Фраза, която мразя

• 1 208 564
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 14 715
  • Пловдив
Перуника мисля, че го каза, хомеопатичка..

Може да е вярно, но на мен по ми харесва „хомеопатка“. Ill

# 14 716
  • София
Наскоро научих нова дума - коуъркинг.
Много фешън звучи.

# 14 717
Перуника мисля, че го каза, хомеопатичка..

Може да е вярно, но на мен по ми харесва „хомеопатка“. Ill
Звучи подигравателно и пренебрежително - странно отношение към лекар, от когото се очаква да Ви лекува... Expressionless

# 14 718
Аз не очаквам лекар да ме излекува с хомеопатия, така че хомеопатка ми се струва по-подходящо.

# 14 719
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Наскоро научих нова дума - коуъркинг.
Много фешън звучи.
Даже гугълнах думата Grinning, а всъщност знам какво е. Ако е написано "ко уъркинг" ще е по-разбираемо, въпреки, че какво му е на "споделено работно пространство", освен, че е по-дълго?

# 14 720
  • София
Така е тръгнал терминът, а се предполага, че нуждаещите се от такова място ще я разберат.
За пръв път се почувствах неадекватна спрямо реалността. Остарявам...

# 14 721
  • В градината...
Ами то си е за младежи, скупчени в една стая. Ние сме шефове.

# 14 722
Това с "авторката" и според мен е много грозно. Звучи ми като "ей, шшш" или "ало, русата", примерно.
Ако се осведомим предварително за значението на думата и употребата й, няма да си създаваме негативно отношение толкова често и към толкова много думи, с което на практика, да ограничаваме собствения си речник.

Значи на Вас Ви звучи добре да се обърнете към учителката на детето си с "Учителката, детето ми утре ще отсъства", вместо с "Госпожо Петрова" ?
Преди тирадата си трябваше да съобразите, че имам предвид обръщение, както става ясно от примерите, които съм дала.
Мнението си за отмирането на окончанията за женски род съм го писала и преди и то е силно негативно, но в случая няма предвид категорията род, а грозното обръщение. "Авторке, оправи си заглавието", примерно.

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 16:48 от Елиас

# 14 723
  • Пловдив
Това значи, логиката е безупречна. Wink

Тук се коментира "авторката" не като обръщение, а като назоваване в трето лице, и "авторке" като обръщение. И някак не е сравнимо, не знам защо, с "учителката" като обръщение(?!) или дори с "учителко" в жив разговор.

Никъде не се е твърдяло някой да е написал: "Ей, авторката, я кажи...". Ти така си го разбрала и не си личеше.

А сравненията с жив разговор, където има ясен етикет не от вчера, изобщо не са на място. Тоест ако някой се обръща във форум с "авторке", от това не следва, че на живо би се обръщал с "учителке".

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 16:49 от Магдена

# 14 724
  • София
А "авторке" позволено ли е?
Не, до момента не беше ясно, че става дума единствено за "авторката" като обръщение.

# 14 725
"Авторке" също  ми звучи грозно-пренебрежително. Авторката има някакъв никнейм и аз лично бих използвала него.

# 14 726
  • Пловдив
Да, явно на някои хора им звучи така. На мен лично - не. Разни възприятия. Simple Smile
Но не е сравнимо със ситуацията с учителката.

# 14 727
Ох, с тези родове на длъжности/професии, може да стане и много забавно понякога.
Я ми кажете названието на медик, занимаващ се с хомеопатия, в женски род.
Хлебар-звучи гордо! Хлебарка...не чак толкова. Simple Smile

# 14 728
  • DE
Вече като чуя локдаун и ми се гади. Толкова ли не могат да използват български аналог Rolling Eyes

# 14 729
За България съм чувала само затваряне и ИП, но аз не гледам телевизия, подбирам кои новини да следя и локдаун ми е убегнало.

Общи условия

Активация на акаунт