Фраза, която мразя

• 1 207 538
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 6 075

"На училище" за университета пък за мен си е съвсем добре и го ползвах. Разни вкусове.

И на мен съвсем нормално ми звучи и съм го ползвала.

# 6 076
Скрит текст:
Тъкмо ми напомниха колко мразя хора, неговорещи английски, да вмъкват английски думи където не име мястото, за да се изтъкват. Някой е публикувал във Фейсбук пост за онази красива скала в Малта, и хората коментират отдолу колко е жалко, че такава красота не съществува вече, и някой се е изцепил "pathetic", което наистина означава жалко, но не "жалко, че се е случило", а "моите опити да се изтъкна са жалки".
   Също мразя някой да вмъква англоговорящи думи, за да се прави на интересен.

Вчера четох статия в която през 10 думи беше или "отомани" или "Отоманската имерия". Ами на българки му се казва Османска империя   #Cussing out
Заемките ги разбирам, но чуждици, като видя да налагат   #2gunfire

Ами тъпо е да се използва "отомани" при условие, че си имаме дума за всичко.

# 6 077
  • София
"пак казвам"  Sick

# 6 078
  • София
"Жена ми" , ако нямат сключен брак, ми звучи неуместно и нахално. Както "моята' и пр. мачо-притежателни.
Значи, половината форум са нахални, наричайки "моя мъж", човек, с когото имат деца, но не и брак.
"Моят" и "твоят" не употребявам в този смисъл, а също и "мъжО".
От "жена/мъжа ми" до "мъжо/жената" има океан разлика.

Последна редакция: пт, 10 мар 2017, 14:26 от Cuckoo

# 6 079

Ооо, да! И особено ако изобщо не го е казвал Laughing Имам такъв познат в обкръжението Mr. Green

# 6 080
  • Пловдив
Може би като първоначална идея би било добра шега в момента на най-първото хрумване, но вече се поизтърка и ми тъпее: "ти си на Х еврогодини" - когато някой навърши примерно 50, му пускат шеги, че бил на 25 еврогодини.

# 6 081
  • София

"На училище" за университета пък за мен си е съвсем добре и го ползвах. Разни вкусове.

И на мен съвсем нормално ми звучи и съм го ползвала.
Разбира се, че звучи повече от нормално. Там се учи (поне така трябва, де Grinning) За мен по-тъпо е всички висши учебни заведения да се наричат университети. Thinking
Отделно модерната тук фраза "ох, цвиля..." е ужасна. Винаги си представям някаква озъбена кобила пред монитор. Joy

Последна редакция: пт, 10 мар 2017, 22:08 от july1993

# 6 082
Тая мода с университетите дойде от чужбина.
Иначе тук повечето бяха институти.

# 6 083

Отделно модерната тук фраза "ох, цвиля..." е ужасна. Винаги си представям някаква озъбена кобила пред монитор. Joy
Joy Joy hahaha Отвратително, както и разни от рода на "задавих се/залях се с кафето от смях" .  

Дразни ме и прекомерната употреба на "бъди себе си" . Та може ли да бъдеш друг, дори да се превземаш, пак си ти.  Mr. Green

Последна редакция: пт, 10 мар 2017, 22:56 от Ензим

# 6 084
  • Пловдив
Не съм сигурна дали дойде от чужбина, или имат някакво предимство (по-големи субсидии? други някакви възможности?), ако се кръстят университети.  newsm78  Навремето тези с по-"универсалния" кръг специалности бяха университети, специализираните бяха институти. Наистина са тъпи и според мен гръмките имена и преименуването на всеки десет години.

Малко извън темата за университетите: така наречената търговска гимназия (традиционно и хубаво име) в Пловдив, която и майка ми е завършила в годините, когато се е казвала така, не си беше сменила надписа на сградата дори по времето, когато се казваше икономически техникум - буквите на фасадата си стояха, нещо като спомен за старите времена. Сега се кръсти "Национална търговска гимназия" и смени и надписа. Аналогичната в Търново пък се кръсти "Старопрестолна търговска гимназия". Е, що, какво им е на по-простичките имена? И университетите така.
А, да не забравя и самото Велико Търново, че и Велики Преслав. Остана сега и Велика Плиска дасе появи. Излишна помпозност според мен.

# 6 085
Магдена, от къде ще знаят хората, че са Велики, ако го няма в името! Joy
Мен ме дразни "каквото ти поднесе животът, съдбата", употребено като заключение, че нищо не може да се направи.
Да, ама аз съм изстинала, нещо ми дразни гърлото, не е болка за умиране в случая. В повечето случаи и сам си го причиняваш с неподходящите дрехи или обувки.

# 6 086
Има акредитация на висшите училища, което определя видът им. Университет в България има от много години и това е Софийския.

# 6 087
  • Пловдив
Добре, де, въпросът е защо е този напън да се организират като университети, и то видимо с гръмки имена. Защо не си останат просто висши училища (едновремешните институти, мисля, горе-долу отговарят на висше училище, което не е университет, по сегашните правила - специализиран ВУЗ), не че и на тях не могат да им сложат надути заглавия, обаче университет звучи още по-тежко.

# 6 088
Защото като институти бяха тясноспециализирани, а като университети получиха възможност да включат и нови специалности – като икономика и право например. Едно време право се учеше само в СУ, сега – навсякъде.
А и предполагам, че "институт" звучи някак си руско, комунистическо.
Трета възможна причина – комплексарщина. Навремето една асистентка в университета ни се караше така: "Вие сте дошли тук, за да получите академично образование, не някакво си там институтско...". Та може и това да го има, знам ли.  Laughing

# 6 089
  • Пловдив
На мен ми се струва, че новите специалности са средството да станат формално университети, а не целта, но всъщност може и да си права. Повече специалности, повече студенти, повече средства за издръжка. Wink

Общи условия

Активация на акаунт