Фраза, която мразя

• 1 217 016
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 5 505
  • София
При пожелаване на "хубава вечер" ми идва да кажа - ще се снимам с нея, щом е хубава
"Прекрасница" и "принцеса" (за момиченце) са резултат от шербетения позитивизъм, който се проповядва откъде ли не. Първото ми напомня за "парясница"  Joy

# 5 506
В Пазарджик не съм живяла, само в Пловдив съм го чула този лИхен. Mr. Green

Магдена, а "Ханцуг" чула ли си? Нищо не казваш.
А "тама", вместо там? Thinking

# 5 507
Принцеса за момиченце и на мен ми е много нелюбимо, но мисля, че стана фешън покрай франчайза Дисни принцеси. Допреди 10 години никой не наричаше децата "принцеси". Дразни ме точно колкото "момиченце" и "момченце" за кучета и котки. Особено в обяви тип "помогнете на това момиченце да си намери любящо семейство"  Sick Много е сладко и дано си намери семейство, ама е котка.

# 5 508
Е как да кажеш за женско животно? Момиче. Peace
И аз така пиша, намирам го за правилно, защото указваш директно пола.

# 5 509
Женското животно не е момиче, а женско животно  Laughing - можеш да кажеш котка, женско коте, кучка, женско кученце, лъвица, овца, сърна, т.н. Момичета и момчета са само малките на хората.

# 5 510
Разбира се. Понякога са много стряскащи заглавията, а като отвориш да прочетеш - не са за хора, а са за животни.
А "хубав ден" и подобните му много ме дразнят. Че то напоследък от цялото ми обкръжение май само аз казвам "приятен ден". И "сладки сънища" също

# 5 511
  • София
как е възможно някой да се дразни, че му пожелават "хубав ден", "хубава вечер"?

# 5 512
Естествено, става дума за самия израз. Традиционното пожелание е "приятен ден". Това с "хубавите" е под влияние на преводите от английски и не ми харесва.

# 5 513
Естествено, става дума за самия израз. Традиционното пожелание е "приятен ден". Това с "хубавите" е под влияние на преводите от английски и не ми харесва.
А спорен ден? Мен ме дразни повече от хубав.

# 5 514
  • Пловдив

"Тама" съм го чувала, но също е рядко. Една съученичка казваше "тама", а някои други я майтапеха. Макар че според мен много добре си съответства на "тука", както "доле" на "горе". Wink
Да съм го чувала освен от нея, още от един-двама други за целия си живот. Бившето гадже на една приятелка, струва ми се, беше единият от тези един-двама.
Ханцуга, разбира се, също съм го чувала, но той се среща по-скоро на изток от Пд, отколкото в него.

-----

За "хубав" не мисля, че изразява само външна хубост, но всеки си има предпочитания, за мен "хубава вечер" е напълно ОК.

Принцесата верно е лиготия и за мен. Още по-голяма лиготия и явно клише ми се струва "аз съм кралица, защото съм майка на принцеса". Пак лично усещане, но цялата тема е за лични усещания.
Също напълно излишно ми се вижда да се лепи навсякъде прилагателното "прекрасни" към децата. "Омъжена съм за Пешо и имаме две прекрасни деца." Дори в молба за развод съм срещала, че от брака си развеждащите се имат едно прекрасно дете. Веднъж съм го срещала, де, не редовно, но пък извън молбите са развод си е редовно.
Ся, не твърдя, че децата са нещо непрекрасно, просто е излишно.

# 5 515
Ей, котка по гръб не пада! Laughing
Какъв изток, за Пловдив става дума. Sunglasses Crazy

# 5 516

"Тама" съм го чувала, но също е рядко. Една съученичка казваше "тама", а някои други я майтапеха. Макар че според мен много добре си съответства на "тука", както "доле" на "горе". Wink
Да съм го чувала освен от нея, още от един-двама други за целия си живот. Бившето гадже на една приятелка, струва ми се, беше единият от тези един-двама.
Ханцуга, разбира се, също съм го чувала, но той се среща по-скоро на изток от Пд, отколкото в него.

-----

За "хубав" не мисля, че изразява само външна хубост, но всеки си има предпочитания, за мен "хубава вечер" е напълно ОК.

Принцесата верно е лиготия и за мен. Още по-голяма лиготия и явно клише ми се струва "аз съм кралица, защото съм майка на принцеса". Пак лично усещане, но цялата тема е за лични усещания.
Също напълно излишно ми се вижда да се лепи навсякъде прилагателното "прекрасни" към децата. "Омъжена съм за Пешо и имаме две прекрасни деца." Дори в молба за развод съм срещала, че от брака си развеждащите се имат едно прекрасно дете. Веднъж съм го срещала, де, не редовно, но пък извън молбите са развод си е редовно.
Ся, не твърдя, че децата са нещо непрекрасно, просто е излишно.
И къде изчезват тези прекрасни деца като станат възрастни  Mr. Green.

# 5 517

Изтокът на Магдена, как какъв?
Всяка дума, типична за Пловдив потребителката я е чувала, ама или по-на изток, или в северозапада, което пък е доста далече от Пловдив, или от хора родени и живяли само в градовете около Пловдив, и така...но в САМИЯ Пловдив такова нещо като "..." ни-ко-га не може да се чуе.

# 5 518

Изтокът на Магдена, как какъв?
Всяка дума, типична за Пловдив потребителката я е чувала, ама или по-на изток, или в северозапада, което пък е доста далече от Пловдив, или от хора родени и живяли само в градовете около Пловдив, и така...но в САМИЯ Пловдив такова нещо като "..." ни-ко-га не може да се чуе.

Laughing Laughing Laughing
Не само типична, ами единствено в Пловдив може да се чуе. И то от кореняци.

# 5 519
Laughing Laughing Laughing
Не само типична, ами единствено в Пловдив може да се чуе. И то от кореняци.

Харесвам Пловдив, сега някой да не ме емне за някакъв несъществуващ конфликт, и нито хайванчитУ, нито лихена, нито молохиту, ханцуга, ..., амо точно нищо не ме дразни, ненавиждам отричането на фактите и носенето на вода от девет кладенеца. Wink

Общи условия

Активация на акаунт