Фраза, която мразя

• 1 218 959
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 17 910
И затова аз споменах и за липсата на съд - тогава прахообразните образуват купчини, а течностите не.

# 17 911
А какъв е?Твърд?Прахообразен?
Геловете се водят нещо отделно, не са нито течни, нито твърди. Интернет казва, че са дисперсни системи (или нещо подобно). Течни са колкото и кремът за лице е течен - не съвсем.

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 14:41 от Ghibli

# 17 912
  • София
"Детето ми отказва да пиша на гърне"

Доста често го срещам и много ме дразни.

# 17 913
  • София
Е, за такива "срамотни" неща какви ли не евфемизми се съчиняват

# 17 914

В СИ така се говори. Пишам. Много по-добре от пикам.

# 17 915
У СФ си пѝкаме, простаци, кво да правиш... Joy
Някои пък казват "пишкам" , малко лигаво ми идва - за възрастен, за дете по го приемам. Simple Smile

# 17 916
  • Пловдив
Защо евфемизъм, това явно си е местен вариант на пишкам и пИкам. Wink

Между другото, и аз съм го чувала в употреба преди 40+ години. Играя си с някакво дете и то изведнъж заявява: "аз отивам да пиша". Това в предучилищна възраст, аз решавам, че е много интересно да пишеш, и настоявам да отида с него, ама си представям писане. Обясниха ми по "нашенски", че отива да пикае. Не съм сто процента сигурна кое дете беше, но май внукът на съседите ни, които бяха родом от северозапада - Видинско, не -изтока. Може, разбира се, той думата да я е знаел от майка си или от друг.

# 17 917
  • София
Е, пишкам за възрастен не става. Но на детето си (момиче), примерно казвам да отива да пишка.
Една позната пък на детето си (момче) казва да отидел да чишка. Тук вече падам от смях.

# 17 918
  • София
Ами "шорам" чували ли сте?

# 17 919
Да, и шорам, и чишкам съм чувала, но най ме впечатли някога "мóчам" - едно комшийче така казваше. Simple Smile Не бях напълно сигурна(малка съм била, сигурно 5 - 6-годишна) какво значи, но се досетих. Simple Smile

# 17 920
  • Пловдив
Мочам е от Западна България, даже напълно замества "пикая", вкл. за възрастен - просто това си е думата на някои места.
Шорам и чишкам съм ги чувала също (в Пловдив).
-----
Защо да са различно смешни според пола? Flushed

# 17 921
Нали точно затова, а не случайно, измислиха абревиатурата МОЧА за паметника на Съветската армия Wink

# 17 922
Аз пък "пишам" си го знам от детството и въобще не ми е странно. Не е отивам да пиша, а да пишам Grinning Майките около мен масово си питат децата - пиша ли ти се, айде да се изпишаш, преди да излезем.

# 17 923
  • Пловдив
"Отивам да пиша" беше казано в "моя" случай. Нали затова помислих, че ще пише с молив по хартия. Wink

# 17 924
Споменаването на майките, пиш(к)ането...съвсем естествено ме подсеща за говоренето в 1л. мн.ч. - не му минава "модата" - и това е. Наскоро пак чух някоя да говори така. 🤫😆😝

Общи условия

Активация на акаунт