Как да накарам нашите да ме пуснат да излизам с него?

• 4 761
  • 63
  •   1
Отговори
Здравейте, трябва да започна с това, че съм на 16 години. Може би, това което искам е детска прищявка или както там го възприемете, но въпреки това имам нужда от съвет. Извинявам се предварително, ако това което пиша не е за точно тази група.
Заедно сме с едно момче. Всичко вървеше супер, той се държи уникално с мен, повече от щастлива съм с него и като цяло е перфектен в моите очи. Проблемът за родителите ми идва от това, че той е ром. Първоначално, когато им казвах че излизам с него, те ме разпитваха кои са родителите му, какво работят и тн. На тези въпроси винаги казвах, че не знам и заобикалях темата. Той по принцип не е от онези гнусните роми. Даже почти не му личи. Аз нямам проблем с това той какъв е. Надявах се, че когато им покажа колко е свестен, нашите ще преглътнат факта, че е ром. Но, те разбраха и то по не особено хубав начин. Като цяло, те нямат против да имам приятелски отношения с такива хора, но за нещо повече са твърдо против. Наказаха ме без телефон, взеха ми гримовете, пресата за коса, компютъра и всичко, което ми носи някакво щастие. Не ме пускат да ходя никъде, от вкъщи право в училище. Казват, че има нещо сбъркано в мен, понеже не е първият път, в който си харесвам ром. Като цяло от вече половин месец всеки ден се караме и те са твърдо решени, че няма на излизам с него. Казват, че хората ще ги гледат от високо (понеже сме от малък град). Много обиди си казваме и лошото е, че и аз не си мълча. Миналата седмица бях на едноседмичен поход от училище. Обадих им се само веднъж първия ден, ревяща че искам да се прибира, и те ми се накараха и не ме прибраха. После за цяла седмица нито сме си писали, нито сме говорили. Опитах онзи ден да говоря сериозно с тях, без да викаме и да се обиждаме, но отново твърдо заявиха, че не става. Когато съм станела на 18 да съм си трошила главата, но сега не може. На приятелят ми му казах едва преди два дни. И то не му казах всичко, защото не мога да му кажа, че те не го харесват защото е ром. И на него му е страшно гадно, а нашите натискат още повече да прекратя всякакъв контакт с него. Аз няма да се разделя с него, каквото и да става. Но с всеки ден става все по- зле и по- зле. Няколко пъти даже ме заплашиха, че тате щял да ме пребие и бързо щяло да ми мине. И с приятелки не ме пускат. Телефона ми е върнат, но всеки момент може пак да ми го вземат. Не знам как да постъпя. Извинявам се, че текста ми е толкова разбъркан, но в главата ми е каша. Има ли някакъв начин да ги убедя, да ме пускат с него? Ние си се виждаме тайно, но сега става още по- трудно, понеже той почна работа. Моля Ви, ако някой може да ми даде съвет, ще ми бъде от голяма полза.

# 1
Много съжалявам, че си в такава ситуация, тежка е. На колко години е момчето?

# 2
Послушай родителите си!

# 3
На каква възраст е този момък? Ако е с повече от две години по-голям от теб, родителите ти са прави. Ако ти е връстник, защо е почнал работа, а не ходи на училище?

Иначе да ги убедиш няма как, ама и ти да ги слушаш като гледам няма как

# 4
Проблемът за родителите ми идва от това, че той е ром. Първоначално, когато им казвах че излизам с него, те ме разпитваха кои са родителите му, какво работят и тн. На тези въпроси винаги казвах, че не знам и заобикалях темата. Той по принцип не е от онези гнусните роми. Даже почти не му личи.
Вероятно родителите ти, ако не са расисти, не се притесняват дали му личи, а от каква среда произлиза. Обективно погледнато, немалък % от етническите българи не се различават на външен вид от етническите роми, разликата идва от средата и културния контекст. Родителите ти в началото също са питали какво е семейството му, а не как изглежда.
Ако искаш да ги убедиш, че момчето си струва, обясни им, че:
а) произхожда от нормално, образовано семейство и родителите му имат нормални професии, съответно и той върви по същите стъпки;
или че б) приятелят ти има амбиция да се разграничи от средата си, преследвайки образование в университет "Х" и бъдеща реализация в еди коя си сфера.

