Фраза, която мразя

• 1 207 140
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 860
  • В градината...
Стига де, как ще ви се случва животът?

# 13 861
  • София
Според мен, съфорумката, която е пуснала темата, е използвала много на място "случва се".

# 13 862
  • Пловдив
Перуника, това е смисълът на темата: че животът ти протича не така, както се опитваш да го живееш.

# 13 863
Животът не може да се случва.
Случва се нещо, за момента, не е продължително действието.
Животът е низ от случки и случаи.

# 13 864
Има други начини да кажеш за живота - животът ми тече без мен, животът ми ме подминава, какво ли още не.
Мисля си, че това със случването на всичко е просто резултат от силно беден речник. И веднъж чута от подобни хора, се усвоява за всичко и се повтаря като от папагали.
Същото и с уникално, една идея повече/по-малко и още сума думи.

# 13 865
  • В градината...
Няма как цял живот да ти се случи, отделни събития - да. Случва се в този смисъл:
2. Само З л. Става, бива, среща се независимо от нашата воля.
Не можем да кажем "животът ми става", ако заменим "случва". Но при случи се нещо, се заменя със става нещо, без да се губи смисълът.

# 13 866
"Животът продължава/ животът си върви" е подходящ израз.

# 13 867
И после излиза някой такъв да ти обЕснява колко си
А мен ме дразни тая мода да се правиш на забавно-неграмотен с подчертани сбъркани букви за да не реши някой все пак, че не знаеш правописа. Доста плоско и банално, но за жалост масово разпространено, включително и в тоя форум.

# 13 868
На мен не ми пречи като някой акцентира писмено върху буква с главна такава.
В речта ще промени интонацията.
В писмен вид, неофициална реч, форум, където нещата трябва да са забавни, начините да промениш интонация или да акцентираш върху нещо са доста ограничени.
Аз слагам и кавички понякога пред умишлено грешната дума. Става и с главна буква.
Акцентът по-вероятно е обратното на това да не помислят някой за неграмотен - а именно да не остане незабелязано, да не бъде пропуснато между останалите думи.

# 13 869
perunika, бъркаш две различни употреби на "случва се". Цитирала си т.2 от речника, но всъщност я тълкуваш като т.3. А в т.3 става дума за "случва ми се нещо", уточнено е, че се използва дателната форма на личното местоимение, а не "нещо се случва изобщо", както е в примера. А смисълът в примера е "Животът ми се случва = Моят живот се случва", а не = "Животът се случва на мене/тебе" и т.н.
Скрит текст:

И аз не виждам проблем със заглавието.

elleni, сега си погледнах пощата, за да видя как точно беше. В минало време е - "Случихме срещата" - което не променя много нещата. Simple Smile

Последна редакция: нд, 02 авг 2020, 13:18 от Ditto.

# 13 870
Как животът ми се случва? Седя си настрана и гледам как се случва, без да участвам в него. Някое конкретно събитие в моя живот може да ми се случи-да срещна човек, да падна... Но учение, прием в университет, женитба, раждане, спечелване на конкурс-все части от живота на човек-какво случване е това? Това са волеви действия.

# 13 871
И после излиза някой такъв да ти обЕснява колко си
А мен ме дразни тая мода да се правиш на забавно-неграмотен с подчертани сбъркани букви за да не реши някой все пак, че не знаеш правописа. Доста плоско и банално, но за жалост масово разпространено, включително и в тоя форум.

За подобно нещо напуснах една друга тема. Помолих да не се пише така, ама  не се възприе.

# 13 872
Пазаря не ме дразни. Типично е за източна България и за морските градове. Диалект.
Аз имам роднини от Варна, които не го ползват, но ако е станало масово ползването му е лошо.

# 13 873
В Сливен почти всички пазарят.

# 13 874
Ааа, пазарят във Варна.
Пиперки. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт