Фраза, която мразя

• 1 217 856
  • 20 286
  •   4
Отговори
# 19 035
Това с женствеността ми напомни за паразитния, според мен, глагол "изговарям" - "Това трябва да го изговорим!", "Хубаво е да изговорим това!", в смисъл на "обсъдим".

Не, че ми е в речника, ама като го прочетох ми се струва, че има логика.
Например глагола "черпя" (в смисъл на вземам, добивам, използвам) изразява процес, но "изчерпих" значи, че всичкото е взето. Така и "говорим" изразява процес, а "да изговорим" би трябвало да значи, че всичко е казано и обсъдено и не е останало недоизказано нещо.

# 19 036
  • Пловдив
Това с женствеността ми напомни за паразитния, според мен, глагол "изговарям" - "Това трябва да го изговорим!", "Хубаво е да изговорим това!", в смисъл на "обсъдим".

Ааа, и за мен е доста нелепо и смешно това "изговаряне". Обикновено го чувам в случаи, в които някой иска да се измъкне от необходимостта да бъде обсъден възможен проблем. Не му се занимава да помисли и приключва темата, казвайки "Ще го изговорим". Simple Smile

# 19 037
Не ми харесва на мен това изговаряне.
Изговаряне, казване ми звучи еднопосочно, не е същото като обсъждане.

# 19 038
"изговарям" си има точно значение в българския език и означава "произнасям".
Това е типичен новговор.

# 19 039
  • Пловдив
Това е типичен новговор.

Разбира се. Това е правилната употреба на тази дума.

# 19 040
Това е типичен новговор.

Не само:

# 19 041
Казвам нещо устно не означава обсъждам нещо. Защото в момента "изговарям" се употребява точно в значението на "обсъждам". Това е,  което ме дразни.

# 19 042
И трите упоменати значения са в смисъл на казвам, не на коментирам/обсъждам, в каквото се ползва отскоро - неправилно.

# 19 043
Не споря относно значение "обсъждане", а относно твърдението, че думата има "точно значение произнасям". Та показвам, че не само.

# 19 044
  • на последния етаж
Днес една пред мен в магазина искаше да плати с "картичка", друга говореше по "телефонче". Каква е тази мода с тези умалителни не знам, но е много дразнеща. Mr. Green

# 19 045
  • София
"Рокличка", "водичка". Колежката пита  по хотелите за "стаичка" и казва, че има "детенце" на 11, а то колкото нея на ръст и кг - не преувеличавам.

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 18:48 от Cuckoo

# 19 046
Ама никой мъж не казва, че има "пенисче" или "пишчица" Wink

# 19 047
  • София
От всички умалителни любима ми е "ценичката".

# 19 048
От всички умалителни любима ми е "ценичката".
А на мен "парички".

# 19 049
  • Пловдив
На мен, освен паричките, и "коте" за десетгодишна котка. И за едногодишна да е, все тая.

Току-що видях тема за задните краченца на котето, което било на 4 годинки.

Общи условия

Активация на акаунт