Фраза, която мразя

• 1 219 590
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 12 420
Въобще не е терминология. Има водоснабдяване/водопровод/, има канализация/канал/. Няма мръсен канал, няма и чист. Специалността в УАСГ/ВИАС/ е ВиК.
Тя и боята е за стени.

Не се нарича ВИАС от поне 20 години. Впрочем, под "мръсен канал" се визира канал единствено за отпадни води, а има и смесени - за отпадни и валежни води, които не са водопроводи, тъй че смея да предположа, че не си учила ВиК в УАСГ.

Написах "по-скоро терминология", тъй като не мога да се сетя как точно се нарича такъв израз, който така си се използва широко - устойчиво словосъчетание ли е, или нещо друго.

Писах ВИАС за по-възрастните потребители, иронията е излишна. Беше ИСИ, Виси, ВИАС, УАСГ.
Прочети какво си написала. Да те поограмотя малко, защото Точно ВиК съм завършила. Кой какво визира и как се изразява си е негова работа и не значи, че това е правилната терминология. Отпадните води са битови и дъждовни. Инсталациите, които ги отвеждат се наричат канализация, която бива дъждовна, битова и смесена. Сградна и улична или площадкова.
Инсталацията за чиста, питейна или поливна вода се нарича водопровод.

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 20:55 от W

# 12 421
Сега чух вАжи.
Дразнещо ми е.

# 12 422

Писах ВИАС за по-възрастните потребители, иронията е излишна. Беше ИСИ, Виси, ВИАС, УАСГ.
Прочети какво си написала. Да те поограмотя малко, защото Точно ВиК съм завършила. Кой какво визира и как се изразява си е негова работа и не значи, че това е правилната терминология. Отпадните води са битови и дъждовни. Инсталациите, които ги отвеждат се наричат канализация, която бива дъждовна, битова и смесена. Сградна и улична или площадкова.
Инсталацията за чиста, питейна или поливна вода се нарича водопровод.

Т.е. не е един вид канал, нали, че да става ясно, като кажеш само "канал", какъв канал точно се има предвид - дренажен и пр. Логиката, че името било ВиК и значи затова било само канал, ми е все едно да твърдя, че в УАСГ, ВИАС и пр. не се учи ВиК, защото не присъства в абревиатурата изобщо.

# 12 423
Много ме дразни "Оставил съм еди колко си пари там(примерно - в магазин). Все едно си ги оставил  ей така, без да вземеш нищо...

# 12 424
Уф. Всичко тръгна от това, че каналът е само мръсен,независимо дали е дъждовен, дренажен, битов и т. н. Другото е водопровод. Специалността е водоснабдяване и канализация. Кой както иска да се изразява и да оправдава неправилната терминология, която употребява.

# 12 425
  • Испания
Много ме дразни "Оставил съм еди колко си пари там(примерно - в магазин). Все едно си ги оставил  ей така, без да вземеш нищо...

Като спомена пари, та се сетих за друга фраза, която ме дразни: "С еди-колко си съм напред".

# 12 426
Или назад.

# 12 427
Уф. Всичко тръгна от това, че каналът е само мръсен,независимо дали е дъждовен, дренажен, битов и т. н. Другото е водопровод. Специалността е водоснабдяване и канализация. Кой както иска да се изразява и да оправдава неправилната терминология, която употребява.

Правилна, неправилна, мръсен канал се използва и то се имат предвид канали за по-мръсни от дъждовната вода неща.

# 12 428
  • Варна/Амстердам
Сигурно сте споменали вече, но това, че много хора съчетават "където" и "къде" по крайно неподходящ и неправилен начин. Ще се обоснова с  примери:
Вчера купих онези боти, където ги гледах в Милано.
Тя ми каза, че ще посети психолога, къде й беше препоръчан от Лили.
😖😧😠

# 12 429
Кукумицинка,
тук не коментираме ли фрази които мразим или които не са правилни? Е, аз точно това съм направила, пък ти ме убеждаваш какво се има предвид и защо се употребява и че едва ли не е оправдана употребата. Всеки да си говори както знае,но който знае правилната терминология се дразни.Повече няма да коментирам.

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 22:25 от W

# 12 430
  • SF
Има професия зидаро-мазач. Значи мазането си е ОК.
Боядисване има всякакво, не само за стени.

Зидаро-мазачът зида и измазва (със замазка). Оттам идва "мазач" в професията, а не мазанена боя.
Мазач (на боя) звучи обидно за некадърен бояджия, който вместо да боядиса, омазва стените.
Боядисване има всякакво, да, и не винаги е синоним на мазане. За Великден боядисваме яйца, не мажем яйца с боя. Ако не сме доволни от резултата, може да се пошегуваме или оплачем, че сме омазали кухнята или яйцата.

# 12 431
  • В градината...
Дъщеря ми (на 4) казва - мамо, искам да боядисвам! И с боичките маца по листа. Ама наистина боядисва. Все си мислех, че ще ми наследи мерака за рисуване, ама на... Боядисва...

# 12 432
  • SF
На 4 боядисва. По-важното е, да чуеш, че е привлечена да работи, за сега играе, с четки и бои, щом искаш да ти наследи мерака. Можеше да иска да й купиш микрофон или китара и да наследи нечий чужд мерак за музика.

# 12 433
"задачки-закачки" - тази фраза я приемам само, ако е адресирана към дете в началните класове. Във всички останали случаи ми е страшно инфантилна . Grinning

# 12 434
Напоследък ми прави впечатление, че всичко е "с кауза". В училището на дъщеря ми ще изработват мартеници с кауза. По телевизията гледах репортаж за храна с кауза. Изобщо, каузи да искаш. Приветствам благотворителността и се включвам с радост, когато имам възможност, но изразът "нещо-си с кауза" започва да не ми допада, понеже ни облъчват с него.

Последна редакция: нд, 23 фев 2020, 17:01 от pip4i

Общи условия

Активация на акаунт