Фраза, която мразя

• 1 217 041
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 5 490
  • Пловдив
"Лиень" е в родния край на семейството на ММ - в североизтока, бая далеч от Пловдив.

# 5 491
DeVa®, и  "мяса"  и "лехен"  съм го чувала на село, когато съм ходила при бабите си. Пловдивски села са, така че е абсолютно вероятно и в Пловдив  да се чуе.
Мяса го използвам, но с насмешка. В нормална разговорна реч не се употребява в Пловдив. А лехен за първи път го чувам. Леген ли трябва да е  newsm78

# 5 492
DeVa®, и  "мяса"  и "лехен"  съм го чувала на село, когато съм ходила при бабите си. Пловдивски села са, така че е абсолютно вероятно и в Пловдив  да се чуе.

"Мяса" много се употребява в чирпанските села, дори и в наши дни. "Мяса", "мяса му", което е нещо като "сигурно, може би" - напр. Къде е дядо? - Мяса му да е тръгнал.  Wink

# 5 493
Мяса го използвам, но с насмешка. В нормална разговорна реч не се употребява в Пловдив. А лехен за първи път го чувам. Леген ли трябва да е  newsm78

Ами как, според теб? Thinking

# 5 494
"Лиень" е в родния край на семейството на ММ - в североизтока, бая далеч от Пловдив.
Твоят мъж да не е от моето родно място? Баба ми казваше точно така "Лиень".
Май само от по възрастните съм чувала да го казват.

Последна редакция: чт, 03 ное 2016, 00:05 от vasq_5

# 5 495
Това за старите хора, които завалват отделни думи е различно.
Тук става дума, че се чува ясно Х, вместо Г.

# 5 496
  • Пловдив
По темата. За жена с къса пола - че е подкъсена / се е подкъсила.
По повод "подкъсената" жена на новоизбрания президент, както може би е ясно.

# 5 497
  • España
Ако, освен лиень-я, сте чували и за "атель" (юрган ) ,ще се окажем земляци  Laughing !
Сега - по темата - потръпвам, когато чуя, че нещо или някой " ме усмихва" !!! Или новата българска дума - "прекрасница" - бррррр..... при това, обикновено като коментар под снимков материал !!!

# 5 498
Ако, освен лиень-я, сте чували и за "атель" (юрган ) ,ще се окажем земляци  Laughing !
Сега - по темата - потръпвам, когато чуя, че нещо или някой " ме усмихва" !!! Или новата българска дума - "прекрасница" - бррррр..... при това, обикновено като коментар под снимков материал !!!

Тази ми е любима. Звучи ми като нещастница.
Добавям заранта.

# 5 499
Аз много харесвам "прекрасница".  Grinning Свързвам я с "красавица", "грозница". Харесвам новословообразуването, стига да е с български представки и наставки и по български модели. Специално тази дума ми е симпатична, което не пречи да е стържеща за други хора, естествено.

# 5 500
Аз прочетох дори "прекрасник"...ужас

# 5 501
  • España
Аз прочетох дори "прекрасник"...ужас
Ауууууууу   -  Shocked ! Ужасен ужас !

# 5 502
  • София
Аз много харесвам "прекрасница".  Grinning ...Специално тази дума ми е симпатична, което не пречи да е стържеща за други хора, естествено.
Подкрепям! Peace

# 5 503

dyvaromi,май наистина ще се окажем земляци!
Мяса тук срещнах за пръв път, виж мяза е  често срещано.

# 5 504
  • Пловдив
Атель
Скрит текст:
...и аз съм го чувала, от ММ, естествено, а той - от дядовците и бабите си.
В нета имаше някакъв речник на говора на капанците от не знам кое си село близо до Търговище, повечето думи - нормално - се употребяват и в селото, откъдето е семейството на ММ, тъй като е в същия регион. Или по-точно, употребявали са се от старите хора.

Лехен
Скрит текст:
Не е по темата за мразените фрази, но преди малко чух от жена горе-долу моя възраст, родена и живяла цял живот в Пазарджик, тази типична за Пловдив Wink дума.

Последна редакция: вт, 15 ное 2016, 13:08 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт