Фраза, която мразя

• 1 218 996
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 17 565
Готовият резултат аз лично наричам произведение или творба. Произвела съм го, сътворила съм го. Вярно, че на някого ще се стори префърцунено, но си е много точно.

# 17 566
  • Крайбрежен район
"Заваля жесток дъжд, но концерта беше зверски и жестоко се изкефихме" Ни думай! ScreamAstonished

Онзи ден чета, че "еди си коя си празнувала ЧРД в Италия", което ще рече, че е празнувала честит рожден ден. Rolling Eyes Много смислена писаница.
Вие празнувате ли честит рожден ден? Satisfied

# 17 567
Не, ама ми се е случвало ако пиша СМС и бързам да напиша "И да не забравиш, че мама има ЧРД". Разбира се за какво става дума, а се пести време и място, евентуално втори СМС (на български език символите са двойно по-малко).

# 17 568
Точно в листовки за лекарства съм срещала синергично действие.

# 17 569
Няма ли? Думата е гръцка, защо винаги по презумпция се решава, че дума, която не се харесва на някого, трябва e внесена наскоро?

Скрит текст:
Контекстът на синергията се появява за пръв път в религиозната сфера, както е установено от Свети Павел в неговите послания, това е резултат от работата между човека и Бога. Едва през 1925 г. терминът се използва в нетеологичен контекст с общата теория на системите, предложена от немския биолог Лудвиг фон Бертанланфи от системата основно се състои от набор от елементи, които са свързани помежду си, за да се постигнат една или повече цели.
В математиката, по-специално в теория на системите, синергията е сближаването на частите от едно цяло, които се стремят да постигнат същия резултат. В медицината, синергичният ефект е взаимодействието между лекарствата или лекарствата, при което се получава различен резултат от този, който би могъл да бъде постигнат, ако тези лекарства се прилагат независимо.

Светлица, имах предвид "ценности". Simple Smile Няма такава българска дума. Wikipedia изобщо не я броя.

# 17 570
"Допълнете рутината си!"
Ех, тази рутина...

# 17 571
Това като пожелание ли е?
Иначе думата си е известна отдавна.

# 17 572
Това е от една реклама.
Стара дума, която напоследък използват, за да звучат по-умно като заместват с нея де що има думи.

# 17 573
Цитат
Вие празнувате ли честит рожден ден?
От няколко години често чувам хора да празнуват ЧНГ.

# 17 574
  • Крайбрежен район
От няколко години често чувам хора да празнуват ЧНГ.

Това е другото, да. "Къде ще си за ЧНГ?". Satisfied
"Къде ще празнуваш НГ?" - разбира се веднага. Но това Ч за какво е, честитиш си сам новата година? Smile Същото е и за рождения ден. ЧРД се пише когато се честити рожден ден. "Майка ми има честит рожден ден", "Отивам на честит рожден ден", "Ще купувам подарък за честит рожден ден". Satisfied🤦‍♀️

# 17 575
  • Пловдив
Рутина в смисъл всекидневна грижа, всекидневие е като експертиза в смисъл квалификация - новопренесено чужбинско значение на иначе стара дума. Дразни ме. Wink. Скоро очаквам и като сутрешна гимнастика да започнат да го използват.

# 17 576
  • SF
Готовият резултат аз лично наричам произведение или творба. Произвела съм го, сътворила съм го. Вярно, че на някого ще се стори префърцунено, но си е много точно.

Ръкоделие, ръчна изработка?

По телевизията, даже в централните новини ЖУРНАЛИСТИ говорят за цената на домата и на краставицата. На пазара търговците щели да си търсят гръцки домат, защото турският бил забранен за износ дори и в България.
"Черешата ми е много сладка", "Ягодата ми е на 10 лева" - реплики от пазара, но да кажем, там е простено. Хората не са учили 5 години българска филология. Защо журналистите преписват от тези, които подреждат щайги и покриват зарзават с найлони?

# 17 577
  • Mediterraneo
Няма ли? Думата е гръцка, защо винаги по презумпция се решава, че дума, която не се харесва на някого, трябва e внесена наскоро?

Скрит текст:
Контекстът на синергията се появява за пръв път в религиозната сфера, както е установено от Свети Павел в неговите послания, това е резултат от работата между човека и Бога. Едва през 1925 г. терминът се използва в нетеологичен контекст с общата теория на системите, предложена от немския биолог Лудвиг фон Бертанланфи от системата основно се състои от набор от елементи, които са свързани помежду си, за да се постигнат една или повече цели.
В математиката, по-специално в теория на системите, синергията е сближаването на частите от едно цяло, които се стремят да постигнат същия резултат. В медицината, синергичният ефект е взаимодействието между лекарствата или лекарствата, при което се получава различен резултат от този, който би могъл да бъде постигнат, ако тези лекарства се прилагат независимо.

Светлица, имах предвид "ценности". Simple Smile Няма такава българска дума. Wikipedia изобщо не я броя.
Няма дума "ценности"?!

# 17 578

Ръкоделие, ръчна изработка?

По телевизията, даже в централните новини ЖУРНАЛИСТИ говорят за цената на домата и на краставицата. На пазара търговците щели да си търсят гръцки домат, защото турският бил забранен за износ дори и в България.
"Черешата ми е много сладка", "Ягодата ми е на 10 лева" - реплики от пазара, но да кажем, там е простено. Хората не са учили 5 години българска филология. Защо журналистите преписват от тези, които подреждат щайги и покриват зарзават с найлони?
И мен това много ме дразни, дори и на пазара.
В телевизора пък - съвсем. 🫣🤪

# 17 579
  • София
Че и заведенията прихванаха от модата. Виждала съм в меню - Пържен картоф със сирене. И не, не е някакъв особен специалитет, а просто най-банални пържени картофи с настъргано сирене отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт