Фраза, която мразя

• 1 219 625
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 315
А по-добре ли звучи "Сестра ми е музикантка" ? На мен изобщо не ми харесва. Как ти звучат например "филоложка" , "философка" , "анестезиоложка" ?

# 12 316
Чудесно ми звучат. Малко са професиите, които нямат адекватен вариант в двата рода.

# 12 317
Хируржка. Simple Smile
Хомеопатка. Simple Smile

# 12 318
На мен ми звучат много неприятно. Simple Smile

# 12 319
За някои професии си звучи съвсем нормално и приемливо, за други - не. А в някои случаи дори ще промени смисъла, поне за мен. Например, ако за жена ми кажат, че е акушерка, ще си помисля едно, а ако кажат, че е акушер, вероятно ще попитам за уточнение.
А колега за жена ме дразни много.
Лили Игнатова е бивш гимнастик? Не. Гимнастичка беше.

# 12 320
Хируржка. Simple Smile
Хомеопатка. Simple Smile
Да, казах, че са малко.
Наскоро бях на обучение с лекторКА от СУ, катедра български език, която говореше за книгата, която са издали с друга една професорКА. Много добре си прозвуча.

http://m.legalworld.bg/25351.tazi-prodavach-dnes-obsluji-edna-ad … ministyr-%2A.html

Последна редакция: вт, 18 фев 2020, 23:04 от Елиас

# 12 321
Акушерка е специалност и е в ж.р. (поне в България е така). А в м.р. не може да чуеш акушер, само акушер-гинеколог. Simple Smile

# 12 322
Акушерка е специалност и е в ж.р. (по е в Българис е така). А в м.р. не може да чуеш акушер, само акушер-гинеколог. Simple Smile

Акушер-гинеколожката. Променя се втората част от словосъчетанието, което е и проверка за това, че се пише полуслято, т.е. с коментирания дефис.
Като заместник-директор/ът/ка и т.н

А ако мъж е акушер, какво ще кажем? Не гинеколог, а акушер?

# 12 323
Елиас, явно не ме разбра. Simple Smile Карай. Неправилно ли съм го написала? Защо ми обясняваш как се пише?

# 12 324
Елиас, явно не ме разбра. Simple Smile Карай. Неправилно ли съм го написала? Защо ми обясняваш как се пише?

Не, казвам как ще се промени в женски род Simple Smile
И пак питам, щом професията е "акушерка", как се наричат мъжете, които биха я практикували? И за мед.сестрите съм се замисляла и не знам.

# 12 325
Няма медицински братя, мъжете също са медицински сестри. Simple Smile За мъже акушери не съм чувала. Simple Smile

# 12 326
  • Велико Търново
Ако скоро не се спрем, ще ни изтрият Simple Smile
Да. Макар да не разбирам с какво пречат подобни дискусии, в които се запазва добрия тон и се научава нещо.
Точно така. Научаването е много ключово в случая. Защото какъв е смисълът от само едно сухо изброяване на фрази, без каквато и да било възможност за диалогичност? То е някак като да се пишат въпроси без да може да се пишат отговорите им.

За "медицинска сестра" и "акушерка" - за тези професии обикновено е прието, че са чисто "женски", може би заради едновремешните т.нар. "баби", пък и няма да се учудя, ако се е считало, че не са били достатъчно престижни за мъжете. За мъже акушери в днешно време също не съм чувала все още, но затова пък май все повече стават мъжете, които имат желание да учат по специалността "Медицинска сестра". Вероятно точно заради това по едно време усилено се говореше да е "Специалист по здравни грижи". Не знам какво се е случило обаче. Освен това не мисля, че скоро "медицинска сестра" ще излезе от разговорното.

Фразите, които мразя/ме дразнят са тези, в които глаголите с окончание за 1л., ед.ч., завършващо на "-Я", се изговарят с "-А" -> "готвА" вм. "готвЯ", "рабо́тА" вм. "работЯ", "те́глА" вм. "теглЯ" и т.н. Не знам диалект ли е, жаргон ли е, пренебрежение към езика ли, но ме дразни. Че и в писмената реч започва да навлиза за съжаление.

# 12 327
Медицинска сестра - така се нарича официално специалността, ако ще и мъж да я изучава (идва от милосърдна сестра, не заради т.нар. баби, те са изпълнявали ролята на акушерки, да) . Ох, а на Бабинден се начетох на тъпотии - някои хора явно си мислят, че става дума за бабите, майките на родителите ни, та честитки за бабите, които ги били отгледали.. Много баби (жени с внуци) решиха, че имат празник. Joy

Дразни ме "дебело подчертавам" . Само "Подчертавам" - не толкова.

# 12 328
  • ту тук, ту там
О, и мен много ме дразни на Бабинден като вземат да се поздравяват бабите на внучета!

# 12 329
О, и мен много ме дразни на Бабинден като вземат да се поздравяват бабите на внучета!

Мен ме вбесява.
Все ги питам на колко жени са бабували.

Общи условия

Активация на акаунт