Фраза, която мразя

• 1 220 126
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 10 680
  • В Космоса
"Майка вкъщи ли са?", "Майка се прибраха." - откачам като чуя.

# 10 681
"Майка вкъщи ли са?", "Майка се прибраха." - откачам като чуя.

Правилно е майкини. Simple Smile

Ама ето, не се харесва. Simple Smile

# 10 682
Правилно е майкини. Simple Smile

Ама ето, не се харесва. Simple Smile
Аз го ползвам и не го считам за грешно. Това е обобщаване. Като кажа лелини, бабини, Петини... е ясно, че говоря за тях и семействата им. Няма нужда да изреждам останалите членове.

# 10 683
  • София
Аз го ползвам и не го считам за грешно. Това е обобщаване. Като кажа лелини, бабини, Петини... е ясно, че говоря за тях и семействата им. Няма нужда да изреждам останалите членове.
А защо не "таткови"?

# 10 684
  • в морето до колене
Заради джендър стереотипите, как защо?

# 10 685
А защо не "таткови"?
Не знам. И аз отдавна се чудя.

# 10 686
А защо не "таткови"?

А защо „майчин език“, а не „бащин“?  Laughing

Скрит текст:
ПП Презумпция за бащинство му казват... Stuck Out Tongue

# 10 687
  • В Космоса
Според мен идва естествено на ползващия го по ред причини - Петьови, но не Мариини, Габриелини, а не Кристиянови, но най добре Иван и Милена за мен.

# 10 688
  • Германия
Защото бащата никога няма думата. Mr. Green

# 10 689
Защото бащата никога няма думата. Mr. Green

И никога не се знае кой е. Mr. Green Mr. Green

# 10 690
  • Пловдив
Иначе трябва да кажа Петини = Петиното семейство ходиха на море. Семейството на Петя ходиха на море е много дълго и не звучи добре в разговор. А Петини ми звучи архаично.
Офтопик. Съседчето, горе-долу на възрастта на дъщерята, се казва Петя. Затова ние с ММ наричаме съседите "семейство Петини". Но не и в сериозен разговор с трети лица.

# 10 691
Използването на умалителните форми, особено ако никак не е наложително.

# 10 692
  • Пловдив
Дразни ме "майкини", например: "Вчера ходихме у майкини".

Върл Североизток Grinning

Още се бъзикаме у нас с мъжа ми за едно предаване преди години - Море от любов, главните герои нещо се бяха сдърпали и цитирам: "Тя замина у майкин'си" Grinning
Бях писала някъде - свекър ми твърдеше, че като новобрачен чул следния разговор между майка си и баба си за жена си: "Онъз де й?" - "У майкинь си съ замете" - "Да съ замита, и без туй от нея вайдъ никаква".
Североизток пак. Но не мисля, че "майкини" е характерно само и единствено за там.

# 10 693
Дразни ме "майкини", например: "Вчера ходихме у майкини".

Върл Североизток Grinning

Още се бъзикаме у нас с мъжа ми за едно предаване преди години - Море от любов, главните герои нещо се бяха сдърпали и цитирам: "Тя замина у майкин'си" Grinning
Бях писала някъде - свекър ми твърдеше, че като новобрачен чул следния разговор между майка си и баба си за жена си: "Онъз де й?" - "У майкинь си съ замете" - "Да съ замита, и без туй от нея вайдъ никаква".
Североизток пак. Но не мисля, че "майкини" е характерно само и единствено за там.

SmileSmileSmile това е тооолкова типично , все едно слушам баба ми.

# 10 694
  • София
О, са, умалителните ме дразнят много, ама много. Особено в работата ми - на път съм да наложа забрана на умалителните в нормален разговор с децата. Какво е това лигавене от страна на възрастните, дори от страна на учители и колеги не знам! Основната дума е "заек", не "зайче". Зайчето, ръчичката и т.н. са по-трудни за произнасяне най-малкото. А иначе като видят картинка на заек се започва със зайчето и броят на звуковете не излиза.

Общи условия

Активация на акаунт