Фраза, която мразя

• 1 208 638
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 14 760
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
"билЕ' ходили. Wink

# 14 761
  • София
Ходели не е грешно - мин. несвършено. Неправилно е ходиле.
Да, ама не става били ходели. 😄

# 14 762
Ходели и ходили имат и различни значения.
Те са ходЕли изправени.
Те са ходИли в София.
Така мисля, може и да не съм права.
Сийка да каже. Simple Smile

# 14 763
е то даже не е "били ходили", а е "билЕ ходили" Wink

# 14 764
Да, акцентът е на билЕ.

# 14 765
  • Пловдив
Те са ходЕли изправени.
Те са ходИли в София.
Не съм Сийка, ама е така. Едното е минало свършено деятелно причастие от "ходя", другото е несвършено.

Линк:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1% … D1%82%D0%B8%D0%B5

"Били ходели" става, и още как. Гошо казва, че с майка му, като бил малък, били ходели редовно на театър (ама не съм сигурен дали казва истината). С примера за тези (маймуни?), дето ходели изправени, също може да се направи.
Ако е веднъж, конкретен път, ще е "били ходили с майка му на театър".

-----
Ееее, как няма "купвам" да е пловдивски патент според ДеВа! Няма начин! Grinning
Казанлък, единствено споменат от двама души по-горе като място на употреба, и той е в Пловдив, или поне използва чисто пловдивския патентован патент.

Чувала съм го в този вариант по принцип, да, ако ДеВа пита. Аз и "него стол" съм чувала, на територията на Пловдив при това, но надявам се, то поне няма да се окаже пловдивски патент, или...?
А, вярно - както и други от Североизтока питат, "ама то какво му е на него стол". Забравих. Wink

Само "сменявам" за разнообразие се оказа пазарджишки патент. Кой точно диалектолог удостовери, че това е "пазарджишки диалект"?

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 12:04 от Магдена

# 14 766
От Казанлък нямам познати, никакви. Даже и не съм ходила, само по път съм минавала.
Не знам защо всеки път оборваш моите твърдения?
Да, в Пловдив съм го чула, напоследък не. Съученичка и приятелка, коренячка Пловдивчанка, така говореше, купвам. На мен ми беше странно, защото съм родена в СИ.
Него, нея, вместо този, тази, се ползва в СИ. На тях съм им свикнала. Simple Smile

# 14 767
  • Пловдив
Защото не ги смятам за верни. Wink
Чула си нещо В Пловдив - ерго, то е характерно за Пловдив. И то - само за там.

Между другото, ето пример за "оборвам", когато ми се струва, че се има предвид "оспорвам", "отричам". Не е заяждане.

Но май това го бях писала всъщност в друга тема - неправилно е според мен да се употребява думата "оборвам" в смисъл "отричам". Оборването според мен предполага поне малко доказване, не просто изявление.

# 14 768
И оспорвам става. Оборвам е по-скоро отричам, а ти това се опитваш, да отречеш мои коментирани фрази.
Дори ти да не ги смяташ за верни, не значи, че аз не съм ги чула в Пловдив.
И изобщо не схващам защо мислиш, че лъжа, или с каква цел няма да кажа, че в София или Хасково, ако е така?
Никъде не съм казала, че всички в Пловдив, нали?
Споменавам и други райони, но за тях не спориш. Какво те дразни за Пловдив, не разбирам.

# 14 769
  • Пловдив
Не мисля, че лъжеш, а че правиш грешни изводи - не е ли ясно от думите ми какво искам да кажа?

"Един човек в Пловдив употребява думата..." не е равно на "тази дума е (чисто) пловдивска". Не е достатъчно за такъв извод. Дори ако човекът е роден в Пловдив и винаги там е живял.
---
"Оборвам" и "опровергавам" не е равно на "отричам". Употребяват ги понякога в този смисъл, според мен - неправилно.
https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BC

Не че този речник е РечникЪТ (меродавният), просто е първият попаднал ми.

# 14 770
Не правя изводи, нито изчислявам проценти.
Казвам какво съм чула и къде.
Не лъжа.

# 14 771
  • София
Те са ходЕли изправени.
Те са ходИли в София.
Не съм Сийка, ама е така. Едното е минало свършено деятелно причастие от "ходя", другото е несвършено.

Линк:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1% … D1%82%D0%B8%D0%B5

"Били ходели" става, и още как. Гошо казва, че с майка му, като бил малък, били ходели редовно на театър (ама не съм сигурен дали казва истината). С примера за тези (маймуни?), дето ходели изправени, също може да се направи.
Ако е веднъж, конкретен път, ще е "били ходили с майка му на театър".

-----
Ееее, как няма "купвам" да е пловдивски патент според ДеВа! Няма начин! Grinning
Казанлък, единствено споменат от двама души по-горе като място на употреба, и той е в Пловдив, или поне използва чисто пловдивския патентован патент.

Чувала съм го в този вариант по принцип, да, ако ДеВа пита. Аз и "него стол" съм чувала, на територията на Пловдив при това, но надявам се, то поне няма да се окаже пловдивски патент, или...?
А, вярно - както и други от Североизтока питат, "ама то какво му е на него стол". Забравих. Wink

Само "сменявам" за разнообразие се оказа пазарджишки патент. Кой точно диалектолог удостовери, че това е "пазарджишки диалект"?
Преизказното наклонение на минало неопределено и минало предварително време на този глагол е били ходили. Миналото несвършено причастие тук не се включва. А иначе всеки може да си говори както си иска.

# 14 772
  • София
Момичета, примерът ми беше за билЕ че се използва вместо билИ.

# 14 773
  • Mediterraneo
Страници обяснения, а никой не вдява какво точно е странното!
БилЕ, а ни били. Нататък е все едно какво ще е.

# 14 774
не е чак никой, но повечето...
Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт