Фраза, която мразя

• 1 208 519
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 19 320
Чета публикация във Фейсбук, която като цяло беше интересна и добре написана. Да де, докато не стигнах до "тя се възторгна...". Все едно някой ми заби кол в сърцето. "Възторг" е съществително име, от което няма как да стане глагол. Звучи ми неестествено. Правилно е да кажеш "във възторг съм, изпитах възторг от...". Глаголът, с който изразяваме силно положително впечатление от нещо, е "възхищавам се".

# 19 321
  • София
Чета публикация във Фейсбук, която като цяло беше интересна и добре написана. Да де, докато не стигнах до "тя се възторгна...". Все едно някой ми заби кол в сърцето. "Възторг" е съществително име, от което няма как да стане глагол. Звучи ми неестествено. Правилно е да кажеш "във възторг съм, изпитах възторг от...". Глаголът, с който изразяваме силно положително впечатление от нещо, е "възхищавам се".
Има такъв глагол - https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%92%D0%AA%D0%97%D0%A2%D0%9E%D0 … 0%92%D0%90%D0%9C/

# 19 322
И аз тъкмо с това идвах. И не става дума за остаряла употреба, има го и в актуалния правописен речник:

Скрит текст:

# 19 323
  • на последния етаж
Страхувам ме дразни. Какво се случи с глагола плаша? Вече това ни страхува, онова ни страхува. Angry

# 19 324
  • София
Модерен опит за оригиналничене - някой решил, че щом ще ползва "страшки", трябва да добави и глагол, който да е в същия стил. И двете се ползват предимно в политическия жаргон и недотрепаната пропаганда.

# 19 325
Не знам дали сте го споменавали - "червен/и флаг/ове". Няма такива в българския, това е директен превод от английски. Има например "да ти светне червената лампичка", но не и "това е червен флаг" - за нещо обезпокоително като черта в характера и поведение например. Ужасно ме дразни.

# 19 326
  • SF
Да, на мене още ми свети червената лампичка, но заради инерцията сигурно и аз скоро ще развявам червени флагове. Много често се използва и от политиците по телевизията.

# 19 327
Виктор Николаев в сутрешния блок на „Здравей, България” днес говореше за болница, която още не е сбъдната.
А можеше да каже и че още не е случена.
Чудя се, когато на някого му пожелаят да сбъдва, може ли да сбъдне болница? Laughing

# 19 328
Преди малко прочетох, че една дама финализирала романа Х. Прочела го е, не го е написала. А иначе грамотно написан отзив за въпросния роман.

# 19 329
Явно днес е успешен ден за темата. Laughing
Аз пък в градския транспорт чух как 2-3 пъти млада жена показваше на спътника си на телефона няколко снимки, които са й "фаворитни". Rolling Eyes Нещо от сорта - "Ето тази ми е най-фаворитна!", "Още една фаворитна!".

# 19 330
  • на последния етаж
Финализирала, стартирала... Никой нищо не започва и не завършва.

# 19 331
Цирк Буш
никога не съм му разбирала смисъла, за абсурдна ситуация се използва
бях го забравила, днес го прочетох в коментар във фейса

# 19 332
  • Пловдив
Имало е известен цирк с това име.
През 1960 е гостувал в България.
Т.е. вместо само "цирк" в същия преносен смисъл.
Един колега вместо "детска градина" за инфантилно поведение по същия начин казваше: детска градина "Васка Гарчева".

Скрит текст:
Това е майка ми, мъжът не знам кой е. Бях пуснала снимката в една група във ФБ, където разпознават места в Пловдив в миналото, та там освен мястото ми казаха и годината. Отзад на афиш пише "Cirkus Busch".

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 01 юни 2024, 10:58 от Магдена

# 19 333
благодаря, не знаех
ама защо положеноето не е ‘цирк Балкански’, а е  ‘цирк Буш’? Simple Smile
така де, дразни ме Simple Smile

# 19 334
  • Пловдив
Магдена, а кое е мястото в Пловдив на снимката, че ми е много любопитно? Срещу Централна гара? Извинявам се, че не е по темата, но наистина ми е интересно.
Честит празник на всички деца!

Общи условия

Активация на акаунт