Фраза, която мразя

• 1 207 538
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 20 025
На мен ми звучат пренебрежително. Neutral Face

# 20 026
И на мен, направо обидно ми звучат. Точно като зъбар, даскал, касапин за лекар, и подобни...

# 20 027
И на мен, направо обидно ми звучат. Точно като зъбар, даскал, касапин за лекар, и подобни...

+1.
Не разбирам защо тук масово се пише зъбар от уж интелигентни потребители.

# 20 028
  • SF
Това не са никакви думи, а измислици като "жалкар" - човек, който се оплаква и се чувства жалък. Според мене е някакъв опит за превод на лузър или лузар, както биха го написали повечето. Трябва да се научат как да показват Ж с пръсти пред челата си.
Много далечна ми се струва връзката жътвар и зърнар. Жътвар е дума, зърнар е измислица.
Иначе, да, "ще ходя на зъбар" им се струва много оригинално и забавно, а то взе, че се изтърка.

# 20 029

+1.
Не разбирам защо тук масово се пише зъбар от уж интелигентни потребители.

На първо място е много по-кратко, а в добавка още мода, издава и някакво отношение я към човека, я към самото ходене... А и не е чак обидно.
И има разлика дали се използва в разговорен език или по по-официален повод.

# 20 030
  • España
Друга дума , от която “тръпки ме побиват “ е …..”певачка”! Много пъти съм я срещала и тук в темите , най-вероятно с негативна конотация ! Сега…..че има и певачки ( в долнопробни кръчми) ….има….че не са истински певици с образование , поведение и най-вече талант-не са ! Но да се определят всички от музикалния бранш като “певачки” е не само неправилно, но и обидно ! Пък и , от друга страна, издава черти от характера на коментиращия !

# 20 031
Това не е ли заемка от сръбски? Точно да обозначи певици на типични за Сърбия песни?

# 20 032
  • SF
Певачица е на сръбски и може би точно от там е и певачка.  Там са и музичари.

# 20 033
Друга дума , от която “тръпки ме побиват “ е …..”певачка”! Много пъти съм я срещала и тук в темите , най-вероятно с негативна конотация ! Сега…..че има и певачки ( в долнопробни кръчми) ….има….че не са истински певици с образование , поведение и най-вече талант-не са ! Но да се определят всички от музикалния бранш като “певачки” е не само неправилно, но и обидно ! Пък и , от друга страна, издава черти от характера на коментиращия !

Издава и черти и поведение на коментираните обаче. Не съм чула Лили Иванова и Йорданка Христова примерно да са наричани певачки. И не е от уважение към възрастта им, защото и младите изпълнители - двете Дари и пр., също не ги наричат певачки. Певачки наричат тези, които пеят основно по кръчмите, без значение дали са известни или неизвестни кръчмарски певици.

# 20 034
"Певачка" го чух за пръв път преди много години. Имаше едно предаване "Сигнално жълто" и водещата Албена Вулева често го използваше точно, за да изрази подигравателно, пренебрежително и/или негативно отношение към съответната, обикновено опитваща се да пее, персона. 😜

# 20 035
  • Пловдив
Много е неприятно да се използва "мушнах", когато става въпрос за хранене. Отвратително -  вместо "Изядох един сандвич" - "мушнах един сандич". Потрес.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 19:28 от marzeliva

# 20 036
Много е неприятно да се използва "мушнах", когато става въпрос за хранене. Отвратително -  вместо "Изядох един сандвич" - "мушнах един сандич". Потрес.
Същото може да се каже и за "потрес".

# 20 037
  • Пловдив
Същото може да се каже и за "потрес".
Разбира се, за някои може пък това да е дразнещо. Simple Smile

# 20 038
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Мушнах и боднах не беше ли от една реклама на Хепи?
Рачков и компания.
Което не пречи да дразни.

# 20 039
  • Пловдив
Мушнах и боднах не беше ли от една реклама на Хепи?
Рачков и компания.
Което не пречи да дразни.

Боднах е от рекламата - "да боднем в Хепи". "Мушнах" за ядене напоследък често се чува, примерно "да мушна нещо, че съм гладен", много неприятно  звучи, много.

Общи условия

Активация на акаунт