Фраза, която мразя

• 1 218 991
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 17 880
Да, де. В такъв смисъл.

# 17 881
"Да те нахраня/да ти сипя" е Нещо като аналог на възможно най-отвратителния израз, който някога съм чувала.
П.П. - Много чувствителен народ се е навъдил, ей.... Айде, дишайте спокойно.
Sunglasses Trollface

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 14:29 от Смиляна

# 17 882
  • София
Да беше си спестила този пост ...

# 17 883
Хаха, да. "Много е гнусно! Затова ще ви го напиша тук на всички, подробно, да остане за историята."

"Храня" и "сипвам" за пръв път научих от едни момчета със съвсем различен профил от описвания, изобщо не ги свързвам с циганите, според мен се ползват от всички.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 11:52 от Ghibli

# 17 884
Ми да, целта ми е именно Всеки, който използва противното "да те нахраня/да ти сипя" , да знае, че е Просто омекотен вариант на онова, още по-гнусното. 😝

# 17 885
  • София
Ми да, целта ми е именно Всеки, който използва противното "да те нахраня/да ти сипя" , да знае, че е Просто омекотен вариант на онова, още по-гнусното. 😝
Язък за целта ти. Поне махни първата дума в предния си пост "мисля", защото ... май няма смисъл.

# 17 886
О, hrupka, колко мило!!! Много обичам такива мили потребители!!! 😍😍😍
Ако потърсиш назад в темата, ще намериш обяснението за произхода на този така модерен израз "да те нахраня" , дадено от Как' Сийка, за което съм ѝ много благодарна. Хубаво е човек да научава нови неща, а не да се сърди.
Ето го поста на Как' Сийка по темата:

Цитат
В циганския буквално се използва изразът "да го нахраня с лайна" (съкратено само "нахраня", но се подразбира с какво), предполагам, че "сипването" също се отнася до вид екскременти. Обяснявали са ми цигани откъде идва този израз. Свързано е с това, че при тях устата е най-свещеният орган на тялото, някои от тях дори са толкова гнусливи, че не ядат какво да е и сготвено от кого да е. Затова и всеки намек да се оскверни устата с някаква гадост (каквито са изпражненията) е израз на върховна обида. Да кажеш на циганин да яде лайна е много по-голяма обида, отколкото да го напсуваш на майка.

Разбира се, циганите далеч не го казват толкова културно, колкото го е написала Каката, всеки знае Точно как. Наслушала съм се на дърлящи се циганки по Женския пазар от малка.. 😝😆

А нежните души, които съм обидила с квалификациите към хора, използващи подобни изрази - съжалявам, такова ми е отношението, само пълен простак може да говори така(е, на тези, които не са наясно, им е простено, което не прави израза по-приятен).

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 17:19 от Смиляна

# 17 887
  • Mediterraneo
Аз пък си го обичам този израз, не влагам нищо гнусно в него, пък някой, ако мисли, че го храня с гнусотии, да преглъща. Аз не го използвам дори в смисъл "да обидя", а просто да кажа нещата в лицето ти, както ги мисля.

# 17 888
  • София
Смиляна, не можеш да се усетиш, че постът ти е обиден с квалификациите, които правиш.  И ако уважаваш себе си, не би се изказвала точно така. Не се крий зад Кака Сийка, защото тя знае какво пише и умее да се изрази.

Забележката ми не е свързана с упражнението ти върху това какво е гнусно. Ама както вече писах, няма смисъл.

# 17 889
Щом те обижда постът ми, докладвай го, не пълни темата с нападки(много мили 😍) към мен.

# 17 890
Може да не е  чак гнусно, но винаги има злоба и агресия в това "нахранване". Не е миролюбиво.

# 17 891
  • Down south
Преди няколко години в България, чух роднина да обяснява, как "и той сипАл с големия черпак" на някой.
Впоследствие разбрах, че означва да отвърнеш с нещо негативно.
Отвратителна фраза!

# 17 892
От кога на хановете им се казва канове? Кан Кубрат, кан Омуртаг, кан Тервел...
О, това е нова простотия от около 10 години. Някой си умник с претенции за историк решил, че всъщност по-правилно е кан. И оттогава Сульо и Пульо напъвайки се да се направят на модерни и "учени" го употребяват. Всичко идва от някакъв гръцки надпис където се вижда нещо като К в началото. Ама това, че е гръцки текст и колко точно са пренесли звученето няма значение - важното е да се хванем за някаква теория и да направим сензация.

# 17 893
  • Пловдив
От по-рано е, не е от десет години. Още като бях ученичка (началото на 90-те), а може и по-рано. Наред с версията, че "канасубиги" е една дума и това е титлата, а не хан или кан, нещо такова, не му разбирам.

# 17 894
За мен думата хан е утвърдена от доста време и при отсъствие на аудио запис или някакво друго категорично доказателство е тъпо да се налагат изменения заради амбициите на тоя и оня. И в други области го има това - даден човек като не може да направи нещо съществено гледа да промени нещо съществуващо. Най-елементарен пример са редовните промени в образованието - единият министър казва ще се учи до 8 клас, другия до 7-ми. Третия ще сложим матури, новия - ще ги махнем и т.н. Че и с "кан"-а подобна работа. Повече ме дразнят разните хорица, които го ползват по форуми и ако им направиш забележка се изпъват като големите знаещи.

Общи условия

Активация на акаунт