Фраза, която мразя

• 1 219 023
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 17 775
  • София
Е, човекът се изживява като Левски, но поне да го изпише с 4 въпросителни
Само че Левски е бил абсолютно икономичен към народните средства, за разлика от повечето днешни патрЕоти

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 14:05 от Cuckoo

# 17 776
Аз се дразня, когато пишат въпросителна накрая на нормално изречение, което не съдържа въпрос.
Скрит текст:
Не от порядъка на "Купила си картофи?", където се подразбира продължението "така ли?", а неща от типа на "Купих кило картофи?". Е ако ти не знаеш какво и колко си купила, аз ли да знам?
Аз напоследък се дразня повече, когато разказвателно/съобщително изречение се изговаря с въпросителна интонация. Има един политик, чието гостуване в ТВ мина цялото в разказвателни изречения, които бяха произнесени с въпросителна интонация.
А също не мога да понасям и "НиЯ" вместо "Ние".

# 17 777
.....
И аз. А още повече се дразня на обратното - когато вместо местоимението "я" се използва "е". "Срещнах е и е прегърнах".
Може да ви се стори странно, но на мен толкова ми се набива на очи, че се чудя тези хора дали са неграмотни, или не знаят къде е буквата "я" на клавиатурата.

# 17 778
Това последното никога не съм го срещала.
"Ключ.", тук, във форума. Просто ми е много смешно. Все едно "ще млъкнете всички!" - когато на някого не му се нравят мненията. Интересно на живо как понася свободата на словото.

# 17 779
"Ключ" е когато се заключва темата.
В друг случай не съм го срещала.
Размяната на Я със Е го срещам  и чувам често.

# 17 780
Да, точно тия заключванки имах предвид.
Размяната на Я със Е само писмено ли е? Че аз освен ние/ний и тИя/тЕя като варианти, друго не съм чувала.
"No pain, no gain". Дразни ме, защото има възможност за тълкуване и че от първото следва второто, което изобщо не е така.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 08:53 от Liliq0325

# 17 781
  • SF
Мене ме дразни "ели - ели".
Вчера психолог в "Преди обед" говореше по този начин. "Ели са черни, ели са бели." "Ели няма да дойдеш, ели много ще закъснееш."

# 17 782
"Образува ми нерви" - винаги ми е била странно как се е пръкнал този израз.

# 17 783
.....
И аз. А още повече се дразня на обратното - когато вместо местоимението "я" се използва "е". "Срещнах е и е прегърнах".
Може да ви се стори странно, но на мен толкова ми се набива на очи, че се чудя тези хора дали са неграмотни, или не знаят къде е буквата "я" на клавиатурата.
Това с е-то много ме дразни и според мен показва неграмотност на използващия го. Никакво понятие за личните местоимения...
Мен ме дразни постоянната употреба на ок. И аз го използвам понякога за потвърждение, в смисъл на "добре". Но когато е на всяка дума "това ми е ок", "онова не е ок" е прекалено.

# 17 784
  • Пловдив
За "ели" не знам, ама "е ли Е" ме дразни ужасно. Някой е схванал погрешно претенциозно оформения въпрос "е ли" (дали е, ...ли е) като синоним на "дали", и отишло, та се не видяло.
Като това.

# 17 785
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
разбрах те и без волксваген форума.
"Е ли е възможно да не си гледала "Бон шанс, инспекторе"?
Simple Smile

# 17 786
"Еле-еле" е на руски език и означава "едва-едва". Чуждица е, като турското - "яваш-яваш".

# 17 787
  • Пловдив
Така е, но това няма общо с "еле-еле". Simple Smile

# 17 788
Дразни ме това натрапване на "Уау", но го преглъщам, когато не се прекалява и се използва намясто. Но прочетох - хората са Уау по Куин и Фреди. Ами не е правилно. Уау е нещо като нашето ау, уха,еха, леле.

# 17 789
Мен ме дразни тЕя, вместо тИя. Срещам го масово.

Общи условия

Активация на акаунт