Фраза, която мразя

• 1 219 724
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 060
Това за стремителния ден май се появи от предаването на Миглена Ангелова, ако не се лъжа. Накрая на предаването винаги пожелаваше приятен, успешен и стремителен ден на зрителите.

"Подпълвам" съм го чувала в смисъл на слагане на допълнителен пълнеж някъде - например във възглавница, че даже и в гърди.

# 12 061
  • София
Ох, тази глупост е поредната! Стремителен ден! позитивистки щуротии, вече се чудят какво да измислят, че да звучат позитивно!

# 12 062
  • Майничка
"Стремителен" ден ми пожела една млада меринджейка преди няколко дни, направо си се представих в поза "нисък старт" и как девойката ме устремява към висините с един шут отзад и изотдолу.
Толкова ретро-комсомолско по дух!

# 12 063
  • Пловдив
Хахахаха, а дали се има предвид ден с бързо (стремително) развиващи се събития, ден, пълен със стремежи(?), или нещо друго?

# 12 064
  • София
На мен ми навява усещане за изнервящ ден. Мерси, няма нужда!

# 12 065
  • Майничка
А де? Така, неуточнено, ми напомня Яворов:
Все туй копнение в духът
все туй скиталчество из път
на който не съзирам края.
И поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден
без там пристанище да зная…

# 12 066
  • SF
Хахахаха, а дали се има предвид ден с бързо (стремително) развиващи се събития, ден, пълен със стремежи(?), или нещо друго?

Не знам дали изобщо се има предвид нещо или просто се чувстват стремителни с тези изрази.
Денят, който ти описваш, е по-скоро изморителен. Simple Smile И като дойде уикендът и си мечтаеш за спане и разходки: "Пожелавам ти един приказен, чудесен и стремителен уикенд! Хайде, лекичка!" Simple Smile

# 12 067
Динамичен, прекрасен и стремителен ден беше. Тук щерката го казва, но беше запазена марка на предаването и никога не съм го чувала преди това:
https://youtu.be/Z-CvB0BfnUY

# 12 068
  • SF
Точно така! Динамичен и стремителен! Хубаво пожелание за спортисти! Но е доста нелепо да го пожелая сутрин на бабите до нас, които отиват на разходка и чайче в парка.

# 12 069
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ти им кажи, че в третото капанче в парка чаят е на 20 ст. и ще видиш колко стремителен може да бъде деня им. Simple Smile

"спорен ден/труд" е малко остарял израз, но си има и значението, и нюанса на едновременно лек и упешен.
в новото ни селце имат израз "вредна" за жена, която бързо свършва всичката работа и слага всичко в ред.
не ми е хрумвало да се сърдя като ми кажат, че съм "вредна". Simple Smile

# 12 070
  • Down south
спорен ден/труд" е малко остарял израз, но си има и значението, и нюанса на едновременно лек и упешен.
в новото ни селце имат израз "вредна" за жена, която бързо свършва всичката работа и слага всичко в ред.
не ми е хрумвало да се сърдя като ми кажат, че съм "вредна". Simple Smile
За първи път "чувам" стремителен ден. Не ми  звучи добре. Направих връзка с устременост.

Относно "вредна булка", беше комплимент,  сякаш чувам ехо от първите години, след като се омъжих. Бабата на съпругът ми, казваше че съм "вредна булка", тоест успявам да свърша много неща.

# 12 071
"Вредна" не съм го чувала в този смисъл, но пък харесвам много и използвам "скопосна".

# 12 072
Вредна не съм чувала, но уредна да. Скопосна също.

# 12 073
  • Far away from here...
Аз съм чувала “врядна”.

А неприятна ми е “обебвам”.

# 12 074
... Също и "праздник", нямам нищо общо с Пловдив и региона.
Праздник се е изписвало преди езиковата реформа от 1945. Дядовците ми я пишеха и понякога произнасяха така. Не е регионално.

ПразДник идва от руския език - С праздником! А нали преди години на всички ни се внушаваше, че трябва да сме русофили... Expressionless

Общи условия

Активация на акаунт