Фраза, която мразя

• 1 217 518
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 5 715
Ами те впечатленията ми са от времето, когато аз бях тийн, за сегашните не знам!  Laughing

Hug

И по мое време съм го чувала от тийнове, но сега не. Wink

# 5 716
Кой говори за глагола? Rolling Eyes

Коментираме значението и смисъла на фразата.
Ще му сипя е бъдеще време на глаголът сипя.
Използван от Чудомир, иван Хаджимарчев и още др български автори, ще сипя, е производна форма на глаголът сипя.

# 5 717
Благодаря Цийке и Бърдс, беше ми интересно.

Титина, не говорим за глаголни времена.

# 5 718
  • София
Вярно, че "храненето" и "сипването" не са жаргон от моите младини, чух ги доста по-късно.
Ползвам ги епизодично и не пред всекиго.
По темата: кАжи честно - чух го за пръв, втори и Н-ти път от моя колежка, с която впоследствие си развалихме отношенията, та може заради нея да съм намразила израза.

# 5 719
  • SF
"кАжи честно" е модерният заместител на "Да, бе!"

# 5 720
По темата: кАжи честно - чух го за пръв, втори и Н-ти път от моя колежка, с която впоследствие си развалихме отношенията, та може заради нея да съм намразила израза.

"кАжи честно" е модерният заместител на "Да, бе!"

По мои наблюдения изразът започна да се използва от доста хора след излъчването на "Под прикритие" (имаше го като реплика там). Аз също го използвах известно време след това, съвсем умишлено, с чувство за хумор. По същия начин съм го и чувала. Беше заразно някак  Laughing
(Всъщност не съм сигурна вие за такъв тип използване ли говорите или за обичаен говор тип "диалект".)

# 5 721
  • София
По мои наблюдения изразът започна да се използва от доста хора след излъчването на "Под прикритие" (имаше го като реплика там).
Това обяснява нещата - не следях точно този сериал.

# 5 722
Аз все още не съм го чувала.

# 5 723
Като казахте "Под прикритие", гледах няколко епизода и много различно ми звучи българският като тоналност. Направо ми е дразнещо. Може би, защото не гледам телевизия, а говоря с близки приятели, чиито говор не ми се струва изменен, но като засека наов филм или новини и ми звъчи доста по-различно, от преди 8 години.

Може и да си втълпявам и просто да съм отвикнала на подобна реч.

# 5 724
Пак ще се повторя, но не само на теб ти звучи различно и дразнещо новософийският акцент, особено силно разпространен сред младежите, журналист(к)ите и политиците. Тези от екрана просто се опитват да звучат автентично.   Simple Smile

# 5 725
Е поне не съм луда явно Simple Smile. Ама наистина ми звучат странно, а не е като съвсем да не си говоря с никой в България. И със съфорумки съм го правила скоро и всички си говорят съвсем нормално.

# 5 726
И моите познати от София говорят на нормален български език, но от екрана, особено от телевизионния, се лее някаква странна реч.  Grinning

# 5 727
  • София
Пак ще се повторя, но не само на теб ти звучи различно и дразнещо новософийският акцент, особено силно разпространен сред младежите, журналист(к)ите и политиците. Тези от екрана просто се опитват да звучат автентично.   Simple Smile

Да! Толкова прекаляват, че няма накъде.

# 5 728
Аз не само от София имах предвид. Говоря си и с приятели от други градове и си ми звучат познато, а това, което чувам от екрана ми е много изкуствено. Даже не се заслушвам за определени фрази.

# 5 729
  • София
Даун, правиш сравнение между говор в мафиотски телевизионен сериал и говор на почтени граждани в реален живот.
не бива така Laughing

Общи условия

Активация на акаунт