ли правилно българите? Знаят ли граматиката? Употребяват ли диалектизми?
Владко Мурдаров: От диалектните форми, които се срещат напоследък, ще спомена „оценям”, „преценям”, или „намалям”, форми, които се налагат и то преди всичко от публично говорещите хора. Хубавото е, че публиката забелязва, че става въпрос за диалектна форма, и не се стреми да я употребява, въпреки че има и слоеве, които веднага се заразяват от подобна грешка и решават, че може би това е правилното или това е модното в момента, че по този начин трябва да се говори. А за граматиката, има хора, които си знаят правилата и ги спазват, има хора, които ги знаят, но не ги спазват, а има хора, които и не ги знаят, и затова не ги спазват.

# 5 411

Не е вярно. Абсолютно неправилни са в споменатия смисъл.

# 5 412

Не е вярно. Абсолютно неправилни са в споменатия смисъл.

+1 Peace

# 5 413
  • Ямбол
Ей това "+1" като го залепят след някакъв дълъг цитат е ужасно дразнещо. Първо е напълно излишно и второ - на мен ми изглежда глупаво, като че някой няма собствено мнение и не може да напише две думи, та слага разни глупави знаци.

# 5 414
това какво изглежда напълно излишно и глупаво според теб и какво е наистина излишно и глупаво са две различни неща  Peace

и моля другарко, мнението ти няма да промени моето.

днес съм мечтателно настроена.
Скрит текст:
знам че е невероятно да стане,
Скрит текст:
но бих оценила високо, ако спреш да обикаляш и да даваш оценки като последна инстанция.

Общи условия

Активация на акаунт