Фраза, която мразя

• 1 200 223
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 995
Предполагам, че е ирония – от „пресантиман“  (фр.) - предчувствие. У нас май се използва по-скоро като любовни чувства към някого.

# 13 996
# 13 997
  • София
В такъв случай "презихтиман" ми звучи точно противоположно Grinning

Все едно - "през Ихтиман" ми е.

# 13 998
Ето, бе.
Така си пишат хората.
Цитат
В Слънчев бряг е пълно с цигани.Ужасно много.Раздали им били някакви валчери.По каква програма?Има ли някъде инфо,че ми е много интересно?

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 20:15 от DeVa®

# 13 999
  • В Космоса
И аз се почудих да не е пресантиман, но някакси не ми е като:

ваучер - валчер
пневмония - плевмония
пикник - питник

и пр. със само една буквичка разлика.

Макар че и натуралният акт е с повечко.

# 14 000
  • София
Предполагам, че е ирония – от „пресантиман“  (фр.) - предчувствие. У нас май се използва по-скоро като любовни чувства към някого.
Никаква ирония, а зле чута думичка.
Един юнак решил да го даде ЕнтЕлЕгЕнтно пред някакво момиче и се изцепил: "Имам презихтиман, че с теб ще си допаднем много".

ПП. Не е правилно да се използва като "любовни чувства" към някого- точно предчувствие си е.
А, другото е sentiment=сантимент=чувство.

# 14 001
  • sofia
Подсетихте ме за един познат, който казваше полуклиника вместо поликлиника.
А един друг казва контаки вместо контакти (електрически). Единственото число е контак. Но при тях си е неграмотност.

# 14 002
  • Пловдив
От чичко Гугъл научих, че презихтиман минава река Мътивир, а в другия смисъл според мен, видно от резултатите от търсенето, е по-скоро чист майтап, отколкото грешка. Не го бях чувала.

Иначе наистина някои бъркат "пресантиман" със "сантиман", там вече си е сериозно, ама с който си пада по чуждици, така става. Sunglasses

# 14 003
Подсетихте ме за един познат, който казваше полуклиника вместо поликлиника.
А един друг казва контаки вместо контакти (електрически). Единственото число е контак. Но при тях си е неграмотност.

Аз имам колежка, която казва контаЦи. Simple Smile
И гинУколог.

Така ли трябва да се казва?
Коментирали сме го, но за пръв път го срещам лично.

Цитат
Бил Гейтс пък откога има експертизата да се занимава с медицински въпроси?! Освен щедър дарител, той не е нищо друго. Да не говорим, че и в неговата си област невинаги му се получава, че да се насочва към медицина...

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 16:51 от DeVa®

# 14 004
  • София
Една колежка в работата ползва като въцклицание "леле баткоууу" и е супер дразнещо. Лошото е, че го чувам по няколко пъти на ден, силно се надявам подсъзнателно да не ми влезе в речника. Като цяло избягвам всякакви паразитни фразички и думи.

# 14 005
Може би имаше предвид "въЗклицание"? Simple Smile Вчера любимата ми репортерка Бойка Атанасова обяснява неколкократно за сурогаНтните майки в Гърция.

# 14 006
  • София
Пак от репортер- "бонбаНдират".

# 14 007
Ако е казала така и първото Н е грешно. Бомбардират. Дори бих казала, че е по-недопустимо то да се сбърка, защото все пак казваме бомба.

Последна редакция: сб, 22 авг 2020, 22:31 от W

# 14 008
  • София
Вече съм на 5 месеца (бременна)
Страшно ме дразни Rage

# 14 009
Вече съм на 5 месеца (бременна)
Страшно ме дразни Rage
Ооо, да. Винаги съм искала да задам въпроса "На 5 месеца си и можеш да пишеш?" 5 месечно едва гука, а те...

Общи условия

Активация на акаунт