Фраза, която мразя

• 1 207 987
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 19 770
  • SF
За коя учителка говорите и за кой журналист? Смятате ли, че в темата се обсъждат уменията на журналиста?
Понеже не сте следвали методологията, не разбирам от какво се възмущавате.
Возило е дума.

# 19 771
Смятате ли, че в темата се обсъждат уменията на журналиста?
Смятам, че темата е "фраза, която мразя". Мразя прекалено честото използване на думата возило вместо автомобил, МПС или друга по-смислена. Журналистите са споменати, защото най-вече те я използват.

Учителките по литература и методологиите им са отделна тема, но явно не се задълбочаваш толкова.

# 19 772
  • SF
Нямам право в тази тема да се задълбочавам за училищната методология. А ти нямаш право да ме критикуваш, ако не се задълбочавам за училищни методологии.
От написаното не се разбира какво искаш да кажеш, въпреки че твърдиш, че си се задълбочил в методологиите. "Една учителка, един журналист..." Нищо, карай! Накрая се разбра, че не харесваш думата "возило". Имаш право да не я харесваш.
Аз не харесвам "котило".

# 19 773
  • София
А за какво спорите? "Возило" е дума, но не присъства в ежеденевния език и затова стои нелепо из медиите. Никой не казва "взех си ново возило", както и никой не си поръчва една кехлибарена течност и не се тревожи за цената на синьото гориво, макар всичкото да са си валидни думи. Пък вече дали хората се дразнят, си е лична работа. Темата е за фрази, които не харесваме, не дали има или няма такава дума.

# 19 774
  • Пловдив
Покрай дискусията за употребата на думата "возило" ми хрумна, че напоследък много хора започнаха да наричат колата си "коня". Например наскоро един познат каза "отивам да си взема коня " (колата от автосервиза). Не ме дразни, но не ми допада.

# 19 775
"Добър ден  ( Добро утро!) на Вас и на Вашите зрители"! Общоприет поздрав при интервюта или при  ТВ включвания от мястото на репортажа. Чува се постоянно  по всички ТВ.  То е ясно, че е поздрав към репортер и зрителите. Не е ли достатъчно "Добър ден"!  ; "Добро утро"!

# 19 776
и още едно от интервютата:
"Здравей, ХХХХХ, къде те намираме?"

# 19 777
  • SF
А за какво спорите? "Возило" е дума, но не присъства в ежеденевния език и затова стои нелепо из медиите. Никой не казва "взех си ново возило", както и никой не си поръчва една кехлибарена течност и не се тревожи за цената на синьото гориво, макар всичкото да са си валидни думи. Пък вече дали хората се дразнят, си е лична работа. Темата е за фрази, които не харесваме, не дали има или няма такава дума.

Точно затова не спорим. На тебе кое ти заприлича на спор?
Да, езикът ни е богат на синоними.
Заглавие: Лепа Брена с нова кола
Подзаглавие: Луксозното возило е подарък от млад бизнесмен
Нещо такова
А може и Лепа Брена с нова кола
Луксозното МПС е подарък от млад бизнесмен
Кое от двете - решава авторът.

# 19 778
"Събрах се" - за какво ли не, по какъв ли не пивод, пффф! В "Гласът на България" тази вечер отново голямо "събиране" пада! И участници, и треньори. Участничка била много болна, но се "събрала" и резултатът - великолепно изпълнение. Треньор отбелязва, как след неуверен старт изпълнител се "събрал", в резултат на което чуваме брилянтно изпълнение, достойно за финал и т. н. В повече ми идва този израз, и то не само в този музикален формат. 😞😤

# 19 779
Това "събра се" го чух за пръв път от гимнастиката, май Нешка Робева. Явно е някакъв техен термин, когато някой се е "сринал и разпаднал на парчета" психически, а после намери сили да събере тези парчета отново в цялото. Пак виждам заемка като принцип от английското " to brace oneself".

# 19 780
  • SF
Нещо като да се стегнеш и да си изпееш песента, да си свършиш работата.

# 19 781
  • София
Возило си е уред, приспособление за возене, дума си е. Като чесало и подобни. Всичко, на което се возиш, е возило.
Сега, под влияние на английски ли (съмнявам се силно) е толкова честа употребата и желанието на журналистите за употреба на по-ефектни синоними, които се превръщат също в клишета, на какво се дължи, друг въпрос.

Ще предположа, че в част от статиите просто са превели от английски нещо и така се е пръкнало това возило, а в другите те по навик /след толкова прочетени преводи с тая дума са я запаметили/ са го използвали.

# 19 782
"Събрах се" съм чела за пръв път във форума. За нещо, което те е извадило от равновесие и после пак си изплувал.

# 19 783
Нещо като да се стегнеш

Съвсем даже си означава точно това.

Но и ЧС е права - и аз имам спомен от интервюта на Нешка Робева още като треньор на националките  да използва думата "събирам се".

# 19 784
  • пак там
Събрах се, предполагам, е русизъм - в руския език има дума "собраться", която се превежда "стягам се", "подготвям се", нещо в тоя род.

Общи условия

Активация на акаунт