Фраза, която мразя

• 1 218 223
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 6 990
Мразя да ми казват " Стегни се !" когато например нещо съм се сдухала... Ми като ми мине ще се стегна, а до тогава ще си ходя сдухана  Rolling Eyes

# 6 991
Запеканка не е конкретно ястие, така казват на храна, която е изпечена. Може да е нещо като родопския пататник - картофельная запеканка, може да е с пилешко - запеканка с курицей, както и да е десерт.
А, с горница и долница дотолкова съм свикнала, че нищо нередно не виждам  Laughing
Вече за дънкен плат, дънкена пола мога да кажа, че никога не съм ги чувала в употреба.

# 6 992
Безкрайно много ме дразни некоректното използване на мъжките обръщения: Здравейте, Калоян; кажете, Иван; споделете, Станислав, Борислав, Петър, Венцислав и т.н.!
Никой ли никога не е чувал за звателния падеж!?!  Sick ooooh!

# 6 993
  • ту тук, ту там
Не мога да разбера защо много хора във форума използват думата "мяса" като синоним на "прилича"? Знам, че има диалектна дума "мяза" (от гръцки), която означава същото, но защо със "с"? Правописна грешка ли е? Или има регион, където се изговаря по този начин точно?
Много ме дразни като го видя така написано.  Blush

# 6 994
Не мога да разбера защо много хора във форума използват думата "мяса" като синоним на "прилича"? Знам, че има диалектна дума "мяза" (от гръцки), която означава същото, но защо със "с"? Правописна грешка ли е? Или има регион, където се изговаря по този начин точно?
Много ме дразни като го видя така написано.  Blush

Да, родопски диалект е.

# 6 995
Ох, мен пък как ме дразни като го чуя това "мяса"! Twisted Evil
В Пловдив така говорят.
То и "мяза" не е много благозвучно, ама "мяса" е отврат! Stop

# 6 996
Ох, мен пък как ме дразни като го чуя това "мяса"! Twisted Evil
В Пловдив така говорят.
То и "мяза" не е много благозвучно, ама "мяса" е отврат! Stop

И в Чирпан така говорят /както и в околните села/.  Whistling

# 6 997
  • ту тук, ту там
Аха, сега ми се изясни! Аз не съм го чувала никога!
Продължава да ме дразни!  Crossing Arms

# 6 998
Радвай се, че не го чуваш. Peace
Мен особено ме дразнят млади хора, като го използват.
Хайде за старите, как да е. Ама млад човек да говори така?!

# 6 999
Безкрайно много ме дразни некоректното използване на мъжките обръщения: Здравейте, Калоян; кажете, Иван; споделете, Станислав, Борислав, Петър, Венцислав и т.н.!
Никой ли никога не е чувал за звателния падеж!?!  Sick ooooh!
Е, чак пък некоректно изплзУване... Звателният падеж си е почти отживелица.
Прочети това, ако желаеш -
https://pavlinav.wordpress.com/tag/звателен-падеж/

# 7 000
Никой ли никога не е чувал за звателния падеж!?!  Sick ooooh!

Блогът точно на Павлина съм го чела /всъщност, линкът ти не се отваря/ и съм запозната с това, което имаш предвид. По този повод уточних също, че визирам конкретно мъжките обръщения. Женските звучат доста грубо, според мен.
https://pavlinav.wordpress.com/tag/%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B … 0%B4%D0%B5%D0%B6/
Не разбирам защо си наблегнал на У-то, то пък е още по-голяма отживелица и е дразнещо много, поне лично за мен.  Wink
Да кажем, че не съм използвала най-подходящата дума, просто ми е много "префърцунено", дистанциращо и претенциозно. Всеки споделя собственото си мнение, нали? Изразявам своето виждане и нямам претенции да ангажирам някого с него.  Peace

Последна редакция: вт, 20 юни 2017, 01:18 от cabochard

# 7 001
  • Ямбол
Аз също избягвам звателната форма, защото обичайно на хората им звучи грубо и им е неприятно. А аз в повечето случаи се обръщам към деца.

# 7 002
Аз също избягвам звателната форма, защото обичайно на хората им звучи грубо и им е неприятно. А аз в повечето случаи се обръщам към деца.
Дъщеря ми пък имаше учителка по БЕЛ, която много държеше да го използва. Наистина някои имена звучат грубичко и нарушаването на правилата понякога е полезно. Напълно съм съгласна, че все пак това са деца.

# 7 003
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Никой ли никога не е чувал за звателния падеж!?!  Sick ooooh!

И аз не го използвам, не мога да се пречупя да нарека някого Иване, Красимире... Все едно по махленски си говорим...

# 7 004
И на мен звателния падеж не ми допада и се радвам, че хората го избягват.
Особено за женски мена, на -ка, звучи кошмарно. Пенке, Йорданке, Марийке. Crazy Stop

Общи условия

Активация на акаунт