Фраза, която мразя

• 1 217 911
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 18 915
  • София
Е, как, такова заглавие предполага и една хубава цена, обаче нали не е обикновен магазин/заведение.

# 18 916
Сигурно вече е обсъждано, ама много шефове, накъдето и да се обърнеш - шеф...LaughingLaughing
Не останаха обикновени готвачи.

Много селско звучи. Joy
Не, че chef значи друго. Ама като го кажеш на английски се смята за по-изтънчено. Grinning

# 18 917
Напоследък има(ше) една отвратителна реклама на някакви хранителни добавки или нещо подобно - едната съученичка го играе лекар, а другата - не-съвсем-образованата-приятелка. Та "лекарката" предлага въпросния продукт, за да се "фитне". Ужас просто...

Много селско звучи. Joy
Не, че chef значи друго. Ама като го кажеш на английски се смята за по-изтънчено. Grinning

Laughing Laughing Laughing

Една позната казваше за подобни - "Стъпил цървул на паве!"

# 18 918
“… това, което трябва да се каже, е…”
Ми кажи го аджеба, какво го предъвкваш! Ако не е за казване, трай си! Аман вече, всички ново-политици явно от един сценарии четат.

# 18 919
В този ред на мисли, много мразя, когато казвам нещо да последва въпрос: "Искаш да кажеш, че ...". Ами аз каквото искам го казвам, а ти може да си активираш "малките сиви клетки" и да не задаваш глупави въпроси. 😩

# 18 920
И аз, в този ред на мисли, да кажа, че много ме дразни "нали се сещаш".
Ами не, не съм Ванга, да гадая. Като ще казваш нещо, просто го кажи. Не мога да се сещам.

# 18 921
  • Пловдив
+1 за "нали се сещаш". Но другите две, "трябва да се каже" и "искаш да кажеш", напълно според мен изпълняват определена функция - едното стилистична, другото служи за проверка правилно ли си разбрал, като преразкажеш с други думи.

# 18 922
И аз мисля, че такива наглед излишни фрази всъщност придават гладкост и благозвучие на речта. Не виждам нищо лошо в "Стига общи приказки, това което всъщност трябва да се каже е..."

Последна редакция: вт, 20 фев 2024, 13:36 от Черна станция

# 18 923
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
"в този ред на мисли" е точно до "искаш за кажеш" в личната ми класация.
Но може да  е защото мислите ми са безредни. Grinning

# 18 924
"Искаш да кажеш" в много случаи си е точно на място. Някои хора се изразяват изключително неясно, двусмислено и витиевато. Нужно е да им преведеш обърканите мисли в прав текст, за да има смислена комуникация, а не, че те са казали каквото искат, ама другият е прост.

# 18 925
  • SF
"Искаш да кажеш" ме дразни, защото обикновено следва подмяна на това, което съм казала и определено не съм искала да кажа.

# 18 926
  • Пловдив
Мен пък ме дразни "как да кажа", особено когато се използва често, много ми се набива в ушите. Има толкова различни начини, чрез които човек да каже, че не намира веднага точните думи, пък даже и да помълчи за секунда, докато се сети. Но това постоянно как да кажа, как да кажа... става досадно. Blush

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 11:11 от marzeliva

# 18 927
"Искаш да кажеш" ме дразни, защото обикновено следва подмяна на това, което съм казала и определено не съм искала да кажа.

Точно това е целта на "искаш да кажеш" - да се изяснят двете страни и да се разбере едно и също. Защото ако човекът срещу теб не уточни какво е разбрал от думите ти, мълчешком ще е разбрал това, което не си искала да кажеш и комуникацията ви ще се счупи.

# 18 928
  • SF
Когато е за уточнение, не ме дразни.
Не знам дали ще дам най-подходящите примери. "Да се видим в 12!" - "Не мога, до 12 съм на работа." - "Искаш да кажеш, че ще закъснееш или че изобщо няма да можеш?"

И по-дразнещото: "Не прави това! Това е тъпо!" - "Искаш да кажеш, че съм тъпа??!"
или
"Да не ходим в този ресторант. Там е много скъпо!" - "Искаш да кажеш, че ти се ядат евтини боклуци??"/"Искаш да кажеш, че ти е малка заплатата???"
или
 "Трудно общувам с хора, които нямат чувство за хумор." - "Искаш да кажеш, че през цялото време всички трябва да се хилим като идиоти???"
Да, точно това исках да кажа! Но не знам защо казах, че трудно общувам с хора, които нямат чувство за хумор.

# 18 929
и комуникацията ви ще се счупи.

Ето това ме дразни Laughing

По дефиниция от учебник по БЕЛ, не помня за кой клас беше, ако двама разговарящи не се слушат един друг, ако не  искат да чуя аргументите на другия, а само си казват собствената рецитация, просто липсва комуникация.

Общи условия

Активация на акаунт