Фраза, която мразя

• 1 217 916
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 18 900
Изобщо не се майтапя, интересна ми е темата и документът е написан разбираемо. А ако го прочетете внимателно, ще намерите и да се споменава това, че специално в българския език мъжкият род е неутрален и използването на женски род е това, което акцентира върху пола.

# 18 901
  • Пловдив
...специално в българския език мъжкият род е неутрален и използването на женски род е това, което акцентира върху пола.
Да, всъщност и в други езици. А и там, където се отнася "явно" за единия пол (подобно на "man" в английския), преди да започне да се търси под вола теле, надали е привличало вниманието и е отразявало отношението на говорещия.

За мен също е интересен документът, макар че си отбелязах по-късно да го чета, не съм го прочела.

П.П. В немския език търсещите телето под вола, за разлика от тукашните си "колеги", държат на женския род, т.е. смятат за изразяващо сексизъм жената да се нарича канцлер, а не канцлерин, президент, а не президентин и т.н. Нашенските, обратно, настояват, че "президентка" или "канцлерка", или "министърка", "адвокатка", ... "управителка", "учителка"... носят пренебрежителен нюанс. Оди ги рАзбери.

Само покойният Ивайло Дичев, когото никак не уважавах и който май живееше повече в Германия или поне беше свързан с нея, беше изтряскал един път статия как И в българския език се избягвали женските родове КАТО израз на сексизъм. Другите нашенски съвременни радетели за изкореняване на езиковия сексизъм са по-скоро на обратното мнение и препоръчват и употребяват мъжки род за жени. Ама важното е да ни изкарат патриархални сексисти, това е винаги тезата, доводите се наместват допълнително.

Последна редакция: пт, 16 фев 2024, 16:24 от Магдена

# 18 902
Брошурата просто обяснява в по-достъпен вид нормативното изискване при оформяне на официални текстове и общуване в Европейските институции.
Не споделям мнението, че наложените форми само за мъжки род при редица професии са дискриминация. Не виждам нищо дискриминационно (като жена), че д-р Иванова е лекар, а професор Петрова работи в ХХХ университет.
Преди години, женските форми на някои професии/титли се използваха с иронично-подигравателен тон - професорКА, инженерКа, архитектКа...
За колежка, обаче, не бих казала, че в повечето случаи е имало някаква подигравка - колежКата Пенка си беше нормално, виж, колегата Пенка би звучало странно.
https://bntnews.bg/bg/a/24239-prof_vladimir_murdarov_v_spor_za_jenski_rod
https://kaksepishe.com/articles/za-kolejkata-pisatelkata-sportistkata/

В този ред на мисли, понеже брошурата обяснява и други неща, като отпадането на Ms. в английския, ако тръгнем да стигаме до крайности, ще стигнем до изкуствено натрапено обедняване на българския език. Нали си имаме момиче, девойка, мома, невеста, булка, жена, със съответните семантични различия. Макар че и за тях едно време се пускаха вицове.
Скрит текст:
Един такъв на Шкумбата беше за "А сега изпълнение на хора на децата на софийските девойки".

За man като мъж и човек в английския - ами ето, в българския си имаме 2 думи, които покриват двете значения.

Скрит текст:
А пък по-напредналите могат да се пробват да преведат на английски, без да е нужно да се обяснява допълнително, лафа "Човекът е човек, когато е човек на наш човек!" Laughing

# 18 903
Нали уж в българския език било неправилно да се казва "министърка", "директорка", "докторка" и прочее? Обаче понеже е много удобно хората си ги използват, защото да се знае полът явно е ценна информация.

# 18 904
Да де, то винаги така се е водело - с КА за женски род не отговаря на високите езикови норми, просторечни форми са това. Но повечето от тях вече си се наложиха, въпреки че май все още не са "узаконени" от БАН за официална употреба.

https://ladyzone.bg/laifstail/lica/sashtestvuva-li-duma-kolezhka.html

# 18 905
  • София
О, специално юристите много обичат "колегата Петрова". Поне от тях съм го чувала.

# 18 906
"Министърка" изобщо не звучи добре, трябва да е "министър".
Думата "учен" не може да се промени в женски род.

# 18 907
  • Пловдив
Учена. Звучи необичайно, но това е женският род.
На мен си ми звучи супер "министърка" в неофициален текст.

# 18 908
Учена. Звучи необичайно, но това е женският род.
На мен си ми звучи супер "министърка" в неофициален текст.
Имах предвид за професията "учен", че няма как да стане в женски род и да звучи добре, не е както прилагателното име.  
"Жената по професия е учен" ли е по-добре или "Жената по професия е учена"? Второто звучи не много добре, а и смисълът не е съвсем ясен.
Но за мен и думата "супер" не звучи добре навсякъде и често.

# 18 909
  • Пловдив
"Ядеш и ревеш" ми е много дразнещо и някак неуместно. Обяснява някой как се приготвя някакво ястие и в заключение - ядеш и ревеш (като потвърждение колко е вкусно). Звучи тъпо. Преди малко и самият шеф Манчев се изцепи "ядеш и ревеш" в предаването "Кошмари в кухнята", което много ме изненада. Даже два пъти го каза. Simple Smile

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 13:08 от marzeliva

# 18 910
Преди малко и самият шеф Манчев се изцепи

Сигурно вече е обсъждано, ама много шефове, накъдето и да се обърнеш - шеф...LaughingLaughing

# 18 911
  • София
Сигурно вече е обсъждано, ама много шефове, накъдето и да се обърнеш - шеф...LaughingLaughing
Не останаха обикновени готвачи.

# 18 912
За пръв път чух преди няколко дни, и не че ме подразни особено, но просто ми прозвуча странно - млади мъже си говорят на улицата и единият каза "Не мога да стречна 100 лв. за 2 седмици!".Laughing

# 18 913
За пръв път чух преди няколко дни, и не че ме подразни особено, но просто ми прозвуча странно - млади мъже си говорят на улицата и единият каза "Не мога да стречна 100 лв. за 2 седмици!".Laughing

И какво означава това?

# 18 914
  • София

Че няма да му стигнат. Мен тези не ме дразнят (наскоро две момичета в пробната се чудеха едни дънки дали ще им "фитнат" и ми стана много забавно). Дразнят ме офисните жаргони с техните колове, конферънси и лийдъри.

Днес за пореден път минах покрай "Косогрижовницата" в центъра и се сетих да напиша, че искрено ме дразнят всички изкълчени сладкотворилници и усмивкоправници и локумопродавници, с които се напълни целият град. Щото "фризьорски салон" и "кафене" звучат толкова банално...

Общи условия

Активация на акаунт