# 5
Много съжалявам, че си в такава ситуация, тежка е. На колко години е момчето?
На 18 е.

# 6
Кажи повече за средата му, има ли защо да се притесняват вашите? Как се държи той с теб, познаваш ли семейството му, приятелите му, как се чувстваш в неговата среда?

# 7
Tи си млада и влюбена и морето ти е до колене. Те имат житейски опит и най-вероятно са прави. И не защото е ром, а заради средата, роднините му и културата на семейството му. Но все едно няма да ни послушаш, а ако пострадаш после ще обвиняваш родителите си, че не са те спрели...

# 8
Виж сега момиче,да ти кажа че родителите ти са прави  и не защото е Ром ,а защото такива връзки трябват много компромиси и енергия.И , аз като теб вярвах че няма значение.Аз съм християнка,а предишният ми приятел беше помак.В такива връзки и етноси (роми,помаци ,турци ),те имат коренно различно отношение към живота.Ще ти дам пример с мен,като бях във връзка с този помак ,аз можех да влизам в джамия и да се съобразявам с техните обичай ,даже майка му се опитваше да ме придума да се моля по пет пъти на ден,а на някои християнски празник тях все едно ги беше гнус да влезнат в църква.Макар че и ,аз познавам доста представителни роми, колкото някой да казва че това няма значение,в такива връзки единият винаги прави повече компромиси от другият.А ,и си само на 16 ,как си представяш бъдещето ти ,на 18 години с две деца и напълно зависима от него или да завършиш училище и да постигнеш нещо в живота.

# 9
То и техните сигурно няма да са очаровани. Най-добре си намери друг, той да си намери булка и приключвайте тая любов.

# 10
  • София
Слушай майка си и баща си, не разтягай локуми, каквито той ти ги върти.
Бива ги, но не си сама.

# 11
Виж сега момиче,да ти кажа че родителите ти са прави  и не защото е Ром ,а защото такива връзки трябват много компромиси и енергия.

Аз също съм била в дълга връзка с човек с друга религия и имах хубаво преживяване. Най-малкото на Коледа не се чудехме при кое семейство да бъдем и обратното.

Ромите имат кофти имидж в Европа, квото и да си говорим. В Америките имат по-роматичен образ на номади.

Това ще ви се стори смешно, но оня ден гледах един съдебен спор, в който баща не разрешава на сина си да се ожени за ромка и синът му все още е сам, на 50 години - https://youtu.be/bzurhrkZB5M?si=g1teLEcrbfNXzkVX към 20тата минута става въпрос за това. Малко в кръга на шегата.

Едно нещо, което вашите не разбират сега,  е, че превръщат образа му в мъченически - той отхвърлен заради произхода си. Не е далновидно от тяхна страна. Не се ли сещат, че повечето връзки от тийнейджърството са мимолетни. Помоли ги да те оставят сама да се разочароваш от него, като са толкова сигурни, че е лоша партия.

Със сегашните демографските тенденции след 20 години 20% от българите ще бъдат роми - статистика.

# 12
Е, момичето е на 16, къде тръгнахте да я жените, че и деца да има. Повечето връзки в тази възраст се разпадат, аз почти никой не познавам да е още с гаджето от гимназията.

# 13
Аз също няма да съм щастлива, ако сина ми ми доведе момиче от етноса. Признавам си го както и да звучи. Предлагам ти да влезеш в една махала и хубаво да си помислиш, тези хора дали можеш да ги приемеш. Ама такива каквито са, а не да си въобрязяваш, че ще се променят. Не, няма.
Принципно нямам нищо против етноса, но не и за такива близки взаимоотношения.
Имам колежки и приятелки от детинство, които са от етноса, добри и трудолюбиви, но никога няма да мога да им възприема порядките и начина на живот.

# 14
Кажи му да те чака 2 години, докато станеш на 18. Ако е истинска и единствена любов ще почака и тогава. Колко му е, няма да ги усетите...
През това време може да четеш книги за дурги големи, велики любови. Например Шекспир, Фицджералд, Толстой, Д. Димов, Маккълоу
За надъхване, а и пасват на възрастта ти, красиви са.

Аз лично не вярвам, че това е любовта на живота ти и най-доброто, което те очаква, но това е защото вече съм възрастна и леко цинична, без да го искам.
Но на твоята възраст ако се занимавах с момчета щях да съм като теб. (Но не се - бях смотана и хобито ми бяха книги). Сега от позицията на времето, това е било супер

Общи условия

Активация на акаунт