Фраза, която мразя

• 1 219 178
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 720
Използващите думи като „сменявам“ от същия регион ли са, или от друг? Simple Smile

# 12 721
"Провинцията" много ме дразни.
Два случая на коронавирус в провинцията.
Не че не може да се използва като название на територия извън столицата, но ме дразни. Една шепа България с пет големи града- все провинции. Как може Плевен, Пловдив или Русе да се нарекат "провинция"? Тъпо ми звучи. Бих казала "страната", "извън столицата" или друго, според контекста, но "провинция"- никога.

# 12 722
  • Испания
Дразни ме употребата на "жената", "тъщата" и т. н., когато става въпрос за собствените такива.

"Жената ми каза", а говори за жена си.
"Трябваше да закарам тъщата" - неговата собствена, а не на комшията.

Липса на езикова култура.

# 12 723
  • SF
Дразни ме употребата на "жената", "тъщата" и т. н., когато става въпрос за собствените такива.

"Жената ми каза", а говори за жена си.
"Трябваше да закарам тъщата" - неговата собствена, а не на комшията.

Липса на езикова култура.

А още по-неприятно е "Бащата".
"Бащата се прибра по-рано от работа и видя, че не съм отишъл на тренировка."
"О, бащата, как си днес!", "Ще направя салата за мен и за бащата".

# 12 724
  • ту тук, ту там
Провинция е всичко извън столицата. Как да не са провинция Плевен, Русе и кое там беше?!

# 12 725
  • Пловдив
Сийке, нищо общо няма БАН с "чехски", аз къде съм казала обратното?
Казах, че "паркинги" (с което БАН има нещо общо) ми звучи претенциозно като "чехски". Или грешно изключва претенциозно? Или може би щом смятам, че и двете са претенциозни, значи смятам, че и двете са от БАН?

# 12 726
Провинция е всичко извън столицата. Как да не са провинция Плевен, Русе и кое там беше?!
България няма провинции за разлика от други държави. Така че названието е донякъде софийски комплекс и останалото донякъде - съкратен начин да се назове с една дума.

За жената и тъщата - масово наложено е. Ако ще се дразни някой от това, направо да се отказва от българския и да минава на английски. Тогава англичаните ще се дразнят от всякакви неграмотни чужденци с примитивно знаене на езика им.

# 12 727
  • ту тук, ту там
Провинция не е име само на административна област; така се нарича територията на дадена страна извън столицата. Това съм го учила в началното училище още. И съм от провинцията, даже от най-затънтената, тоест не съм пристрастна столичанка.
Ако искате аз да дам линкове от речниците, ако искате - сами погледнете.

# 12 728
  • Испания

България няма провинции за разлика от други държави. Така че названието е донякъде софийски комплекс и останалото донякъде - съкратен начин да се назове с една дума.

За жената и тъщата - масово наложено е. Ако ще се дразни някой от това, направо да се отказва от българския и да минава на английски. Тогава англичаните ще се дразнят от всякакви неграмотни чужденци с примитивно знаене на езика им.

ПРОВЍНЦИЯ ж. 1. Цялата територия на една държава, всички населени места по отношение на столицата.

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0% … 1%86%D0%B8%D1%8F/

Масово наложено? Кой, кога и на кого го е наложил? Съветът е излишен. Няма как да се откажа от нормативния български език.

Не виждам място за дискусия. Или е правилно, или не е.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 18:07 от 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬

# 12 729
  • В градината...
Аз казвам "в страната". Както и всички, живеещи около мен, които познавам. Провинция съм чувала само по Тв да се ползва.

# 12 730
Доста речници съм прелиствала, няма нужда да ги размахвате тук Simple Smile Казах, че може да е теоретично правилно, но ме дразни. Нали затова е темата?

# 12 731
Момичета, моля за малко помощ, че имаме спор.
Правилното е
    Заповед
Относно редЪТ за изпълнение....
А не реда
С пълен член е нали?

# 12 732
коло маска...

:/ :/ :/

# 12 733
Правилното е
    Заповед
А не реда
С пълен член е нали?

Би трябвало да е "реда".

# 12 734
  • Испания
Правилното е
    Заповед
А не реда
С пълен член е нали?

Заповед относно реда за изпълнение.

Общи условия

Активация на акаунт