Фраза, която мразя

• 1 217 597
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 5 790
Дразни ме неправилната употреба на "мене", "във", "със", "правиме".

# 5 791
  • Пловдив
Кое му е неправилното на "мене"?

# 5 792
Кое му е неправилното на "мене"?
"Мене" е прието в книжовната реч, но мен лично ме дразни.

# 5 793
  • ту тук, ту там
Според Павлина Върбанова "мене" е дори книжовната форма, а "мен" е приета, но е по-разговорна.

Потърсих линк, за да подкрепя твърдениео си, но видях, че казва, че са равностойни. Сигурна съм обаче, че съм чела дискусия по въпроса, в която тя твърдеше горното. Запомнила съм го, защото личното ми усещане е точно обратното.

# 5 794
Според Павлина Върбанова "мене" е дори книжовната форма, а "мен" е приета, но е по-разговорна.

Потърсих линк, за да подкрепя твърдениео си, но видях, че казва, че са равностойни. Сигурна съм обаче, че съм чела дискусия по въпроса, в която тя твърдеше горното. Запомнила съм го, защото личното ми усещане е точно обратното.

И моето.
Никога не използвам "мене".
Въпреки, че е правилно.

"във", "със"?
Защо?

# 5 795

И моето.
Никога не използвам "мене".
Въпреки, че е правилно.

"във", "със"?
Защо?
Доколкото разбирам Aum се дразни от неправилната употреба на "със" и "във".
Дразни ме изговарянето на КазЪЛнък, вместо Казанлък.

# 5 796
КазЪЛнък, вместо Казанлък.

Лелее, това пък как го произнасят? Rolling Eyes

# 5 797

Не знам. Би било добре да се включи някой от този регион, за да ни каже.

# 5 798
  • SF
Мене е правилното, "мен" е поетичното на "мене", но от поезията е навлязло в масова употреба и е прието за правилно. Употребата на "мене" и на "мен" е правилна.

Не е правилно  "става НА въпрос", "имам НА предвид", "имам В НАпредвид" - дори не знам как го пишат - слято или отделно това НА предвид.

# 5 799

Joy
Казалнък е.А казалнъчани какво ще кажете?

# 5 800
  • SF
КазанлЪчани или казанлъчАни? Simple Smile

# 5 801

Аз точно от хора от този регион съм го чувала да го произнасят така - състуденти, колеги... последно чух една спечелила от Националната лотария да отговаря, че е от "Казалнък" ("Казълнък").

# 5 802
  • София
Дразни ме използването на долу-горе, вместо горе -долу  Laughing Очевадно също, по-благозвучно ми е очевидно.

Там, от където са родителите ми, обичат да си "играят" с думите тук и там.Понякога прекаляват  Tired
Тамее и тукее са  на тамошния диалект, но някои казват тукейканъ, тамейканъ, тукейкънканъ...и още няколко проиводни.
Него, нея, вместо онзи , онази, онова. Него време, него блок, нея нещо си.

# 5 803
  • Бургас
От темата за доходите: 2К 3К.  Т.е. две или три хиляди лева. Това ,,К,, отзад не ми е ясно какво трябва да означава.

# 5 804
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
От темата за доходите: 2К 3К.  Т.е. две или три хиляди лева. Това ,,К,, отзад не ми е ясно какво трябва да означава.

К=кило=1000 Wink

но си е дразнещо  Peace

Общи условия

Активация на акаунт