Фраза, която мразя

• 1 220 343
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 10 335
# 10 336
Какво му е на видеА?

# 10 337

Същото каквото и на училищА, съдилищА и т.н. Все пак казваме вИдео, а не видеО.

# 10 338
Никога не съм чувала някой да каже виДЕа, ако това имаш предвид. Но когато казваш видеа в мн. ч., ми звучи нормално да се акцентира върху а-то накрая.

# 10 339
Направо ме вбесява фразата- “има и по- зле”. Ясно е. Но защо да се сравнявам с тях... Направо излизам извън кожата си от бяс, някой като ми изрече тази крилата и философска фраза.

# 10 340
Дразни ме "успокой се", когато е видно, че не съм хич спокойна.

# 10 341
Мен ме дразнят: шоА и шоу румИ. Блях!

# 10 342
Никога не съм чувала някой да каже виДЕа, ако това имаш предвид. Но когато казваш видеа в мн. ч., ми звучи нормално да се акцентира върху а-то накрая.
Няма как да е видЕа... вИдео, вИдеа.

# 10 343
  • Пловдив
И на мен ми е смешно "малък" и "голям" - ей сега точно четох интервю с една 70+, дето в тоя смисъл употребява "малка".

МусалА е от Мусаллах (нали се сещате за онова стихотворение на Вазов). Иначе МУсала надали е типично за Пловдив, според мен си е обикновена грешка.
МусАла не съм чувала никога, то звучи като от човек, който за пръв път чува името или го е виждал само написано. И МадАрски конник май не съм или не помня, но то ми звучи по-нормално от МусАла.

Последна редакция: вт, 23 юли 2019, 15:17 от Магдена

# 10 344
Ще успеем да се разберем за тези видеа в писмен вид Simple Smile Няма значение.

# 10 345
Магдена, всичките ми съученици, дори учителят по география в гимназията, казваха МУсала.
А моите родители също са учители, но не са родени в Пловдив и си го знам МусалА. Както е правилно.

# 10 346

Същото каквото и на училищА, съдилищА и т.н. Все пак казваме вИдео, а не видеО.

Не е съвсем същото като училищА, съдилищА и т.н. По-скоро се прави аналогия с рАдио –радиА (което е правилната форма за мн.ч.). Знам, че в речника е дадена формата вИдеа като правилна, но аз самата не мога да си извъртя езика да я произнеса така.

# 10 347
  • Пловдив
Току-що проведох мини-анкета с майка ми, тя е родена в Пловдив и каза "МусалА". Иначе съм чувала и МУсала, за съжаление нямам подробни впечатления от други градове. Според мен е грешка от типа на ГюЕшево и ГалИче.

# 10 348
  • София
Ударенията в СЗ понякога са трудна работа за неживеещите там

# 10 349
МусалА е правилно. Аз никога не съм чувала нещо друго. Мразя " усмихна ме, усмихна ми деня".

Общи условия

Активация на акаунт