Фраза, която мразя

• 1 220 044
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 11 430
Какво да кажем за "овкусяване" и "овкусители"? Народът забрави, че има подправки. На пържолите, пицата и други ястия се слагат подправки. Овкусители може да се слагат на някакви синтетични храни, които без тях нямат вкус. Много готвачи се навъдиха покрай ТВ предаванията, съответно и главните готвачи станаха "шефове".

# 11 431
  • ту тук, ту там
Не съм срещала овкусители вместо подправки. Овкусено месо - да, обикновено за сурово такова, но добавих овкусители не съм чувала.
Изинете ме за липсата на кавички.

# 11 432
  • Down south
"изобщо как е редно да се уреди "колизията" между по-рано дощъл без час и по-късно дошъл с час"

За първи път срещам думата "колизия", още повече, че трябва да се урежда.
Автоматично ми стана неприятна.

# 11 433
Свекърва ми използва "овкуся". И тъй като съм ѝ свикнала, не помня дали е откакто я познавам (от миналия век) или малко след това, под влияние на някое кулинарно шоу.

# 11 434
  • ту тук, ту там
А моята казва “аромати” вместо “подправки”. Описва нещо, което е сготвила, и казва “ароматът е мащерка и малко риган” (примерно). Мен ми дразни слуха, честно казано, не съм срещала май другиго, който говори така. “Коледни аромати за меденки” съм срещала, ама аромати за яхния...🙄😁

Не бях се замисляла, но сякаш за мен има нюанс разлика между “овкусявам” и “подправям”.

# 11 435
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
като се изключи двойното значение на "подправям",  остава "добавям/слагам подправки".

овкусява се това, дето иначе има вкус на гняс и му трябват всякакви глутамати, хидрогенати, натурал идентични аромати и цялата менделеева таблица, че да заприлича на нещо.
 Wink

# 11 436
  • sofia
Овкусявам използвам, когато нещото се налага да преседи с подправките.
Подправям, когато директно ръся, докато готвя ... ама това са си мои тълкувания.

Много мразя фразата отнасяща се за някакво ядене..."нещо му липсва"...произнесена от мъжа ми. Направо ми иде да го овкуся и подправя с всички налични подправки. Sweat Smile

Колизията в посоченото изречение ми е ок. Видях го и в цялото изказване.
Daylily, в какъв смисъл за пръв път срещаш думата? Не я знаеш?

# 11 437
Оцетът, соевият сос и др. не могат да се нарекат подправки. Та овкусявам го приемам, макар че не го използвам.

# 11 438
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
с тях не се ли маринова?

# 11 439
  • sofia
Салатата я овкусявам.... поне аз.

# 11 440
Слагам подправки и сосове, за да овкуся ястието. Какъв е проблема.

# 11 441
  • ту тук, ту там
А, да, салатите и аз овкусявам.

# 11 442
Точно за салати използва свекърва ми "овкусявам", което не ми звучи съвсем на място, защото продуктите за салата (домати, краставици, пипер суров и печен, листни салати) ги  намирам за вкусни и без нищо. Зрънчото, чипса, бейкролса, сухи супи, спагети и подобни "носят" на овкусители, за да добият вкус на пиле, бекон, риба, пица и т.н. Аз казвам подправки - сухи, течни, листни. Но това са различия, които ги слагам в графа "богатство на езика" и толкова.

# 11 443
Сега по новините на Нова в 16.00 часа на Ани Салич и се искаше много "да се случи детска болница" и "да се случи здравеопазването". Цяла сутрин по БТВ също така всичко се случваше.

# 11 444
  • ту тук, ту там
Аз за салата май дори не съм чувала друго освен овкусявам. Салатата какво друго да я правим, да я подправим ли? 😳
Не ми звучи нормално на мен лично.

Общи условия

Активация на акаунт