Фраза, която мразя

• 1 219 972
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 10 785
"КАжи чес'но"

# 10 786
Нищо не може да бие: Ей, съсипаха я тази държава!

# 10 787
По-досадно и глуповато от "ти да видиш" не мога да измисля. Напоследък набира популярност.

Не е ново, много ми е противно на мен.
От някакъв филм било, не гледам телевизия.

# 10 788
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

"А искат деца да раждаме на тая държава!" е по-по-най- Trollface
засичала съм го само във форума, но за мен води класацията.

# 10 789
Има едно още по-по-най -
"ЕЙ ЗАТ'ВА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ!"

😁 "Върхът" е!

# 10 790
  • София
Тези за държавата много ме кефят.
Понеже ми се случва честичко да попадам в ГТ на разни хора с видими психични отклонения, ми е най-интересното това, че всички ги избива точно на политически брътвежи. Защото тяхното е брътвеж, "говорят си сами", но винаги е с фрази от политиката. При това ги произнасят със съответната интонация и плам в очите.

# 10 791
  • София
Това вече се ползва в ироничен смисъл, дори си има виц.

Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.

"Ти да видиш" и "КАжи честно" били от Под прикритие, или поне единият израз.
Моя колежка ги ползваше преди години, аз не бях ги и чувала.

# 10 792
# 10 793
  • София
Това есе така и не разбрах от къде идва и какво означава. Някой би ли ми казал?

# 10 794
  • София
Ако е това,което си мисля не е ли от испански/мексикански?

# 10 795
  • София
Това есе така и не разбрах от къде идва и какво означава. Някой би ли ми казал?
Възрастна дама от Канада, ако не бъркам, написала, че ще дари къщата си, като избере от всички, които напишат есе. Една българка пуска тази информация на български. И куп хора написват в коментар "есе".

Ето линк:
https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/senzacijata-ese-kakv … n-potrebitel.html

Последна редакция: вт, 22 окт 2019, 10:58 от Cuckoo

# 10 796
“Бедна ти е фантазията”
И ненавиждам всякакво хулене към страната ми от рода на “Ми това е, няма оправия в тая скапана държава!”.

# 10 797
  • Пловдив
"Бедна ти е фантастиката", казано в "Биг Брадър" от (едната от) трите моми с общо един мозък поне поосвежи лафа. Wink

# 10 798
Докато се наканя да пиша в темата, ми се понасъбраха доста фрази. Чак да ги мразя – не, но ме дразнят, а и някои от тях са доста разпространени. Иначе, ако има нещо, при което ми се обръща всичко отвътре, е "незнам", както и последователността и убедеността при употребата му от хора, които като цяло са грамотни.

За тези, които ме дразнят – "според зависи", "на въпреки" (напр. правя нещо на въпреки) и подобни. Също така "някой друг ден/лев" и т.н. "вместо някой и друг ден/лев" и т.н. Фразата може да е без "и", но тогава значението е друго и може да се получи объркване.

Някой друг ден ще ти се обадя.
След някой и друг ден ще ти се обадя.

Нещо, което се греши повсеместно - "в лева". "Лева" е бройната форма на "лев", обикновената форма за мн.ч. е "левове". Би трябвало да е "2 лева", "200 лева", "1000 лева", но "цени в (български) левове" и "сметки в левове". Почти навсякъде обаче виждам написано или чувам "цени в лева", "сметки в лева".

"В лева" е като че ли почти толкова разпространено, колкото "краве кашкавал". Трябва да е "крави кашкавал", защото "крави" е формата за м.р. – "крави, кравя, краве, крави". "Краве сирене", но "крави кашкавал"! Вероятно обаче поради съвпадението на формите за м.р. и мн.ч. на прилагателното, както и с мн.ч. на "крава", на много хора не им звучи добре.

Последна редакция: сб, 02 ное 2019, 12:35 от bubanka

# 10 799
Изобщо не ми звучат добре твоите забележки.
С изключение на незнам.

Общи условия

Активация на акаунт