Фраза, която мразя

• 1 217 592
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 5 775
Мен пък много ме дразни постоянното членуване на преки, непреки допълнения и т. н.
с пълен член... Ама направо ме изкарва от нерви - "В същияТ град", "На пристигналияТ екип", "В посоченияТ член се казва.." и безброй още. Naughty

# 5 776
Мен пък много ме дразни постоянното членуване на преки, непреки допълнения и т. н.
с пълен член... Ама направо ме изкарва от нерви - "В същияТ град", "На пристигналияТ екип", "В посоченияТ член се казва.." и безброй още. Naughty
Не само членуване, но и натъртването на него.

# 5 777

Къде си го чувала това членуване?
Аз в Пловдивския регион, не в Пловдив, да подчертая за Магдена. Wink

# 5 778
В Троян

# 5 779

По телевизията. Редовно. Навсякъде. Особено много дразни в новините.

# 5 780
с пълен член...
Мен пък ме дразни липсата на пълен член там, където е нужно. Наблюденията ми са от форума. Когато един текст (мнение) не е написан правилно, независимо от неговата съдържателност, някак си не мога да възприема автора на сериозно. Говоря за системни грешки, не за единични случаи.

# 5 781

По телевизиите. Редовно. Навсякъде. Особено много дразни в новините.
g
Как' Сийка е отговорила - по всички
телевизии. Яд ме е, че го правят журналисти, които уважавам, но... както е тръгнало - "ще ме загубят"  Thinking  Sick

# 5 782
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Само дето това не са допълнения, нито преки, нито непреки, а са определения.
Допълненията поясняват сказуемото.

# 5 783
  • Пловдив
Що, бе, аз и в Пловдив съм го чувала.  Laughing Laughing

Извън майтапа, в Карлово и региона си говорят точно така, не е от излишно старание, а такъв им е говорът оригинално, както и, струва ми се, и оттатък Стара планина (Троян, Априлци и т.н., но за тях не съм напълно сигуна).

# 5 784
Само дето това не са допълнения, нито преки, нито непреки, а са определения.
Допълненията поясняват сказуемото.
Добре, друг пример - "В словото на президентЪТ" Twisted Evil

# 5 785
  • ту тук, ту там
А аз мисля, че са обстоятелствени пояснения.

Аз при говорене също не се усещам винаги и понякога членувам неправилно. Обаче при писане много ми боде очите.
Синът ми е започнал да слага навсякъде така пълен член като говори. И чак натъртва на него. Не знам как да го отуча. Твърде малък е (на 5), за да разбере кога трябва да е пълен и кога непълен.  newsm78

# 5 786
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Кабошар, неправилна е употребата и в двата случая, спор за това няма.

# 5 787
Кабошар, неправилна е употребата и в двата случая, спор за това няма.
Да, Свети, така е. И въпреки, че не мога в момента точно да ги формулирам като правила (все пак съм ги учила преди повече от 30 години), всичко ми е в главата. Имахме учители по онова време, такива, които ни научиха да говорим правилно граматически и да знаем правилата, дори да не можем да формулираме с точност всяко от тях.  Peace

# 5 788
  • София
При писане слагам правилно пълен член, но когато говоря - не се задълбочавам, повече внимавам с т.нар. "мекане". Но като правило не слагам пълен член, където не му е мястото, по-скоро обратното.

# 5 789
Много ме дразни употребата на малоумното ЛОЛ - така написано, на кирилица и вмъкнато в изречение Grinning Все още не съм го чувала в реч, но и това се очаква Mr. Green Другото дразнещо ме, което се среща основно във Фейсбук, в коментари на храна - ямиии, очевидно идващо от yummy. На агресия ме избива като го видя  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт