Фраза, която мразя

• 1 217 491
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 5 730
Пак ще се повторя, но не само на теб ти звучи различно и дразнещо новософийският акцент, особено силно разпространен сред младежите, журналист(к)ите и политиците. Тези от екрана просто се опитват да звучат автентично.   Simple Smile
И какво представлява този новософийски акцент? Може ли пример?

# 5 731
Присъединявам си към мнението на Даун. Не знам дали е "новософийски" (от София съм и не всичките ми познати говорят така, струва ми се), но новият телевизионен говор е непоносимо дуднещ! Мънкат си под носа и нищо не им се разбира.

# 5 732
  • Бургас
Човек и хейт ме дразнят ужасно.
Тук във форума - четене с разбиране, не ми отговаряй, чукча писател не читател, се използват на килограм.

# 5 733
"Зачезна" вместо "изчезна", "да скъсам" вместо "да откъсна" (нещо от градината), срежа вместо нарежа ( домат), накъси вместо скъси..Дразнят ме.

# 5 734
срежа вместо нарежа ( домат). Дразнят ме.

В тази връзка - "да ме срежат", вместо да ме оперират.

Също в Пловдивско се използва "правиха Я операция" вместо "правиха ѝ операция".
Дори "тя/той се правИ операция".
Е как човек сам ще си прави операция? Rolling Eyes

# 5 735
  • ту тук, ту там
Е, то и като кажеш "подстригах си косата", не си я подстригал сам (в повечето случаи). Това не ми е странно на мен.

# 5 736
  • София
Да, "правих си операция" е съвсем в реда на нещата.

# 5 737
Да, "правих си операция" е съвсем в реда на нещата.

Peace

Правих си е едно, а правиха мЕ, е друго. Не "правиха ми", а "правиха мЕ".

В такъв случай твоят израз  "Правих си", звучи "правих сЕ". Crazy

# 5 738
  • София
Пак ще се повторя, но не само на теб ти звучи различно и дразнещо новософийският акцент, особено силно разпространен сред младежите, журналист(к)ите и политиците. Тези от екрана просто се опитват да звучат автентично.   Simple Smile

Ще дам аз малък пример, макар че не попита мен.
Постоянното "ме-кане" : ходиМе, правиМе, работиМе

Или също : ходя - хода, правя-права

И когато някой човек от друг град се опита да вмъкне подобно нещо, става нелепо, защото за неговия град това е неприсъщо.
От скоро колега в офиса, който е от Варна и е с типичен варненски акцент, говори "Он че го дава".
Толкова е смешно. Но пък се е събрал с някакъв врачанец и...

# 5 739
  • ту тук, ту там
Ясно, Девче, сега видях разликата!  Peace

# 5 740
violenzaa, мен така ме дразни БНД, който е родом от Търговище, а се мъчи да имитира шопския диалект.
Много нелепо звучи. Crazy

elleniHug

# 5 741
Пак ще се повторя, но не само на теб ти звучи различно и дразнещо новософийският акцент, особено силно разпространен сред младежите, журналист(к)ите и политиците. Тези от екрана просто се опитват да звучат автентично.   Simple Smile

Ще дам аз малък пример, макар че не попита мен.
Постоянното "ме-кане" : ходиМе, правиМе, работиМе

Или също : ходя - хода, правя-права

И когато някой човек от друг град се опита да вмъкне подобно нещо, става нелепо, защото за неговия град това е неприсъщо.
От скоро колега в офиса, който е от Варна и е с типичен варненски акцент, говори "Он че го дава".

Ме-кането не е нещо ново. "Он че го дава", съжалявам че ще го кажа, но няма нищо общо с говора в София. Он-она-оно, сори, но май говориш за Северозапада или най-малко Трън.
Реших, че има някакъв нов акцент.
По темата: нещо от Пловдив: "сбърчосали", "ши са надриска" (от кеф)...
Допълвам: брантия, шарФантия /не знам от кой край на България са тези езикови съкровища/

Последна редакция: ср, 18 яну 2017, 22:15 от Herz

# 5 742
  • София
Herz,
Цитат
"Он че го дава", съжалявам че ще го кажа, но няма нищо общо с говора в София

Такова нещо никъде не съм казала.
Казах
Цитат

# 5 743
Наистина ли, violenzaa?

Аз не те ли цитирам теб?

# 5 744
  • София
Спамим в момента, но виж какво съм ти цитирала... Пиша, в следващото изречение, че се е събрал с врачанец . Защо не искаш да разбереш Sad

Мен цитираш, но цитирай докрай

Общи условия

Активация на акаунт