Фраза, която мразя

• 1 207 447
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 6 135
Ама вие още използвате тази "стара" дума презентация ли? Не сте ли гледали Мастър шеф, там какво правят с чиниите - плейтват ги  Laughing.

Една от най-най- омразните ми фрази в живота е: "Аз нали ти казах!", т.е. след проведен някакъв разговор по даден въпрос, да се е случило нещо, което отсрещния ти го е казал и съответно да ти го набие в главата, ако случайно си пропуснал този факт  Crazy. Е, ако се е случило каквото аз съм казала, не следва фразата "Ей, ти така каза"  Laughing.

# 6 136
Точно "манджа" няма как да потрябва в някоя презентация, та да служи за пример как хората не умеят да се изказват, защото избягват разговорни думи. Иначе съм с две ръце за служенето с всякакви думи, но с важното уточнение предварително да прецениш уместността им в контекста, в противен случай сал' с неразбрания и неоценен напън за оригиналничене си оставаш. И в дискусията ставаше въпрос за съвсем буквална презентация, както Дева обясни, не за мастършефски-дегустаторски нюанси, ама всеки се отплесна да обяснява какви други значения на думата презентация съществуват.  Laughing

# 6 137
"Хубавея", "дебелея", "бременея" и всякакви от този род. Sick

# 6 138
  • Пазете Гор
А каква дума, ако не е "дебелея", да се използва в случаите, когато човек става по-дебел? Не е като да не се случва.

# 6 139
А каква дума, ако не е "дебелея", да се използва в случаите, когато човек става по-дебел? Не е като да не се случва.
Надебелях или надебелявам/ставам все по-дебел.

# 6 140
  • Пазете Гор
Разликата между дебелея и надебелявам (хубавея-разхубавявам се) е във вида на глагола: в първия случай е свършен вид, във втория - несвършен. Всеки български глагол е в такава "двойка".

И двете форми си имат място за употреба, което, разбира се, далеч не винаги бива подбрано с вкус.

# 6 141
  • Вече в моята си приказка...
И отскоро появилата се дума "задобрях". Колко по-лесно е да кажеш "станах по-добър" или "научих се", нали?

# 6 142
Вече си ги изсмуквате от пръстите - нито са нови думи "дебелея" и "задобрях", нито имат кратък синоним със същото значение.

# 6 143
Вече си ги изсмуквате от пръстите - нито са нови думи "дебелея" и "задобрях", нито имат кратък синоним със същото значение.
По-приемлив синоним на "дебелея", за мен е "напълнявам", а за "задобрях", мисля, че споменах по-горе! Колкото за втората дума, бих казала, че се появи в близките 4-5 години! Сравнително нова е... Peace

# 6 144
Българският език е достатъчно богат откъм лексика, не виждам защо трябва да се търси "кратка" дума, при положение, че си имаме подходяща такава. Може и да са нови думи, може и да не са, но на мен са ми противни.

# 6 145
"Задобрявам" съм я чувала и преди 20 години, и съм я чела в книжовна литература. Съмнявам се, че е част от регионален диалект. "Дебелея" и "напълнявам" не са в едно и също глаголно време, съответно имат разлика в значението. Ако трябва да сме коректни, "дебелея" и "пълнея" са синоними, или пък "напълнявам" и "надебелявам".

п.п. Съвсем наскоро в магазина чух думата "пендел" и се спуках от хилеж, мислех, че е нещо обидно, ама не, даже не била нова думата, че да имам оправдание за невежеството си.  

п.п2. Не виждам защо трябва да се търси фраза от няколко думи, за да заменим съществуваща дума в езика ни. Глобалната тенденция е към опростяване на езика и съкращаване на изразите до една дума, а не обратното.

# 6 146
  • Пазете Гор
Свършен и несвършен вид на глагола не са "кратка и дълга форма". Тези понятия изобщо не са епитети, а термини. Граматически.

А между дебелея и напълнявам (да напълнея) има смислови разлики.

Както и да е, излизам от темата. Защо ли влязох....

# 6 147
Разликата между дебелея и надебелявам (хубавея-разхубавявам се) е във вида на глагола: в първия случай е свършен вид, във втория - несвършен. Всеки български глагол е в такава "двойка".
И двата глагола са от несвършен вид.

# 6 148
  • Пазете Гор
Да, права си. Сгреших.

Надебелея е свършеният. Както и (да се) разхубавя.

# 6 149
Аз пък думата "задобрявам" я чух за първи път преди няколко години и мислех, че е нова. Иначе и книги чета, не съм я срещала в тях. Не я смятам за диалектна дума. Спорът е излишен, а меренето на интелектуален багаж, на ниво "кой е -по, -по, -най" е неуместно!

Общи условия

Активация на акаунт