Фраза, която мразя

• 1 207 388
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 740
"Да кажем какво се случва", "тук се случват нещата", "ще се случат ли нещата".
Въобще това цялото изнасилване на глагол "случва се" ми е напънато и ми навява на беден речник, но опити да бъдем интересни.

# 13 741
  • SF
"Да кажем какво се случва", "тук се случват нещата", "ще се случат ли нещата".
Въобще това цялото изнасилване на глагол "случва се" ми е напънато и ми навява на беден речник, но опити да бъдем интересни.

Вече всички случват нещо и така денят им се усмихва.
Журналистите също допринасят всичко да се случва.
В нашата работа правим така, че работата да се случва според заложеното в тайминга. Не ползваме асансьор, а достъпът до офиса се случва по стълбите. Отпуските ни се случват, след заявяване в календара. Обедната почивка се случва, след като сме случили предиобедните си задачи.
Много пош е изказът, когато се случва по този начин.

Онзи ден на Витошка видях табела с меню пред заведение: "Сувлаки .. ХХ лв."
Сувлаки. Simple Smile Много ми е смешно!
А имам една позната, която на салата "Снежанка" казва дзадзики и много ме дразни.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 23:42 от Esmee

# 13 742
  • here and now
Esmee, ако са от гръцко прасе и ги е готвил грък и ги сервира гъркиня са си точно сувлаки според мен.

# 13 743
  • SF
Нищо, аз го пиша в тема за дразнещите фрази.
В Гърция - ясно! На Витошка - смешно!

"Шопска салата с домат, краставица, печена пиперка (брррр), магданоз, поръсена с фета сирене."
Щом е шопска, задължително е с чушка. С печената пиперка е добруджанска салатата.

# 13 744
  • В градината...
За пиперката вече май установихме, че не е само добруджанска, а официална.
2. Само ед. Събир. Плодът на това растение — месеста с продълговата форма куха чушка (пиперка), която се използва в сурово състояние, печена, пържена или преработена.

# 13 745
Да, много важно шопската салата да бъде с фета...по- добре ли звучи от "бяло саламурено сирене" или просто сирене, може и "българско сирене", но не и фета.

# 13 746
  • SF
Шопска салата с бяло сирене.
Или шопска салата с домати, краставици, ЧУШКИ и сирене.
Няма нужда от марката Фета, Мета, Президент, Лакрима или Фромаж Бюлгар.

# 13 747
  • Пловдив
Esmee, ако са от гръцко прасе и ги е готвил грък и ги сервира гъркиня са си точно сувлаки според мен.
Аз не виждам как естеството на една и съща манджа ще се промени според това, кой я е готвил и откъде е родом прасето, а най-малко пък - според народността на сервиращия.
За готвач от всяка народност ли трябва да ползваме родната му дума за яденето, което готви?
Обаче на гръцки явно на някои им звучи по-престижно.
Между другото, чак сега разбрах какво точно било сувлаки и че се предлагало у нас с това име - толкова не ме интересуват подобни яденета. Sunglasses

# 13 748
Явно тече втора вълна на елинизация. Горките ни възрожденци, сигурно се въртят в гробовете си от мъка...

# 13 749
Ами на мен по-различно ми изглежда на вкус сувлакито от българските шишчета. Киснат го в някаква марината, която не е много характерна за шишчетата сякаш, плюс че ние не ги консумираме с млечен сос, та би могло и да е сувлаки, а не шишче, дори и приготвено от българин

# 13 750
Всеки народ си има подправки, вкусове и маринати, с които прави уж на вид едни и същи неща.
Но като ги вкусиш - различно.
Нямам нищо против да наричам нещата с техните си имена.
Като ми се яде сувлаки или гирос, не ми се яде дюнер или шишче.
Като ми се яде butter naan, не ми се яде кубз или пита, нищо, че са еднакви на вид.
Дзадзикито в Гърция е също различно от нашата "Снежанка", на която не е ясно от къде ѝ идва името.
Също като на "Руска салата", която не е буквално руска, а пък в Полша имаше дори и друго име (не го помня в момента), като е леко изменена, но основните съставки са същите.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 14:22 от Servalan

# 13 751
Тази Снежанка е популярна в София така.
Иначе е млечна салата.

# 13 752
Не е само в София.
Във Варна, Бургас и Северозападна България пак така съм я чувала.
Интересно ще ми е да се знам от къде точно се ражда името ѝ обаче. Не съм търсила информация.

И за да има нещо по темата - дразня се на - "напредвид", "впредвид". Особено използвано от хора, които имат претенции да са нещо значимо.

# 13 753
Във Варна не съм чувала.
Може отскоро, но преди доста години, не.

# 13 754
  • В градината...
Доста сме далеч от София и си е Снежанка. Напоследък започнаха да я пишат по заведения Млечна салата.
Мисля, че като шопската салата е творение на Балкантурист, но не съм сигурна.
Редактирам се - явно е така https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0% … D0%B0%D1%82%D0%B0)

Общи условия

Активация на акаунт