Фраза, която мразя

• 1 193 199
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 15 615
  • Пловдив
Като че ли са съвременен жаргон излизанките и изпитванките, и хрумките също. Така ми звучат някак си.

# 15 616
Като че ли са съвременен жаргон излизанките и изпитванките, и хрумките също. Така ми звучат някак си.

Точно.

# 15 617
Абе, ако ти дадат едно внуче ще видиш и пръстенца, и ушенца, и на дете ще станеш от кеф Simple Smile

Ми имам си дете, била съм и аз внуче. Нито ми е харесало, нито ми харесва. Просто не се кефя на лигавенето, децата не страдат от липсата на лигавене, дори напротив. В случая ме дразни, че е някаква измислена дума, която не съществува. Има "пръстче, пръстчета" за умалителни, но пръстенце... Хората си измислят какво ли не...

За да не е голословен поста се сетих за "бонбона", вместо бонбон. Това мисля, че хората, особено по-старите доста го ползват. Едно време бонбонът е бил женски.

# 15 618
  • В градината...
Да, в Североизточна Бг е грозденцето - вземи си грозденце /към дете/.
А бонбона - да, ниокой не казва по друг начин тук.

# 15 619
На мен пък ми харесва, че в нашия език могат да се образуват умалителни вероятно от всяка дума, а често и по две, за мен това е богатство на езика. Simple Smile Е, не да се използват непрекъснато, разбира се.

Apricity, вероятно не всички умалителни ги има в речника, но точно "пръстенце" се оказва, че я има. Даже и "пръстченце", а в примерите има и "ръчици" и "задниче". Simple Smile

Скрит текст:

https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0 … 0%BD%D1%86%D0%B5/

# 15 620
Нито да си майка, нито да си била внуче не може да се сравни като усещане с това да си баба. Дай  боже да ме огрее, та хич няма да мисля какви ги плещя Simple Smile

# 15 621
  • София
A aз се  порисам от 'рендан" , това би трябвало да означава продукт,
 който е обработен с ренде.

# 15 622
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
настърган?
рендосан?

# 15 623
  • ту тук, ту там
От “готварските” “любими” са ми “гъбки” и “спретвам”. Ама съм сигурна, че съм ви го споделяла тук. 🙃

# 15 624
  • Пловдив
В областта на компютърната графика рендят, ама не с ренде. 
Скрит текст:
Не ме питайте точно какво е ренденето, не знам, някакъв вид софтуерно създаване на изображения.

# 15 625
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

наскоро съфорумка писа за сина, който имал "три гаджета".

gadgets в някаква игра Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 15 626
Ути не мога да го гледам точно защото прекалява с умалителните.

# 15 627
  • В градината...
От готварските -лУка, печа, гриста, грахта...

# 15 628
  • Пловдив
"Три гаджета" е добро. Grinning

# 15 629
От “готварските” “любими” са ми “гъбки” и “спретвам”. Ама съм сигурна, че съм ви го споделяла тук. 🙃

И на мен. Спретвам така и не разбрах защо се наложи за приготвяне на храна? Спретнат го знам в значение на чист, подреден, но не и сготвен, приготвен.
Умалителните за храна ми са адски лигави и ми говорят за чревоугодничество.
Освен гроздице, в татковото село казват зелице, бобец, лучец, хлебец, лещица, чорбица.
Ловешко.

Дразни ме и ед.ч за цена на плодове/зеленчуци. Картофа/домата, ягодата струват еди колко си.

Общи условия

Активация на акаунт