Фраза, която мразя

• 1 207 791
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 695
Че какво му е на "имейл"? Точно така се произнася и на английски. Ако искате да бъдете коректни към българския език, трябва да използвате "електронно писмо".
 Емайл е нещо съвсем друго Simple Smile

# 13 696
А на писмо, поща или съобщение какво му е? Не е ясно, че идва през e-mail ли? То по същата логика преди 10г трябваше да се казва "gsm", "мобилен" и подобни думи вместо телефон - да не си помисли някой, че става дума за стационарен. Сега е нормално да кажеш "говорих по телефона" и всеки да предположи, че е GSM, а не стационарен. Същото ще стане и с понятията поща и писмо - защо трябва да се казва "имейл" за изясняване, че писмото е електронно, ако не-електронните писма станат по-редкия вариант. В тая връзка смятам, че не е нужно да се официализира думата, защото е много важна и без нея не можем. Временен жаргон и толкова...

# 13 697
Ако някой ми каже "Изпратих ти писмо", ще го чакам в плик с марки. Иначе нищо му няма на израза, но има значение на традиционно писмо.

# 13 698
Ако някой ми каже "Изпратих ти писмо", ще го чакам в плик с марки. Иначе нищо му няма на израза, но има значение на традиционно писмо.
Дадох сравнение с телефоните. В момента може все още да чакаш писмо в плик, но след 10-15г ще трябва специално пояснение към думата писмо, за да си помислиш за хартия. Аз лично не бих си помислил категорично за хартиено писмо и в момента - зависи кой и за какво говори. Отделно, че като се изпраща нещо се коментира самото нещо, примерно изпратих ти файл, изпратих ти линк, изпратих ти едно ръководство. Около мен масово се ползва думата "писах ти на пощата", но не и "имейл".

# 13 699
Езикът е динамичен, но е редно да има установени правописни правила и за активната и за пасивната лексика, за да не пише всеки както му се струва правилно.
Имейл си е нормална дума, неологизъм, точно така се преподава и в училище- имейл (електронно писмо).

# 13 700
  • SF

Дадох сравнение с телефоните. В момента може все още да чакаш писмо в плик, но след 10-15г ще трябва специално пояснение към думата писмо, за да си помислиш за хартия.

И пак ще има недоволни.
Езикът трябва да е ясен, удобен за употреба, масов, разбираем. След 10-15 години ще го мислим. Тогава писмата може да се получават и четат лично от автора на холограми. Може  и телепатично да се получават. Ще уточняваме, ако отричаме и отказваме да ползваме съответните думи за тях, които ще са чужди за нашия език.
В момента "Изпрати и двата мейла" на мене ми е ясно и не искам пояснение.
Наложила се е английската дума за поща. Знаят я и бабите. Френската "летр" или "енвелоп" не успя да я сбори. Аз лично ще ползвам по-популярната и разбираемата, а не тази, която повече ми гали ухото и самочувствието, че говоря френски.

# 13 701
  • Пловдив
Абе, само да не е "емайл", пък...

# 13 702
В момента "Изпрати и двата мейла" на мене ми е ясно и не искам пояснение.
Наложила се е английската дума за поща. Знаят я и бабите. Френската "летр" или "енвелоп" не успя да я сбори. Аз лично ще ползвам по-популярната и разбираемата, а не тази, която повече ми гали ухото и самочувствието, че говоря френски.
Темата е за омразни думи и фрази, така че галенето на ухото е съвсем на място. Наясно съм, че много хора, особено по-отдалечените от компютрите смятат (и)мейл за много популярна дума, но това не значи, че бих я употребил, защото някой нямало да ме разбере като му кажа "изпрати и двете писма", "прати му по пощата всички файлове" (сигурно някой ще тръгне да изпраща флашки в плик за по-лесно).
Когато ползвах думата "емайл" ти почти сигурно си нямала понятие какво е това (1995-1997). Така че недей да учиш старите кое какво е.

# 13 703
  • На изток от Ада
Мисля, че сме го коментирали, но пак ми се наби на очи.

Цитат
Може би може с обезмаслител. Може да питате на емайла им sales@vertex.bg или в Фб vartex ood
Ахаха, това е от мен, ами не ме бива с англ. Ез. Защото първо не чувам добре (с телк съм) и второ назад съм с него. В 9 кл го започнах, но изървах около 2 месеца от началото на учебната год. Това не е оправдание.

# 13 704

Когато ползвах думата "емайл" ти почти сигурно си нямала понятие какво е това (1995-1997). Така че недей да учиш старите кое какво е.

Е, това вече е солиден аргумент Bowtie

# 13 705
BCD, имейл не е жаргон,а чуждица. Навлезе с думата компютър,която пък е заемка.В преразказа,даден тази година на седмокласниците за НВО, е употребено "кибернетична машина" . Творбата е писана 1977 година. Някои деца са се чудили каква е тази машина.
  Друг въпрос е дали дадена чуждица е уместна или не. Дали е необходимо да заменим българската дума с нещо по-така,че да ни мислят за много културни.
Аз,например,направо не понасям "колаборация". Дума като дума. Ама какво и е на българската сътрудничество?Или съдействие? Думата "фен" за щяло и нещяло-признавам я само като фен на футболен отбор. Но пък какво и е на привърженик ?Ама фен съм на скандинавските филми или литература, например. Защо,като може да бъде любител?
Фен съм на Колин Фърт. А защо да не съм му почитател?
Темата е дълга.

# 13 706
Аргументът е да не се правите на раздразнени от "емайл" - може да се приеме за игра на думи. Всеки асоциира емайл с покритие върху метал, но в контекста става ясно за какво се говори. Отделен въпрос е, че в писмен вид може да се приеме за спестено превключване от кирилица на латиница - както се пише ПЦ вместо PC и ред други.

# 13 707
Темата е какво мразим. Дали основателно или не е друг въпрос. Всеки може да е раздразнен от нещо,от което ти не си.

# 13 708
Е да де - аз казах, че колкото ги дразни някои емайл, мен точно толкова ме дразни имейл. Да не си помислят, че тяхната гледна точка е единствена.

# 13 709
  • SF

Темата е за омразни думи и фрази, така че галенето на ухото е съвсем на място. Наясно съм, че много хора, особено по-отдалечените от компютрите смятат (и)мейл за много популярна дума, но това не значи, че бих я употребил, защото някой нямало да ме разбере като му кажа "изпрати и двете писма", "прати му по пощата всички файлове" (сигурно някой ще тръгне да изпраща флашки в плик за по-лесно).

Файлове???? Значи ще ти ги прати по електронната поща. "Прати му по пощата всички писма" вече звучи не чак толкова електронно.
Иначе ти си говори, както си искаш. Ако някой не ти се изнерви, може и да ти се израдва на чистотата на езика, който ползваш.

Общи условия

Активация на акаунт