Фраза, която мразя

• 1 208 175
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 19 560
Бамбини е малки деца, момиченца в случая, на гизме е разхождам се, нещо като стъргало е за мен гизме.

# 19 561
Гизме или по-скоро гезме идва от турската дума “гезмек” (gezmek) и означава разхождам се. Чувала съм и израза “отивам на гезмето” - обикновено се има предвид затворените пешеходни зони в голям център.

# 19 562
Бамбина беше (имам детски спомени от родителите ми) синоним на мадама,  готина мацка. По времето на късния соц.  "Ей каква бамбина/мадама!", в този смисъл. А често употребяван синоним през последните 10-ина и повече години (за съжаление, дори и от момичета и жени) направо не искам да споменавам, за мен е 100% вулгарно.

# 19 563
Филибе е турското име на Пловдив. Не е жаргон. Густо е хубаво, много хубаво. Майна е еквивалент на копеле/дъге и прочие регионални обръщения между мъже, предимно.

Бамбина го знам от татко в смисъл на сегашното "яка мацка'.
Друго от пловдивския жаргон е "чай/малък чай", за малки гаджета. Но това е отживелица, не съм чувала някой да го споменава отдавна.

Гизме също го знам от татко, като гезме го казваше той. Разходка по центъра.

# 19 564
  • Пловдив
На гезме е на някакво оживено място да отидеш на разходка, да, нещо такова.
"На пиаца" съм чувала в подобен смисъл, но по-рядко. На показ.

# 19 565
интересно,
в Сливен на стоянката на такситата викат пиаца

# 19 566
Ами да. Правилно.

# 19 567
Ше ревеш. Ще ревеш. (В разговор, като заплаха.)
Ядеш и ревеш. (Май го имаше и в някаква реклама като еквивалент на много вкусно)

# 19 568
  • Пловдив
Аз така и не разбрах защо ревеш, като ядеш, по рекламата - от умиление ли? Flushed

# 19 569

За второто значение - "Ако не учиш, отиваш на пиацата да се цаниш за хамалин!"
Христоматийно място в София - пиацата на площад "Македония". Не мисля, че все още функционира.

# 19 570
Е, как, там е сборният пункт на травеститите.

# 19 571
  • Пловдив
Викаш, и тях ги наемат? Wink

# 19 572

Да, със сигурност, нали затова ходят там. Краткосрочно ги наемат, ама все пак не ходят там само за удоволствие, работа вършат там.

# 19 573
Мен ме дразни и "служебната власт",  използвано от журналистите за служебния кабинет. Служебен е само Министерският съвет, а иначе България е парламентарна република, Народното събрание е постоянно действащ орган и в този смисъл  - служебното правителство не е "властта".

# 19 574
  • SF
Бамбина е италианската дума за момиче.
Бамбини означава деца.
Хубава бамбина = хубаво момиче

Общи условия

Активация на акаунт