Фраза, която мразя

• 1 219 876
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 10 830
СтрУктура и структУра вече са дублети. Ако не се лъжа, препоръчителната форма е първата, за всеки случай след малко ще проверя и пак ще пиша.

# 10 831
  • Пловдив
Не с крави кашкавала, а с кравия кашкавал. Wink

# 10 832
Обратното е на това, което написах – препоръчителният дублет е "структУра". В предговора на речника на БАН (последния, от 2012 г.) е написано, че "дублетът, който не се препоръчва, е даден в курсив". В случая "стрУктура" е написано в курсив. В предишния речник на БАН, от 2002 г., има само "структУра".

# 10 833
Както е тръгнало, скоро всички некнижовни форми ще станат правилни! Правилното си е структУра...
Относно крави и пр., наистина е така, но не се ползва. Според мен защото в общия случай млякото, кашкавалът, сиренето...са крави☺️ и се уточнява какви са, когато са друг вид. Често се среща овче сирене, козе сирене, овчи кашкавал и т.н.
По повод "на въпреки" (към което съм неутрална), мен ме дразни "образува (прави) ми изречения".

# 10 834
  • София
Структурата е дошла вероятно в БГ от френски, така че би било правилно с ударение на второто У.
Но аз съм свикнала на първото У

# 10 835
  • UK
СтрУк-тура. Кон-стрУк-тор. Кон-стУк-ция. Ударението на френски няма особено значение, защото на български правилата за ударенията са различни (тоест различни за всяка дума, вместо задължително на последната гласна). На английски например думата има същия произход (от латински "struere", между другото, не от френски), но се изговаря с ясно ударение на  първото "u".

# 10 836
  • Down south
" Базикам се с мъжко , че" 

"аз съм нервна и се карам с мъжко че искам всичко да е под конец"

За първи път виждам "мъжко" и автоматично го намразих.

# 10 837
  • Германия
мен ме дразни "образува (прави) ми изречения".

Това ме подсети за "образува ми нерви". Много ме дразни този израз освен всичко останало и защото биологически не е правилен. Когато човек е под напрежение, изнервен и т.н., той губи нервни клетки, не ги образува.

" Базикам се с мъжко , че" 

"аз съм нервна и се карам с мъжко че искам всичко да е под конец"

За първи път виждам "мъжко" и автоматично го намразих.

И аз за първи път виждам такова чудо. Flushed МъжО някакси го преглътнах, но мъжко вече е съвсем прекалено.

# 10 838
"Мъжко" да не е от редактора на телефона?

# 10 839
Едва ли. Аз и " мъжчо" съм срещала.

# 10 840
  • Far away from here...
Ау, “мъжчо” вече е върхът 😂.
Представих си как се прибирам вкъщи и се провиквам от вратата: “Мъжчоооо, прибрах се!” 😂

# 10 841
"Мъжко" да не е от редактора на телефона?

Не е.
Мъжко/мъжкото съм го срещала в Розали, доста преди да срещна тук мъжО.

# 10 842
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
как пък само глупостите научават!
мъжко! ЖДНБ!

# 10 843
А мъжете как трябва да казват-"женско тъкмо се прибра" 🤔😂

# 10 844
  • София
Мен много ме дразни, някак примитивно ми звучи това "роди ми се мъжко/женско". Все едно се е родило мъжко или женско куче, а не дете.

Общи условия

Активация на акаунт