Фраза, която мразя

• 1 219 623
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 12 390
Тези термини не са ми известни. Просто в Раковски имат много специфичен говор.

# 12 391
  • Пловдив
на мен не ми е ясно защо.
Sad "католишки" език никъде по света няма, а "банашкия" е признат за писмено регионална форма на българския език.
...
Защото в Раковски всички са католици. Поне българите, иначе си имат и стабилно количество цигани, които не знам каква религия изповядват. Затова за доста пловдивчани, нямам предвид себе си, особено по-възрастни, "католишки" е горе-долу разговорен синоним на "раковченски" (като им пляснат наЩе реформатори едни такива измислени имена на градовете, и хОди словообразувай Wink от тях).
Няма общо с банатския говор, става дума за местен диалект от пловдивския регион, обособил се малко повече през годините, защото навремето в малки населени места като това са се заселвали и женели предимно според религията. За ушите на пловдивчанин произношението им е малко по-особено, нищо извънредно, но се усеща, макар да е само на 20 км. оттук.

П.П. Да, може и да има остатъци от говора на павликяните навремето (павликяни, но не завърнали се от Банат!), но си има и местни черти и, естествено, не е оня кодифицираният банатски говор.

-----

Гърнето го знам от малка като куку, в Пловдив си се среща, мъжът ми е от СИ, не Варна, но СИ, и не я знаеше тази дума.

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 13:41 от Магдена

# 12 392
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Тези термини не са ми известни. Просто в Раковски имат много специфичен говор.

така е. Simple Smile
но да кажеш, че е католишки е все едно да обявиш, че някъде по света има православен говор. Simple Smile
едното е религия, а другото - език.
искате ли да оставим баначените на мира?

# 12 393
Добре, приемам корекцията. Жителите на гр.Раковски. Simple Smile

# 12 394
  • В градината...
Докато учех във Варна, имах позната от Пловдив, която казваше на гърнето куку. От нея го чухме за сефте.

# 12 395
  • София
Току що попаднах на "ужасно Ви благодаря" Rolling Eyes
Що за израз.

# 12 396
  • Испания
Току що попаднах на "ужасно Ви благодаря" Rolling Eyes
Що за израз.

Като "страшно Ви благодаря".

# 12 397
Докато учех във Варна, имах позната от Пловдив, която казваше на гърнето куку. От нея го чухме за сефте.

Toчно така -  в Пловдив/ско/, Чирпан/ско/, Старозагорско и наоколо се среща наи-много употребата на "куку", и то не за "мръднал", Stuck Out Tongue Winking Eyeлуд човек.

# 12 398
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Има някого и няма никого са си правилните форми. На ДЗИ след  12 клас задължително има подобна задача.
И не знам кому е нужно да се дразни Simple Smile
Според мен е правилно "има някой, няма никой".
Но "не намерих никого, видях някого, кого търсите,  за кого говорите".
В първия случай никой и някой са подлози, според мен и са в имен. падеж.
Във втория са допълнения, вин. падеж и затова се променят.

# 12 399
Някой ще ме светне ли какво е това "лехен" точно? Превъртях няколко страници назад, но не видях (А може и да не съм внимавала Stuck Out Tongue )
Леген.
Моята баба пък казваше лиень, в селата на СИ.
Лиен е правилното Simple Smile без ь

# 12 400
Според мен е правилно "има някой, няма никой".
Но "не намерих никого, видях някого, кого търсите,  за кого говорите".
В първия случай никой и някой са подлози, според мен и са в имен. падеж.
Във втория са допълнения, вин. падеж и затова се променят.

И в първия случай не са подлози Simple Smile

# 12 401
Не са подлози. Най-лесно се проверява, когато думата се замени със съответното местоимение.
Не казваме „Има/няма той“, а „Има/няма го“. А щом имаме „го“... Работата е ясна. Simple Smile

# 12 402
  • SF
"Има ли някого?"  е безподложно изречение.
Подлогът отговаря на въпроса "Кой?"

# 12 403
За пръв път срещнах тук, но не си спомням темата, думата "мазилка", употребена за лекарство за мазане.
Мазило, да, но мазилка не съм чула никой да казва. Освен за стенна мазилка.

# 12 404
За пръв път срещнах тук, но не си спомням темата, думата "мазилка", употребена за лекарство за мазане.
Мазило, да, но мазилка не съм чула никой да казва. Освен за стенна мазилка.

Ох, майка ми го ползва! Толкова ме дразнииииии! RageSweat Smile

Общи условия

Активация на акаунт