Фраза, която мразя

• 1 219 009
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 17 835
  • Пловдив
Аз дори не я бях срещала на български тая дума. Не че е първата, която се употребява "в оригинал" без нужда.

# 17 836
  • Mediterraneo
Почнахте от "куквам", минахте през куку, че било гърне( аз от тук го знам, по моя край не се употребява) и стигнахте до "кукувам сам".
Куквам рано е в смисъл, че си се събудил рано, жаргон някакъв, не е необходимо особено осмисляне. Аз казвам оцъклих се вместо куквам.

# 17 837
Куквам рано идва от кукувицата. Имаше някакво народно вярване, че когато закука кукувицата в гората, идва пролетта. Т.е. тя е първата птица, която пее, затова е и символ на тези, които се събуждат рано.

# 17 838
  • Крайбрежен район
"Сложете си питие". Rolling Eyes Аз ще си сложа едно кафе. Вие какво си сложихте? Sweat Smile

# 17 839
Кукувицата не е ли нощна птица? Т.е.цяла нощ си кука? Аз денем не съм чула кукувица.

# 17 840
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
орнитоложке моя. Wink Simple Smile Simple Smile

да не бъркаш кукувица с кукумявка?

# 17 841
  • Крайбрежен район
Не, не е нощно животно. Не си ли чувала приказката "Да не те закука кукувица с празни джобове"? По нашия край е много популярна. Нейното кукане е призив за настъпването на пролетта, а за суеверните дали ще е благотворна или добра във финансов план годината ти. Simple Smile

# 17 842
орнитоложке моя. Wink Simple Smile Simple Smile

да не бъркаш кукувица с кукумявка?

Blush

Посипвам си главата с пепел!
Обърках ги,  позна! Grinning

# 17 843
Е, имат нещо общо - и на двете имената им идват от звуците, които издават.

# 17 844
Вбесява ме репликата: "Това дете баба и дядо (а в по-лошия случай, майка/баща) няма ли си?", изречена с укорителен тон, включително и от лекари.

Нямам обяснение за тази фраза. Приема се, явно, че всяко семейство е образцово с двама живи и здрави родители и две двойки отдадени баби и дядовци, които живеят на пет минути разстояние и са на разположение винаги. Ще речеш, че нацията е дълголетна, а рак, инсулт, инфаркт, смърт от нещастни случаи, разводи, раздели и емиграция не съществуват...

Ние сме четири приятелски семейства, и от 8 възрастни, само един от нас е с живи и майка, и баща, т.е. всяко от децата си няма я дядо, я баба по едната, а и понякога и по двете линии. Много народ измря в "златната възраст" 45-65, особено през последните 2-3 години.

Гадна, нетактична реплика.
Отвратителна реплика - откъдето и да я погледнеш.
От една страна, не познавайки ситуацията на човека, тези думи могат да станат причина за доста мъка и тъга.
От друга страна, даже и при пълен комплект живи и здрави близки, фразата носи едно накъртващо обвинение "Не се справяш с детето! За нищо не ставаш, няма ли кой друг да се заеме?". А това, на база само една отделна кратка случка, може да бъде твърде грубо.

А ако например аз съм седнала в заведение и непознати деца беснеят наоколо и нарушават реда, няма да пускам в пространството възмутено-язвителни реплики, като тази горната, от което особена полза няма. А просто ще попитам "Детенце, с кого си тук?" - може самият въпрос да подейства дисциплиниращо, може да разбера кой е придружителят и да реша да разговарям с него, а може и да се окаже, че детето е от съседната кооперация, всичко му е познато и е влязло да си повилнее по комшийски.

# 17 845
По принцип смятам, че е редно работещите в заведението да се занимават с въдворяване на ред, а не да го стоварват на плещите на горките си клиенти. Сервитьор, управител, има кой да направи дискретна забележка, така че всички да се чувстват добре и пак да се върнат.

# 17 846
Скрит текст:
По принцип смятам, че е редно работещите в заведението да се занимават с въдворяване на ред, а не да го стоварват на плещите на горките си клиенти. Сервитьор, управител, има кой да направи дискретна забележка, така че всички да се чувстват добре и пак да се върнат.
Точно така е правилно и така процедирам в подобни случаи. Викам сервитьора и моля учтиво да направи така, че да се нахраним спокойно и да прекараме останалото време в заведението приятно. В противен случай, родителите на въпросните деца да бъдат така добри и да платят сметка ни, защото си тръгваме на секундата. Работи безотказно. Wink

И по темата.
Не понасям модерната изг@зица - флексибилност. Що за глупост побългарена!? Звучи ми като тенкюдаря.

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 09:38 от Sysly

# 17 847
Tess d`Urberville и Sysly, съгласна съм с вас. Моето, както и вашите предложения за действия са просто примери. Акцентът, а и общото в случая остава - най-горната фраза, от която няколко страници по-напред тръгна дискусия. И фактът, че мърморенето на тази фраза под носа или пускането ѝ в пространството на всеослушание няма да доведат до нищо конструктивно.

# 17 848
Обсъжданата фраза за бабите и дядовците и аз съм използвала под формата на шега.
Когато например, приятели помъкнат децата някъде където сме само възрастни, а на тях им е скучно и мрънкат, съм се шегувала с родителите им точно по този начин. С уточнението, че се познаваме отдавна и си разбираме шегите. Не мисля, че е някакъв кой знае какъв проблем, но зависи от контекста в който се употребява фразата, както и от самата ситуация.

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 18:59 от Sysly

# 17 849
Хрумки - много тъпо и "модерно". Думата е хрумвания, ама трябва да си чел някоя книга до 10г възраст.

Общи условия

Активация на акаунт