Фраза, която мразя

• 1 220 074
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 11 445
На салата слагам сол, оцет и олио най-общо. Може да е по-дълго от "овкусявам", олиото може да е зехтин, оцета - да го няма или да е лимон, но по навик казвам "да сложа сол, оцет и олио".Simple Smile Все пак това са домашни разговори и повее неща са позволени.

# 11 446
Аз за салата май дори не съм чувала друго освен овкусявам.
посолявам?

# 11 447
  • София
А, да. Посолявам, пооцетявам и позехтинявам.
Овкусявам знам и аз.

# 11 448
Може да не съм обръщал внимание, но преди 20 години сякаш я нямаше тая дума овкусявам. Как ли сме се оправяли.

# 11 449
  • ту тук, ту там
Да бе, нямало я. Да ти е сладко нямаше, овкусявам нямаше... кво ли имаше изобщо?!

Посолявам е ... посолявам. Със сол. За овкусяванеро на една салата си трябват и други неща, дори не само оцет и олио/зехтин.

# 11 450
Да ти е сладко си го имаше - колко официално или селско е друга тема.

# 11 451
  • sofia
Салата я нарязвам, слагам на масата и казвам "не съм слагала нищо, оправяйте се" Joy

Не е важно какво говорим, важно е да се разбираме Smiley

# 11 452
Да ви кажа, претенциите ми съм салатите са да не са пресолени и да са с минимум лук, дори без лук. Дали ще са посолени, овкусени, подправени, все ще ми е сладко да ги ям.

Между другото, редакторът ми подчертава "овкусени", предполагам и на вас.

# 11 453
  • Mediterraneo
Не се сещам баба да е овкусявала салатата, както го правя аз сега. Винаги казваше, че салатата е не/ объркана, т.е. не са й сложени сол, оцет и олио.

# 11 454
"Овкусявам" си е дума нормална, не виждам с какво би могла да се замени. И си е българска дума и си подхожда на действието. Нито "подправям", още по-малко пък "посолявам" могат да я заменят.
Мен ме дразни когато оливерникът бива наричан "прибор", макар да не е неправилно. Но, като се замисля, баба ми ни оливерник, ни оцетарник ползваше в речника си Simple Smile, ако трябва да ми бъде критерий.
Обаче "Да ви е сладко" казваше. Сладко, в смисъл на вкусно. То и в други фрази присъства, като синоним на "хубаво"- "Хапнахме сладко-сладко", "Дремнах сладко", "Поговорихме си сладко"...
Моята свекърва пък казва за нещо вкусно "Много е пикантно", което ми беше странно в началото, защото пикантното за мен е люто, но може би аз греша, защото и някоя дама дама да бъде "пикантна", т.е. апетитна.

# 11 455
По мои спомени "овкусяването" дойде от Ути.
Но аз не съм по готварските предавания, може и той да го е взаимствал отнякъде.
Иначе у нас се казваше, че на салатата не е сложено/сложено е сол, оцет, олио. По-дълго е, но това се ползваше.

# 11 456
  • Пловдив
Пикантното е леко люто, ако се отнася за вкус. Не всичко вкусно е непременно пикантно. Wink

П.П. Въобще като приятно остро, възбуждащо, със силен вкус на подправки го описват пикантното. Но не е синоним на вкусно.
----
И на мен ми направи впечатление снощи случването на детската болница.
----
Колизията и уреждането и е от мой пост. Беше в кавички именно защото е дума от по-официален стил, но по значение отговаря на конкретната употреба и е граматически напълно правилен израз (да, уреждат се колизиите), а дразненето и вкусът са лични. Wink

Последна редакция: чт, 12 дек 2019, 13:04 от Магдена

# 11 457
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
"Искам да ме разбереш правилно", ми не, не искам. Особено за глупостите, в които се опитват да ме убедят!

# 11 458
  • София
Ето, преди малко прочетох в друга тема "да е напазарено". Имам впечатления, че съфорумката пише грамотно, без правописни грешки и с правилна пунктуация, обаче явно в детството си е научена така

# 11 459
  • софия
Мен ме влудява много използваното покрай мен напоследък "Скандално". Разказвам аз някаква история и отговорът е Скандалнооо. И не се използва в буквалния смисъл на думата. В офиса по-малките го използват нон стоп и в какъв ли не контекст. Влудява мее.

Общи условия

Активация на акаунт