Фраза, която мразя

• 1 218 954
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 17 925
А чуркам не сте ли чували?

# 17 926
Шорам във Варна май значи да пия. Или поне 2-3 приятели от там така му казват. "Айде да шораме". "Нашорах се"

# 17 927
  • ту тук, ту там
А на мен “пИкам” ми е в топ 3 на най-непоносимите фрази, направо тръпки ме побиват като го чуя. Ама това сме го обсъждали тук и преди пространно. ☺

# 17 928
Е, то има ли нещо да не сме обсъждали. 🤭
Скоро никой не се е сещал за любимото Пазаря...😁
Не че съм била много активна през последните години във форума, де... може и да съм изпуснала. 😆

А чуркам не сте ли чували?
Е, как, и Чурка - вместо пишка. То оттам и идва, предполагам.

# 17 929
Шорам във Варна май значи да пия. Или поне 2-3 приятели от там така му казват. "Айде да шораме". "Нашорах се"

Да, във Варна шорам се използва за пия. Идва от шиптърите (албанците). В началото, когато се преместих там ми беше много странно това нашорах се, защото за мен това си беше напиках се!!! И доста време мина, преди да се осмеля да питам какво точно имат предвид с този израз.
Иначе по всеки край казват различно - пиша, пишкам, пИкам, чуркам, мочам (това май идва от  руския, защото там урина е моча).

# 17 930
Някой наскоро беше споменал за канибализма Grinning В дивия северозапад съм го чувала често, от рода на "Ела баба да ти изяде дробчето". Първия път, още в детска възраст, се ужасих. И до ден днешен ме побиват тръпки от тази любов неземна.

# 17 931
Е, тАва не го бях чувала! Ужас.. 🤣

# 17 932
  • Пловдив
Това за дробчето е гадно, да.

А общите ни думи с руския език съвсем не е задължително да идват от руски. Wink В случая не идва.

# 17 933
и пишкам, и пикам
дробчето не искам да изяждам, често работя в сз Бг, не е популярен израз, пустиняците по друг начин изразяват привързаност

# 17 934
пустиняците по друг начин изразяват привързаност
Моля те да споделиш, голям почитател съм на тамошния колоритен диалект! 😍
Нищо че не е съвсем по темата. Simple Smile

# 17 935
нема начин, всичко, за което се сещам, е в червената зона за бан

# 17 936
Всъщност малко софиянци казват "пИкам" и слава богу. Чувала съм го рядко и винаги ми е било много грубо. Привнесено е от близки села.
Може да съм възрастна, но използвам "пишкам", нито ми е детско, нито лигаво, а единственият приемлив израз, освен нещо по-заобиколно от рода на "ходи ми се по малка нужда". Жена пък да каже "пИка ми се" 🫣.

# 17 937
  • Пловдив
София все пак не е някакъв остров, диалектите (на които аз съм фенка, а не заклеймителка) в нея са по-скоро останали от миналото, отколкото привнесени от близки села. Старите софиянци са говорели по същия начин като селяните от близките села.
Рядко някой говори така сега, защото днешните софиянци, дори когато не са пришълци, са израсли сред книжовен език и старание да се говори той, а не защото диалектите изначално не ги е имало в София.

# 17 938
Аз пък съм кореняк-софиянец, нямам нищо общо със село, но си ползвам така омразното за много народ пѝкам. И повечето хора около мен казват пѝка ми се. Приемам го като нещо съвсем нормално. Пишка ми се не е нито по-нежно, нито по-изискано, същата работа, ама - айде. 😁
Естествено, това само с близки, но аз, така или иначе, не общувам с хора, пред които трябва да "пазя поведение" - така да се каже. Или - по-право - не ми се налага изобщо да говоря за това с хора извън семейство/приятели. 😆😁🤣
А И Защо трябва да се превземам при неформално общуване...те тАва - не го разбирам. 🤭🤫😉

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 02:20 от Смиляна

# 17 939
Егати превзетата дума и пазене на поведение е "пишкам" 😆.
Селски звучи пИкам, не се засягайте, ни повече, ни по-малко от "те тАва", което няма нищо общо със София.

И още по темата, винаги много ме е дразнело "СофЕто", израз на друга група кореняци.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 07:45 от Tess d`Urberville

Общи условия

Активация на акаунт