Фраза, която мразя

• 1 218 021
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 15 945
  • Пловдив
Може в Сливен или Стара Загора да съм го чувала аз, наистина не помня къде, но ми е познато.

# 15 946
Примерно - имам нов номер, стария го изтъркай.

# 15 947
Да. В София и въобще в Западна България никой няма да каже такова нещо.

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 14:58 от diziler

# 15 948
А защо да захващаме вечната тема за чушки и пиперки, след като сме я обсъждали сигурно 30 пъти?

# 15 949
Не знаех. А "казан"? В София който и да чуе "казан" си представя казан за ракия примерно. А в Североизточна България означава кофа за боклук. И лафчето "хвърли го в казана" звучи просто абсурдно в Западна България

# 15 950
  • В градината...
Варел за боклук.
Изтърквам само физически, изтърквам картинка /с гумичка/, но не и като файл. Файлът го изтривам Wink

# 15 951
Извинявай, но имаш малко изкривена представа за говора в СИ. Не се използва казан в смисъла на кофа за боклук, освен, може би, някой старец, в някое село. И в СИ да кажеш "хвърли го в казана", ще те гледат странно и неразбиращо, не само в ЗБ.
Въобще, нека не залитаме отново в различните говори в различните краища на страната и да се върнем към фразите, които мразим.

# 15 952
"Казан" на коша за боклук казват в Пловдив.

# 15 953
  • Пловдив
Винаги около мен сме му казвали кофа. Wink

# 15 954
  • София
Не зная какво му е странното фризьорката да те намаже. Действието не е ли точно това?
Щом дори по телефоните се маже...

# 15 955
Извинявай, но имаш малко изкривена представа за говора в СИ. Не се използва казан в смисъла на кофа за боклук, освен, може би, някой старец, в някое село. И в СИ да кажеш "хвърли го в казана", ще те гледат странно и неразбиращо, не само в ЗБ.
Въобще, нека не залитаме отново в различните говори в различните краища на страната и да се върнем към фразите, които мразим.
Имам двама колеги от Шумен (между 30 и 40 г) и казват "изхвърлям в казана", познавам доста хора от Добрич, казват същото. Нямам изкривена представа!!! И да, придържам се към темата "Фразя, която мразя". Та аз мразя някой като ми каже "изхвърлѝ го в казана".
Варел за боклук. Изтърквам само физически, изтърквам картинка /с гумичка/, но не и като файл. Файлът го изтривам Wink
Разбира се, че е така. Но на нормален език. А в случая това са диалекти.
Винаги около мен сме му казвали кофа. Wink
Да, така е нормално.

# 15 956
  • Пловдив
От Пловдив съм, щото.
А другото (казан) ненормално ли е? Wink

# 15 957
Ненормално е за назоваване на съд за смет, на кофа за боклук. "Казан" означава друго нещо просто. Съд, в който се вари алкохол или в който се претаква зеле например, бидон.

# 15 958
зелето се претака, не се претакВа
и се претака в каца, не в казан Simple Smile

# 15 959
  • София
Е, по градовете едва ли много хора имат каци. Пък и на село....
Кацата изисква поддръжка.
Но да, казанът е метален съд, може би затова са наричали така металните контейнери.

Общи условия

Активация на акаунт