Фраза, която мразя

• 1 218 994
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 13 200
  • SF
Имената не се членуват, освен ако не са членувани: Кандиларовата къща, Копитото, Черния рог, Пипи Дългото чорапче, Белият зъб.

Димитрови къде ще празнуват?, а не Димитровите, без значение, че са подлог в изречението.
Регионално (бургаско) се ползва - На кого е това?  - На Елито.
Анито спи, Нелито ще дойде, дай го на Володята.

Ако името на болницата е Военна, не трябва да се членува.
Топли дол, Бели Дунав, Луда Камчия, Червен бряг, Студентски град, Кръстова вада, Манастирски ливади, Малинова долина - не се ченуват, когато се ползват в смисъла на имена.
Но: В града има три гари - северна, южна и централна. Северната се казва Стара гара и е първата в града, южната е модерна, а централната гара е  затворена от години заради ремонтни дейности.
Централна гара е име точно както и гара Централна. В българския език е прието в немерената реч прилагателното да бъде преди съществителното име, което се следва и от имената.
Така ракия Бисерна е Бисерна ракия, пиво Шуменско е Шуменско пиво, а бира Леденика - бира Леденика. Simple Smile И Пещерска гроздова не се членува.

# 13 201
Не съм чувала Ани Салич от години, но такова членуване на прилагателни, които са част от собствено име, съм срещала само от възрастни хора (които сега са поне на 75+ години, дори 80+), както и от хора от малцинствата.

# 13 202
  • В градината...
Личните имена не се членуват с някои изключения. Членуват се умалителните лични имена - Мимито, Анито и т.н. Много странно ми беше обаче (явно от софийски жители съм го чула) - Мими идва, Ани говори, вместо Мимито идва, Анито говори.

# 13 203
Личните имена не се членуват с някои изключения. Членуват се умалителните лични имена - Мимито, Анито и т.н. Много странно ми беше обаче (явно от софийски жители съм го чула) - Мими идва, Ани говори, вместо Мимито идва, Анито говори.

Не ми е странно на мен.
Името на дъщеря ми в съкратен вариант никога не го членувам.
Не ми харесва членувано.

# 13 204
Самото име ли не е подходящо за членуване, или просто не харесваш членувано? Моето примерно не ми звучи неприятно членувано, нито това на дъщеря ми.

# 13 205
Знам, че не е правилно, но аз членувам дори чуждите имена- Мерито, Шарънката, Одрито, Джерито, Лизанката. Така ми идва отвътре. Сега като го написах, установих, че го правя само с имената на хората, които са ми симпатични и само в разговорите у дома. Blush

# 13 206
  • Mars Hotel
Къде има правило, че умалителните имена се членуват? На мен ми е смешно и странно, когато чуя Мимито и Анито. "Мими каза, че Ани ще дойде" - така ми звучи правилно на мен.

# 13 207
  • София
Какво му е на членуването на Мимито? Нормално, вижте филмите преди само двайсет-трийсет години - там редовно е Мимето, Катето и т.н. И сега го използваме - Митето, Анито.

# 13 208
  • Mars Hotel
Нищо му няма, освен че (според мен) не е подходящо за всички имена. Митето и Катето са ясни, не можеш да кажеш Мите идва или Кате се обади. При Ани, Еми, Теди и т.н. не е необходимо. Аз се учудих на поста на perunika
Членуват се умалителните лични имена - Мимито, Анито и т.н.
Така казано, сякаш е правило да се членуват.

# 13 209
  • София
МемЕто и МимИто не е едно и също сякаш.

# 13 210
  • София
Зависи дали го чуваш в източна или западна част на страната. По на изток е често МимитУ, дори.

# 13 211
  • В градината...
А, не всички се членуват.

# 13 212
Къде има правило, че умалителните имена се членуват? На мен ми е смешно и странно, когато чуя Мимито и Анито. "Мими каза, че Ани ще дойде" - така ми звучи правилно на мен.

Чак смешно не, но не ми харесва.
И не говоря така, да членувам имена.
"Ще питам Ани."
А не "Ще питам Анито."

# 13 213
  • В градината...
Ето го обяснението на БАН:
В българския език собствените имена обикновено не приемат членни форми, защото категорията “определеност” е заложена в самата им природа, тъй като те назовават единични лица и предмети, напълно определени от действителността, т.е. те индивидуализират, отделят единичен обект от редица еднакви и сродни обекти. Името “София” отделя този град от другите градове, затова е правилно “Отивам в София” а не в “Софията”. Вашето име Илия ви отделя от другите лица мъже и ви индивидуализира в достатъчна степен, че то няма нужда от членуване, затова не казвам “Отговарям на Илията”, а на Илия. От общото правило правят изключение някои лични имена на -а – Савата, умалителните имена – Данчето, Борето, както и прозвищата – Чакала, Пищова и др.
Доколкото си спомням, още в училище сме учили, че под влияние на чуждите езици е налице тенденция да не се изговарят членувани имената, които е правилно да се членуват. Това беше преди 30 години

# 13 214
  • SF
Моето име не може да се членува, нито съкратеният му вариант, независимо в коя България се произнася.
Изабела - Изабелата, Изата, Белата - не стават.
А и да стават за членуване, не е необходимо.

Общи условия

Активация на акаунт