Фраза, която мразя

• 1 220 066
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 11 460
Не е фраза, но мразя думата ковра.
Много просташки ми звучи.

# 11 461
  • София

Отвратителна е. Дори не знам откъде и кога се появи. Наскоро я чух за пръв път и на секундата я намразих.

# 11 462
  • София
Много ме дразни фразата "ти да видиш". Добре, че ѝ поотмина модата. От някакъв български сериал май беше дошла.
Дразни ме също и "обран". "обран изказ, обрано поведение". Това май от Патрашкова дойде.

# 11 463
А аз да ви попитам. В последните години ми прави впечатление, че много често се използват изрази като: "Приятен ден, пожелавам". Това правилно ли е според вас? Не трябва ли да е: Приятен ден Ви пожелавам. Или "Желая здраве и щастие". На кого ги пожелаваш? Мен лично си ме дразнят такива изрази, но не знам дали повредата е само в моя телевизор.

# 11 464
  • Deutschland/HE
От няколко дни се зачетох в една тема и там редовно има ШООООООЛ, явно трябва да е шоу, явно е иронично, но ме дразни много Simple Smile

# 11 465
  • София
А аз да ви попитам. В последните години ми прави впечатление, че много често се използват изрази като: "Приятен ден, пожелавам". Това правилно ли е според вас? Не трябва ли да е: Приятен ден Ви пожелавам. Или "Желая здраве и щастие". На кого ги пожелаваш? Мен лично си ме дразнят такива изрази, но не знам дали повредата е само в моя телевизор.
Това е някаква мода - да се пише така, както се говори.
Всъщност аз също го практикувам понякога, невинаги изреченията ми са издържани откъм словоред.

# 11 466
Иронично е, да.
Аз само като си представя, че трябва да превключа на капслок, вместо три да напиша четири букви, и се отказвам да съм иронична- мързи ме. То и затова си спестявам понякога кавичките на някой филм или предаване.

Дразни ме " на кокалче". Ей, стане ли малко студено, имам една приятелка, то ръце, крака, все са й " на кокалче".
Кажи, че ти е студено и готово.

# 11 467
  • Пловдив
...

Отвратителна е. Дори не знам откъде и кога се появи. ...
Май от оня Спиндерман (Спиндермаан?).

# 11 468
Какво е това ковра?

# 11 469
Скрит текст:
Не е неправилно спрежението на "пазаря", разбира се. Пазаря - пазариш - пазари. "Пазарувам" е друг глагол от същия корен, не става дума за правилно и неправилно спрежение.

Същото е за "измарям се". "Измарям се" е друга форма, диалектна, друг глагол, макар и сроден, не е неправилно спрежение.

Флип, да не би под "неправилно спрежение" да имаш предвид неправилна употреба?

Щото наистина нищо общо със спрягането/спрежението на глаголите няма това. Спрягане е изменянето по род и число.

Или може би имаш предвид, че "пазарувам" е от трето спрежение, а "пазаря" - от второ? Това не е правилно или неправилно, това е класификация на два различни, макар и сродни глагола според характеристиките им.

Скрит текст:
А ако мислиш, че "пазарувам" и "пазаря се" са един и същи глагол, както и че "редовно пазаря в Лидл" е граматически правилно изречение, значи ти си за смешките.

"Редовно пазаря в Лидл" е напълно граматически правилно изречение. Напълно. И според всеки. Това, срещу което възразявате част от вас, е неправилна според вас употреба на глагола по смисъл, което е различно от граматическа правилност. Или може би твърдите, че няма глагол "пазаря", а има само "пазаря се", но това пак не е граматическа неправилност или поне във всеки случай няма отношение към спрежението.
А че били един и същ глагол, никой никога не е твърдял. Очевидно са два, но от един корен и употребявани в един смисъл. "Ходя" и "вървя" също не са един и същ глагол.

Магдена, изобщо не се е объркала Флип. Просто, за да звучи по-убедително, използва термини, макар че не е наясно с тях. И вместо да признае, че е сгрешила, ми вмени, че съм написала точно обратното на това, което всъщност написах, като добави от себе си нова безсмислица – и всичко това ми го приписа на мене! Че и заплаши да ме цитира в смешките. Определено става за политик – не е важно какво говориш, важното е да начукаш канчето на отсрещната страна.

Deva,
Скрит текст:
DeVa, това, че едната форма е приета за книжовна, а другата – не, не означава, че става дума за един глагол. Правиш ли разлика между различни глаголи и различни значения на глаголите? Очевидно не, защото в случая става дума за два глагола, които се спрягат по различен начин (това е по повод поста на Flip), а кой какво означава и как се използва, е нещо съвсем отделно.

Ами очевидно ти не правиш разлика.
Аз съм написала, че глаголът пазаря се, е различен от пазарувам.
Ти какво не си разбрала, не знам?
За спрежения аз не съм писала, а за различни по значение глаголи. 2 на брой, че пак няма да видиш.

Написала си
Не са два отделни глагола, защото правилният глагол е пазаря се.
Не само че си написала, че "не са два отделни глагола", но и втората част на изречението няма нищо общо с първата. А по отношение на това какво съм разбрала – вероятно още от 5. клас знам, че при "въпреки че" и "макар че" запетая се пише пред целия съюз, а не пред "че", тоест се пише "..., въпреки че", "..., макар че". Да не говорим за знанията, които съм натрупала след това. Надявам се, че си ме разбрала. А това, че нещо не ти звучи или ти не го знаеш, не значи, че е неправилно.

По повод на наближаващите празници – дразни ме "Весела Коледа!" вместо "Честита Коледа!", казано на 25 или 26 декември.

И пак за празниците, тъй като много се бърка употребата на главни и малки букви, главно под влияние на английския. Как бихте написали "весела коледа и честита/щастлива нова година"? Нарочно го пиша с малки букви. Къде бихте сложили главни и къде – малки букви?

# 11 470
Мен ме влудява много използваното покрай мен напоследък "Скандално". Разказвам аз някаква история и отговорът е Скандалнооо. И не се използва в буквалния смисъл на думата. В офиса по-малките го използват нон стоп и в какъв ли не контекст. Влудява мее.
То същата работа като шокира. Тоя шокирал, оня се шокирал. Голям стрес от всичко.

Отвратителна е. Дори не знам откъде и кога се появи. Наскоро я чух за пръв път и на секундата я намразих.
Мисля, че ковра е заплетен вариант на ку*ва. Уж да не се казва "лошата" дума, а по звучене да се схване идеята.

# 11 471
  • Пловдив
Това е ковра, да. Нещо като мурва и подобни. Wink

----

Главна буква - само едно К. Познайте къде. Wink

Скрит текст:
Понеже веднъж седмично подписвам едни документи, писани от друг, част от онова, което правя, е да обера една торба главни букви, заменяйки ги с малки. "Представям Заповед на Директора на...", "съобразно Решение № ...", "тъй като Съдът..." и подобни. Жената, която ги подготвя, е иначе достатъчно грамотна.

Последна редакция: пт, 13 дек 2019, 13:59 от Магдена

# 11 472
Някой ден ще разбереш.
Обикновено го казва човек , който е абсолютно сигурен, че всички хора и житейски пътища са едни и същи

# 11 473
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
попретръпнах на "пазаренето" на колежка, но напоследък се улавям, че скърцам със зъби на нейното пазарене на "тетрадки-метрадки", "хляб-мляб", "тениски-мениски"...

# 11 474
"Кастофони-мастофони, тонколони-монколони, акордеони-макордиони! Герап! У! Joy

Общи условия

Активация на акаунт