Фраза, която мразя

• 1 218 994
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 17 865
  • Пловдив
И "(Х)оди се пери!".

# 17 866
"Ходи да бЕгаш!" И на мен ми е много дразнещо

# 17 867
  • София
От темата за звездните компромати:
"Орисайте ги, пожелайте им любов и споделеност" (пише го Валя Червенкова по повод годежа на дъщеря си)
и коментарът на съфорумката Jokerr :
"Споделеност на никой младоженец не бих пожелала, да изчакат поне 2-3 г преди да започнат да се шерват"

# 17 868
Много правилна забележка, поздрави за автора.
Наложи се напоследък ужасната мода хора с беден речник да се изказват публично. Не знаят значението на някоя дума, но държат да я вметнат небрежно в речта си с идеята да се покажат колко са начетени и духовити.
Ами не, не са. Просто са смешни.

# 17 869
Ами то щото май официално няма такава дума "споделеност". Търсих да видя какво трябва да значи и не намерих. Но намерих, че разните литератури и културтрегери си я използват сред тях си.
https://dushatanautopia.com/spodelenost-drugata-duma-za-lyubov/

# 17 870
  • София
Ами то едни писателки май въведоха или поне поддържат този речник - Мария Лалева, Розмари де Мео...
Говоря по слухове, аз нямам качества да следвам таквиз духовни титанки

# 17 871
  • Пловдив
ДПС за някакви избори преди години имаха лозунг "Заедност", та породиха полемики тогава около самата дума. То "споделеност" е пО дума от "заедност".

В студентските ми години ми звучеше много куцо думата "висящност" (състоянието да си висящ - за дела и други производства става дума), по-правилно ми се струваше "висящост", но всъщност е по същия модел като "бъдещност" и разни други.

# 17 872
Няма лошо да се пожелае споделеност на младоженци, не ми звучи зле (само за смисъла говоря, не коментирам стила) - идеята е да си споделят един с друг живота като семейство. Принципно съм против намирането зорлем на вулгарен смисъл в иначе нормални изрази. Тъкмо така стигнахме до повсеместното приятно изкарване, бял ден да не видят дано авторите му.

# 17 873
  • Пловдив
Съгласна с горния пост изцяло. Изразът е малко тромав, малко повечко префърцунен, но също не мисля, че е неуместен по смисъл.

# 17 874
  • SF
И сбъднатост, сбъдване.

# 17 875
От известно време чувам изрази от рода на
"ако някой почне да ме храни " или пък
"гледай как ще ги нахранят " - в смисъл на мразят, държат сметка, карат се. Нали правилно го разбирам??? Обаче ми е много противен израз...

# 17 876
Аз от тази тема разбрах и откъде идва това с "храненето/сипването"  - от кой етнос и за хранене с Какво става дума, от което изразът ми стана Още по-противен.

# 17 877
  • SF
Да не ви казвам, че се трансформира в хлебя/нахлебвам. Жаргон!

От кога на хановете им се казва канове? Кан Кубрат, кан Омуртаг, кан Тервел...

# 17 878
Не знам, но в Пловдив отдавна имаме паметник на кан Крум.

За "нахраня" - точно циганките го използват, в смисъл да ти затворя устата,  да ти отговоря подобаващо.

# 17 879
  • SF
Аз си го превеждам като "да те натъпча с обиди".

Общи условия

Активация на акаунт